Πώς να βγεις από τη σχολή σου έτοιμος για την αγορά εργασίας

Πώς να βγεις από τη σχολή σου έτοιμος για την αγορά εργασίας
Delpixart via Getty Images

Η εύρεση εργασίας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους. Στην εποχή μας, οι φοιτητές, οι πρόσφατοι απόφοιτοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία νιώθουν ότι η αγορά αλλάζει με υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς, νέα επαγγέλματα εμφανίζονται κάθε χρόνο και οι απαιτήσεις των εργοδοτών ολοένα και αυξάνονται, προκειμένου να συμβαδίσουν με τις αλλαγές.

Όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο, δεν είχα ιδέα για τις ευκαιρίες που ανοίγονταν μπροστά μου. Το μόνο που άκουγα ήταν τα παράπονα των μεγαλύτερων και τα περιπαικτικά σχόλια των συνομηλίκων μου ότι «θα κορνιζάρουμε το πτυχίο στον τοίχο» και «όσο και να σπουδάζουμε, άνεργοι θα μείνουμε». Προσωπικά, ποτέ δεν κατάλαβα αυτή τη δόση αρνητισμού αλλά σίγουρα με επηρέασε τα πρώτα χρόνια ως φοιτήτρια.

Σύντομα και ζώντας εμπειρίες μέσα από τον εθελοντισμό και παρακολουθώντας πολλά σεμινάρια, κατάλαβα ότι οι ευκαιρίες είναι εκεί μπροστά μας, απλά πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να τις διακρίνουμε, είτε γιατί δεν ξέρουμε πού να ψάξουμε, είτε γιατί δεν βρίσκουμε το κίνητρο να τις κυνηγήσουμε.

Παράλληλα, μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα ότι το σημαντικό για να βγεις έτοιμος για την αγορά εργασίας από το πανεπιστήμιο είναι να αναπτύξεις τις δεξιότητες-κλειδιά που αναζητούν οι εργοδότες όσο πιο νωρίς γίνεται, να τις καλλιεργήσεις, να ενημερώνεσαι για το αντικείμενο σου και να αναζητάς νέες εμπειρίες που δεν έχουν ζήσει πολλοί συνομήλικοι σου. Αν είσαι φοιτητής ή πρόσφατος απόφοιτος, παρακάτω ακολουθούν τέσσερις ευκαιρίες, οι οποίες θα απογειώσουν τις δεξιότητες σου:

Γίνε εθελοντής σε έναν φοιτητικό οργανισμό: Αν ψάξεις λίγο καλύτερα στη σχολή σου ή την πόλη σου, υπάρχουν απίστευτα πολλοί οργανισμοί, οι οποίοι λειτουργούν σαν μία προσομοίωση ενός εταιρικού περιβάλλοντος. Σου δίνεται η δυνατότητα να δουλέψεις σε ομάδα, να ηγηθείς, να διαχειριστείς πολύπλοκα projects με πραγματικό προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα, να πάρεις ευθύνες και να πετύχεις στόχους. Και το καλύτερο; Μπορείς να βρεις και οργανισμούς που είναι ακριβώς πάνω στο αντικείμενο σου. Ως αποτέλεσμα μαθαίνεις να συνεργάζεσαι με άλλους, να ανταποκρίνεσαι σε απαιτητικούς ρόλους και αναπτύσσεις ένα δίκτυο από άτομα που σκέφτονται σαν εσένα, στον κλάδο σου και όχι μόνο.

Ζήσε εμπειρίες στο εξωτερικό: Το να έχεις την ικανότητα να δουλέψεις σε ένα διεθνές, διαπολιτισμικό περιβάλλον, είναι κάτι που πολλοί εργοδότες αναζητούν. Αξιοποίησε ευκαιρίες όπως είναι το πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus+, μια εμπειρία που μπορείς να ζήσεις σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Πάρε μέρος σε άλλα σχετικά προγράμματα ανταλλαγής μικρότερης διάρκειας και πήγαινε είτε σε ένα θερινό πανεπιστήμιο ή σε ένα πρόγραμμα για εθελοντισμό ή πρακτική εργασία. Κάνε αίτηση να συμμετέχεις σε διεθνή συνέδρια ακόμα και αν δεν έχεις όλες τις προϋποθέσεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα δούν σε σένα και προσωπικά, χάρη σε αυτό το σκεπτικό έζησα - εντελώς δωρεάν - δύο από της σημαντικότερες εμπειρίες των φοιτητικών μου χρόνων, στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Ανάπτυξε ψηφιακές δεξιότητες: Ανεξάρτητα από το ακαδημαϊκό σου υπόβαθρο, είναι σημαντικό να έχεις μια εικόνα των ψηφιακών δεξιοτήτων, είτε πρόκειται για προγραμματισμό είτε για ψηφιακό marketing. Στα επόμενα χρόνια, σχεδόν όλα τα αντικείμενα θα περιλαμβάνουν ψηφιακά κομμάτια και εσύ θα κληθείς να τα διαχειριστείς. Πλέον, έχουμε τη δυνατότητα να μαθαίνουμε δεξιότητες όπως είναι το Εxcel ή ο σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας μέσα από το διαδίκτυο είτε σε πλατφόρμες διαδικτυακών μαθημάτων είτε ακόμα και μέσω βίντεο στο YouTube. Παράλληλα, χάρη στην εστίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων πληροφορικής, υπάρχουν πολλά προγράμματα, δωρεάν και μη, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τις δεξιότητες αυτές.

Χτίσε το δίκτυο σου: Η έννοια του δικτύου είναι αρκετά παρεξηγημένη στη χώρα μας. Ωστόσο, τίποτα δεν θα σε βοηθήσει περισσότερο από το να χτίσεις ένα κύκλο με άτομα που έχουν κοινούς στόχους με εσένα, σε βοηθάνε να μαθαίνεις νέες ευκαιρίες, σε καθοδηγούν και σε υποστηρίζουν. Ακολουθώντας όλες τις παραπάνω συμβουλές, το σίγουρο είναι ότι θα γνωρίσεις πολλά άτομα. Θυμήσου ότι το κάθε άτομο που έρχεται στη ζωή σου έχει κάτι να σου δώσει και αντίστοιχα, μπορείς και εσύ να του δώσεις.

Όσο πιο νωρίς ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές, όσο πιο νωρίς καλλιεργήσεις όλα τα παραπάνω, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διακρίνεις τις σωστές ευκαιρίες που θα σε βάλουν στην αγορά εργασίας και θα είσαι έτοιμος να τις αξιοποιήσεις στο μέγιστο βαθμό.