Πώς οι Γερμανοί της Nurnberg Messe, μπήκαν στις εκθέσεις στην Ελλάδα

Στρατηγική συνεργασία με την Forum, την κορυφαία ελληνική εταιρεία εκθέσεων.
FORUM/NürnbergMesse Group
FORUM/NürnbergMesse Group

Δύο εταιρείες, που ανάλογα το χώρο που δραστηριοποιούνται, ανήκουν στις κορυφαίες, ξεκίνησαν μια πολύ σημαντική συνεργασία. Το NURNBERG MESSE GROUP, με έδρα τη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, το οποίο συγκαταλέγεται στις 15 μεγαλύτερες εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων στον κόσμο, εξαγόρασε το 80% των μετοχών της ελληνικής Forum, της μεγαλύτερης εταιρείας διοργάνωσης εκθέσεων στην Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή, δημιουργεί νέες συνθήκες. Οι Γερμανοί, ερχόμενοι στην Ελλάδα, με τη δύναμη που διαθέτουν, θέλουν να καταστήσουν -μέσω της Forum- τη χώρα μας ως hub διεθνών εκθέσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που η Forum δεν μπορούσε να το κάνει, έχοντας μια έκθεση, την Food Expo, με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας. Πλέον, αναδύονται αναρίθμητες προοπτικές και ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για την εκθεσιακή της βιομηχανία. Έναν κλάδο που, σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP, προβλέπεται να παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση τη διετία 2019-2020, με εντυπωσιακό μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8,5%.

Τώρα, ο Νίκος Χουδαλάκης, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Forum, φθάνοντας σε μια ηλικία, θέλησε να προχωρήσει στην επόμενη μέρα της εταιρείας, τόσο από πλευράς βιωσιμότητας, όσο και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της. Ωστόσο, θα παραμείνει επικεφαλής της εταιρείας για τρία χρόνια ακόμη, έχοντας το μάνατζμεντ της επιχείρησης, μαζί με τους συνεργάτες του Θανάση Γιαλούρη και Θανάση Παναγούλια, με τους οποίους κατέχει, πλέον, το 20% των μετοχών της εταιρείας.

Ο εκθεσιακός Οργανισμός NURNBERG MESSE, αναζητούσε από καιρό νέους συνεργάτες και επέλεξε τη FORUM επειδή διοργανώνει τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Ελλάδα, με σημαντικό τζίρο και αρκετά κέρδη. Παράλληλα, στην εποχή των προκλήσεων και του σκληρού ανταγωνισμού, οι δυνατές συνεργασίες μπορούν να αντέξουν και να φέρουν επιτυχίες σε έναν τομέα που πάντα θα έχει προοπτικές. Δεδομένου, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει καλές εταιρείες με εξωστρέφεια, αυτό βοηθά στην περαιτέρω ανάδειξή τους διεθνώς, μέσω των διεθνοποιημένων εκθέσεων στην Ελλάδα, που άλλωστε είναι ο στόχος της εταιρείας στο μέλλον. Πάντως, για εκθέσεις σε άλλες χώρες, δεν είναι στα σχέδια της Forum.

Αυτό που προ το παρόν δεν εξετάζεται, είναι να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη τουριστική έκθεση στην Ελλάδα. Στη Forum γνωρίζουν ότι η χώρα μας ανήκει στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, παγκοσμίως, οι Γερμανοί επενδυτές το γνωρίζουν και τίποτα δεν αποκλείεται στα αμέσως επόμενα χρόνια, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ποιο είναι το NURNBERG MESSE

Το NURNBERG MESSE GROUP συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 15 μεγαλύτερες εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων στον κόσμο. Στο χαρτοφυλάκιό του διαθέτει περί τις 120 κλαδικές διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια, οι πιο γνωστές των οποίων είναι οι: BIOFACH, BRAU BEVIALE, FACHPACK, CHILLVENTA κ.ά. Διαθέτει περισσότερους από 1.000 συνεργάτες σε 11 σημεία του κόσμου -ανάμεσα σε αυτά, Γερμανία, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ιταλία, Αυστρία, ΗΠΑ και Ελλάδα, δίκτυο αντιπροσώπων οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 119 χώρες, καθώς και 15 θυγατρικές και εταιρείες συμμετοχών. Προσελκύει πάνω από 35.000 εκθέτες και 1.500.000 επισκέπτες παγκοσμίως. Ο κύκλος εργασιών του NURNBERG MESSE GROUP έκλεισε το 2018 στα €315.100.000, με τα κέρδη προ φόρων να αγγίζουν τα €28.200.000.

Ποια είναι η FORUM AE

Η μεγαλύτερη εταιρεία διοργάνωσης εκθέσεων στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή της το 1988, η FORUM AE έχει διανύσει μια μακρά πορεία συνεχούς ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων της, έχοντας κατορθώσει να θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων στην Ελλάδα, κατέχοντας το 23% της εγχώριας εκθεσιακής αγοράς. Στο portfolio της FORUM AE περιλαμβάνονται 8 από τις μεγαλύτερες και πλέον σημαντικές διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται στη χώρα μας: HORECA, FOOD EXPO, ΟΕΝΟΤΕLIA, ΧΕΝΊΑ, ARTOZA, FOODTECH, ATHENS COFFEE FESTIVAL και BIO FESTIVAL. Στις εκθέσεις αυτές συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 4.000 Έλληνες και διεθνείς εκθέτες, ενώ τις επισκέπτονται περισσότεροι από 350.000 επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, η εταιρεία εκδίδει 4 επαγγελματικά περιοδικά, υψηλής ποιότητας και ευρείας κυκλοφορίας, που έχουν καταστεί πολύτιμα εργαλεία επικοινωνίας για τους επαγγελματίες των κλάδων στους οποίους απευθύνονται. Ο κύκλος εργασιών της FORUM ΑΕ για το 2019 αναμένεται να ξεπεράσει τα €17.500.000, ενώ τα κέρδη προ φόρων θα υπερβούν τα €4.600.000. Ας σημειωθεί ότι το 2017 η FORUM, με τζίρο €14.455.000 και κέρδη προ φόρων €4.073.000, κατατάχθηκε στην 431η θέση της λίστας των 500 επιχειρήσεων με την υψηλότερη κερδοφορία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα της ICAP “Business Leaders in Greece”.