Στηρίζοντας τους δικούς σας σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας: Όσα πρέπει να πείτε και να κάνετε

Μια λίστα με τις ενδεδειγμένες συμβουλές και προτροπές.
KatarzynaBialasiewicz via Getty Images

Όταν κάποιος που αγαπάμε αρρωσταίνει, πάθει ένα ατύχημα ή λάβει μια πολύ δυσμενή διάγνωση για την υγεία του, αυτό ποτέ δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι το δυσκολότερο πράγμα που θα αντιμετωπίσετε ποτέ. Ωστόσο, είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι όλοι θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση στη διάρκεια της ζωής μας.

«Μπορεί να αισθανθείτε σοκαρισμένοι, φοβισμένοι, ανήσυχοι ή αβέβαιοι για το αγαπημένο σας πρόσωπο», δήλωσε η ψυχολόγος Anne Moyer. Ό, τι και να αισθανθείτε είναι φυσιολογικό. «Οποιαδήποτε πρόβλημα υγείας, σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή στη ζωή σας και τρομάζει», λέει η Melodie Winawer, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Ο τρόπος με τον οποίο νομίζετε ότι θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να πηγαίνουν τα πράγματα, ξαφνικά αλλάζει πορεία», είπε. «Αυτή η απότομη ανατροπή είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιηθεί και απο τις δύο πλευρές».

Ενώ μπορεί να μην υπάρχει μια αξιόπιστη συνταγή αντιμετώπισης, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν υποστηρίζετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Μιλήστε

«Οπωσδήποτε, είναι καλύτερο να πείτε κάτι παρά να σιωπήσετε», δήλωσε ο Ron Blake που επέζησε απο σεξουαλική επίθεση και έχει υποστεί μετατραυματική διαταραχή άγχους. Πείτε του ακόμα και το ότι δεν είστε σίγουροι τι ακριβώς να πείτε. Δώστε τους να καταλάβουν ότι είστε εκεί για αυτούς. Η σιωπή συνθλίβει. Αναγνωρίστε την κατάσταση. Δοκιμάστε αυθεντικό λόγο, όπως ”δεν είμαι σίγουρος τι να κάνω για να βοηθήσω, αλλά νοιάζομαι για σένα” ή ”αισθάνομαι και εγώ αναστατωμένος, αλλά θέλω να κάνω το παν για να βοηθήσω”»,πρότεινε η Moyer.

Μην επικεντρώνεστε στον εαυτό σας

Προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε στον εαυτό σας όταν μιλάτε σε ένα αγαπημένο πρόσωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Βγάλτε τον εαυτό σας έξω από την κατάσταση και δώστε στον ασθενή την ευκαιρία να σας εξηγήσει πώς αισθάνεται-χωρίς να το επιβάλετε, όπως συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι.

Πείτε κάτι όπως: «Είναι δύσκολο για μένα ακόμα και να φανταστώ το πώς αισθάνεσαι. Θέλεις να μου μιλήσεις γι’αυτό;» ή «Δεν βρέθηκα ποτέ στη θέση σου, αλλά θα ήθελα να προσπαθήσω να σε καταλάβω».

Απαλλάξτε τους από το να πρέπει να ζητήσουν κάτι

Ίσως είναι φυσικό να θελήσουμε να προσφέρουμε βοήθεια λέγοντας «Ενημέρωσέ μας με αν χρειαστείς οτιδήποτε. Ωστόσο, αυτό μπορεί να φέρει το άτομο που αντιμετωπίζει μια ασθένεια στη δύσκολη θέση να πρέπει να σκεφτεί κάποιο τρόπο για να το βοηθήσετε», δήλωσε ο Nick Arquette, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Walk With Sally, ενός μη κερδοσκοπικού
οργανισμού που παρέχει υπηρεσίες σε οικογένειες που έχουν πληγεί από καρκίνο.

«Όταν ένας φίλος ή ένας αγαπημένος σας αντιμετωπίζει σοβαρό φόβο για την υγεία του, ένας από τους καλύτερους τρόπους υποστήριξης είναι να τον απαλλάξετε απο το βάρος του να πρέπει να ζητήσει», είπε. Με άλλα λόγια, βοηθείστε τους αφαιρώντας ένα απο τα καθημερινά τους καθήκοντα, όπως το πλύσιμο πιάτων, να κανονίσετε οτι πληρώνονται οι λογαριασμοί ή ετοιμάζοντας φαγητό για την οικογένεια. Ή απλώς, προσφερθείτε να βγείτε μια βόλτα στον καθαρό αέρα.

Δεχτείτε το αν δεν θέλουν να σας μιλήσουν

«Καθένας αντιμετωπίζει την αρρώστια ή την κατάστασή του διαφορετικά. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι ανακουφίζονται όταν μιλούν για την υγεία και τα προβλήματά τους, άλλοι μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμοι να το κάνουν», αναφέρει ψυχολόγος.

«Μην πιέζετε ανθρώπους που δεν φαίνονται έτοιμοι να μιλήσουν για αυτό. Το καλύτερο που μπορείτε να πείτε είναι ”πες μου εάν θέλεις να φύγω ή να
σταματήσω τις ερωτήσεις - δεν μπορείς να με προσβάλλεις”» συνιστούν οι ψυχολόγοι. «Επίσης, προσπαθήστε να είστε άνετοι με τη σιωπή: Μην προσπαθήσετε να γεμίσετε τα κενά με φλυαρία για τον εαυτό σας. Ο ασθενής μπορεί να χρειάζεται τη σιωπή σου».

«Αγνοήστε» το γεγονός ότι είναι ασθενείς

«Καταλάβετε ότι η παρουσία σας κοντά σε ένα άτομο με σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι μια πράξη ανακούφισης», λέει η Christina Pandapas, που διαγνώστηκε με καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικία 46 ετών. «Μπορεί να χρειαζόμαστε υποστήριξη, αλλά επίσης μας κουράζει να είμαστε ασθενείς».

Περνώντας χρόνο μαζί τους σε συνήθεις δραστηριότητες - βλέποντας τηλεοπτικές εκπομπές, παρακολουθώντας μαθήματα γιόγκα, βγάζοντας τον σκύλο βόλτα - και κάνοντας συζητήσεις που δεν αφορούν την κατάστασή τους μπορεί να αποτελεί μια πολύ αναγκαία ανάπαυλα.

Μην εξαφανίζεστε

Αμέσως μετά από μια διάγνωση ή ένα ατύχημα, υπάρχει συχνά έντονη δραστηριότητα και προσφορά βοήθειας. Αλλά πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να απομακρύνονται μετά από τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι το άτομο συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημά του. «Μείνετε κοντά τους για πολύ χρόνο και προσπαθήστε να τους στέλνετε μηνύματα κάθε τόσο ή δείξτε τους με κάποιο άλλο τρόπο ότι νοιάζεστε, όπως μια δωροεπιταγή για μασάζ ή μανικιούρ».

Η Pandapas λέει ότι οι φίλοι της συνέχισαν να την υποστηρίζουν σε όλη τη διάρκεια της ανάκαμψή της, και αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία για αυτή. «Είχαν μια ασυνήθιστη αίσθηση χρόνου. Τις στιγμές που ήμουν κουρασμένη και έπεφτα συναισθηματικά, εμφανίζονταν στην πόρτα μου ένα βάζο με λουλούδια, ή θα μου έστλεναν ένα όμορφο μήνυμα στο κινητό», είπε. «Ίσως το σημαντικότερο ήταν ότι επιβράβευαν τη δύναμή μου, κάτι που με βοήθησε να την διατηρήσω».

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.