CULTURE
26/10/2020 18:06 EET

Πώς ο Ερρίκος Η′ σχεδίασε τον αποκεφαλισμό της Αν Μπολέιν: Το έγγραφο που δεν είχε προσέξει κανείς

«Ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα των τελευταίων ετών. Δείχνει τον προμελετημένο, υπολογιστικό τρόπο σκέψης του Ερρίκου».

duncan1890 via Getty Images
Γκραβούρα που απεικονίζει τη σύλληψη της Αν Μπολέιν. 

Απόσπασμα που εντοπίστηκε σε ένα από τα πολλά βιβλία ενταλμάτων των Τυδόρ τα οποία βρίσκονται στα Εθνικά Αρχεία (γεμάτα γραφειοκρατικές λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του 16ου αιώνα), αποκάλυψε τις οδηγίες που είχε δώσει ο Ερρίκος ο Η′ της Αγγλίας για την εκτέλεση της δεύτερης συζύγού του, Αν Μπολέιν.

Το έγγραφο, το οποίο είχε «παραπέσει», αναφέρει ότι ο βασιλιάς ορίζει πως παρά το γεγονός ότι η βασίλισσα του «έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην πυρά ή με αποκεφαλισμό», αισθανόμενος ο ίδιος οίκτο και προκειμένου να αποφύγει τον οδυνηρό θάνατο στην πυρά «διατάσσουμε ότι η Αν πρέπει να αποκεφαλιστεί» (σ.σ. ο πρώτος πληθυντικός αναφέρεται στη βασιλική ιδιότητα).

Η Τρέισι Μπόρμαν, κορυφαία ιστορικός με ειδίκευση στον Οίκο των Τυδόρ, δήλωσε στον «Observer» ότι πρόκειται για μία εκπληκτική ανακάλυψη, που ενισχύει την εικόνα του «παθολογικού τέρατος» για τον Ερρίκο Η’.

«Το μέχρι πρότινος άγνωστο έγγραφο για ένα από τα πιο διάσημα γεγονότα στην ιστορία, είναι πραγματικός θησαυρός, ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα των τελευταίων ετών. Δείχνει τον προμελετημένο, υπολογιστικό τρόπο σκέψης του Ερρίκου. Ξέρει ακριβώς πώς και πού θέλει να συμβεί».

Οι οδηγίες που δίνει ο Ερρίκος απευθύνονται στον σερ Γουίλιαμ Κίνγκστον, αξιωματούχο της Αυλής και υπεύθυνο για τον Πύργο του Λονδίνου και περιγράφουν λεπτομερώς πώς ο βασιλιάς θα απαλλαγεί από την «πρώην βασίλισσα της Αγγλίας, πρώην σύζυγό μας» που καταδικάστηκε πρόσφατα για εσχάτη προδοσία.

Η Μπολέιν φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου στις 2 Μαΐου 1536, κατηγορούμενη για μοιχεία. Στη δίκη παρουσιάστηκε ως μία γυναίκα η οποία αδυνατούσε να ελέγξει τις «σαρκικές επιθυμίες» της. Η βασίλισσα αντέκρουσε τις κατηγορίες, αλλά κρίθηκε ένοχη για προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά ή διά αποκεφαλισμού «προς τέρψη του βασιλιά».

clu via Getty Images
Ο Ερρίκος με την Αν Μπολέιν

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς και πώς το μοναδικό «έγκλημά της» ήταν η «αποτυχία της να δώσει» στον βασιλιά έναν γιο.

Ο διασημότερος βασιλιάς της Αγγλίας παντρεύτηκε έξι φορές, αναζητώντας άρρενα διάδοχο. Πήρε διαζύγιο από την πρώτη του σύζυγο, την Αικατερίνη της Αραγονίας, για να παντρευτεί την Μπολέιν. Ο γάμος μαζί της τον οδήγησε σε ρήξη με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και ο Ερρίκος έθεσε εαυτόν επικεφαλής της Αγγλικής Εκκλησίας. Η Μπολέιν γέννησε ένα κορίτσι, την μετέπειτα διάσημη Ελισάβετ Α’.

Τα τελευταία χρόνια, η ζωή (και ο θάνατος) της Αν Μπολέιν ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα, χάρη στο διάσημο έπος της Ιρλανδής Χίλαρι Μαντέλ που αφηγείται τα γεγονότα της περιόδου μέσω του δολοπλόκου Τόμας Κρόμγουελ, τον γιο ενός σιδερά που κατάφερε να γίνει ο πλέον έμπιστος σύμβουλος του Ερρίκου Η’. Στο βραβευμένο με Μπούκερ βιβλίο της με τίτλο «Bring Up the Bodies» (στα ελληνικά «Γεράκια», εκδόσεις Πάπυρος, 2013), η συγγραφέας -πιστή στις ιστορικές πηγές- περιγράφει την εκτέλεση της Μπολέιν.

Το βιβλίο ενταλμάτων αποκαλύπτει ότι ο Ερρίκος επεξεργάστηκε λεπτομέρειες όπως το ακριβές σημείο για την εκτέλεση, καθιστώντας σαφές ότι ο Κίνγκστον δεν πρέπει να «παραλείψει καμία» από τις εντολές του.

Photos.com via Getty Images
Πορτραίτο της Αν Μπολέιν

Το εν λόγω απόσπασμα εντοπίστηκε από τον αρχειοθέτη Σον Κάνινγχαμ, ειδικό στον Οίκο των Τυδόρ, ο οποίος και το επισήμανε στην Μπόρμαν. Όπως λέει τα περισσότερα εντάλματα αφορούν λεπτομερείς καταγραφές κυβερνητικών πράξεων. «Είναι αρκετά βαρετά. Οι Τυδόρ ήταν σπουδαίοι γραφειοκράτες». 

Η Μπόρμαν υποστηρίζει ότι, παρά την ψυχρότητα των οδηγιών, το γεγονός ότι ο Ερρίκος διέταξε να μην οδηγηθεί στην πυρά η Μπολέιν -να έχει έναν αργό, οδυνηρό θάνατο- θεωρείται πράξη καλοσύνης για τα δεδομένα της εποχής. Ένας αποκεφαλισμός με τσεκούρι θα μπορούσε επίσης, να σημαίνει πολλαπλά χτυπήματα και ο Ερρίκος είχε ορίσει ότι το κεφάλι της Μπολέιν έπρεπε να «κοπεί» -που σημαίνει, με σπαθί- παρά το γεγονός ότι αυτός ο τρόπος εκτέλεσης δεν εφαρμοζόταν στην Αγγλία. Εξού και έστειλε τον Κρόμγουελ στο Καλαί σε αναζήτηση δήμιου.

Πηγή: Guardian

Sponsored Post