ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/05/2018 20:23 EEST | Updated 04/05/2018 10:40 EEST

Πώς σχολιάζει ο πρύτανης την καταγγελία για μαζικές αντιγραφές στις εξετάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

EUROKINISSI

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις ενέργειες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησε ο πρύτανης, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, αφού έγινε γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, που ζητούσε ενημέρωση με αφορμή τις καταγγελίες για μαζικές αντιγραφές.

«Είναι σαφές και αυτονόητο ότι αποτελεί ύψιστη υποχρέωση για το ΟΠΑ η τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και η υπεράσπιση του κύρους των πτυχίων του», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιακουμάκης, επισημαίνοντας ότι θα ενημερώσει ο ίδιος τον υπουργό σχετικά.

Οι ενέργειες του ΟΠΑ

Όπως σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο πρύτανης του ΟΠΑ, στις 26 του περασμένου Φεβρουαρίου φοιτητική παράταξη που δραστηριοποιείται στο πανεπιστήμιο, απέστειλε καταγγελία με την οποία καταγγέλλει ότι μέλη άλλης φοιτητικής παράταξης, με χρήση του Facebook, οργάνωσαν στις 29/1/2018 συνομιλία εξεταζόμενων σε ένα μάθημα. «Ως τεκμήρια αυτής της καταγγελίας κατέθεσε η συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη εκτυπώσεις με επικοινωνία χρηστών του Facebook», ανέφερε.

Ο πρύτανης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της καταγγελίας περί εκκίνησης έρευνας, με επιστολή του στις 15 Μαρτίου 2018 απέστειλε στο αρμόδιο όργανο την καταγγελία, «προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία για τη διαπίστωση της τυχόν τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων και τον προσδιορισμό των προσώπων που τυχόν ευθύνονται».

«Δεδομένου ότι η εν λόγω καταγγελία δεν προσδιορίζει συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα αλλά αναφέρεται αορίστως σε «χρήστες» μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα προκύπτουν ζητήματα που άπτονται της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η διερεύνηση του σοβαρού αυτού θέματος καθίσταται απαιτητική», ανέφερε ο κ. Γιακουμάκης.

Η διαδικασία, όπως συμπλήρωσε, είναι σε εξέλιξη και «θα ολοκληρωθεί με αξιοπιστία και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, και οι τυχόν παραβάτες θα τιμωρηθούν. Προέχει η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης ακόμα και αν αυτή ολοκληρωθεί μετά τη διενέργεια των επικείμενων φοιτητικών εκλογών στις 16/5/2018».

«Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέριμνα όλων είναι η διαφύλαξη του ακαδημαϊκού κεφαλαίου του Ιδρύματος παρά τις δυσχέρειες που, σε τακτική ή έκτακτη βάση, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», κατέληξε ο πρύτανης.