ΠΟΛΙΤΙΚΗ
08/07/2019 07:47 EEST

Πώς ο Τσίπρας αποφάσισε να ανακοινώσει τον μετασχηματισμό ΣΥΡΙΖΑ σε προοδευτική παράταξη

Η σημασία του 31,5%, οι επόμενοι στόχοι και το Συνέδριο.

ASSOCIATED PRESS

Ο κύβος ερρίφθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε προοδευτική παράταξη, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην βαρυσήμαντη δήλωση που έκανε στο Ζάππειο (την οποία είχε προαναγγείλει η Huffpost). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με άλλες φορές, δεν άκουσε πολλές εισηγήσεις την Κυριακή από τους συνομιλητές του. Φέρεται να είχε αποφασίσει τι θα έκανε – πιθανότατα εδώ και μέρες.

Από την πρώτη στιγμή – όταν τα αποτελέσματα δεν έδειχναν το σχεδόν 32% - τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συντονισμένα έστελναν το μήνυμα ότι ως αντιπολίτευση θα υπερασπιστούν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τις κοινωνικές τάξεις που θα πληγούν από την πολιτική της ΝΔ. 

Μόλις ανακοινώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει το 31%, στο Μαξίμου ακούσθηκε ένας αναστεναγμός ανακούφισης. Πλέον δεν χρειαζόταν μόνο άμυνα έναντι μίας επελαύνουσας ΝΔ, αλλά μπορούσε να διατυπωθεί το αντίπαλο πολιτικό σχέδιο. Από την ώρα που το σχέδιο της ΝΔ για την συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιήθηκε, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε, όπως είχε σχεδιάσει:

-να κάνει αυτοκριτική: «το 2015 λάβαμε ένα δάνειο από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες», είπε και παραδέχθηκε ότι «δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας», κάνοντας τους πολίτες «από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους».

 

-να θέσει τους στόχους της επόμενης περιόδου. «Αυτή τη φορά δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θα ανοίξει κύκλο επαφών με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Από την τελευταία λέγεται ότι θα ζητήσει να αποκτήσει οργανωτική δομή. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη αναμένεται να διαδραματίσουν οι Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο Τσίπρα στηρίζουν οι Νίκος Παππάς και Αντώνης Κοτσακάς. Όλα όμως θα κριθούν από τις συζητήσεις που θα γίνουν με τα ηγετικά στελέχη που θα δεχθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει πει σε συνομιλητές του ότι θα χρειαστεί χρόνος και συζήτηση για την εφαρμοστεί ο «μετασχηματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως θα αλλάξει το όνομα του κόμματος. Ανοικτό είναι το θέμα της διεξαγωγής συνεδρίου το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση τώρα θα ασχοληθεί προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας: «θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπο», τόνισε στην πρώτη του δήλωση μετά τις εκλογές.