ΔΙΕΘΝΕΣ
01/08/2018 10:59 EEST | Updated 01/08/2018 11:04 EEST

Πώς πήρε το όνομά της η νόσος των λεγεωνάριων

BSIP via Getty Images

Η νόσος των λεγεωνάριων, η οποία βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω του ηθοποιού Άκη Σακελλαρίου, έχει σίγουρα ένα από τα πλέον ασυνήθιστα ονόματα που μπορεί να βρει κανείς μεταξύ των ασθενειών- οπότε και πολλοί θα αναρωτηθούν από πού προκύπτει αυτό. Θα ήταν λογικό να σκεφτεί κανείς πως προέρχεται από τη Λεγεώνα των Ξένων ή, πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, στις ρωμαϊκές λεγεώνες, ωστόσο τίποτα από τα δύο δεν ισχύει, καθώς η ασθένεια έχει πάρει το όνομά της από το πρώτο ξέσπασμά της, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1976, όπου είχε λάβει χώρα συνδιάσκεψη βετεράνων- μελών της Αμερικανικής Λεγεώνας (American Legion- αμερικανικής οργάνωσης βετεράνων).

Οι βετεράνοι - «λεγεωνάριοι»- στους οποίους εκδηλώθηκε η ασθένεια ήταν άνδρες όπως ο Ρέι Μπρέναν, ο Φρανκ Έιβνι και ο Τσαρλς Σάιντελ, που πήγαν στη συνάντηση, αρρώστησαν λίγο μετά (πόνοι στο στήθος, υψηλός πυρετός) και πέθαναν λίγο μετά. Οι άνδρες αυτοί είχαν περάσει χρόνο σε όλη την πόλη, τρώγοντας σε εστιατόρια και επιστρέφοντας με διάφορα μέσα στις πόλεις τους. Γενικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Time, η ασθένεια είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ- μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που οι περισσότεροι Αμερικανοί μάθαιναν τι είναι το CDC (Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών) και τι δουλειά κάνει.

Εν τέλει, το αρχικό ξέσπασμα ατόνησε και, αν και περίπου 200 είχαν αρρωστήσει και 29 είχαν πεθάνει, υποχώρησε και ο φόβος. Επίσης, λίγους μήνες μετά, το CDC έλυσε το «μυστήριο» της νόσου, διαπιστώνοντας τι ήταν και πού οφειλόταν.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost