ΤΟ BLOG
27/06/2020 07:59 EEST | Updated 27/06/2020 11:05 EEST

Πώς σήκωσε το τηλέφωνο ο Ερντογάν. Τι μπορεί να προκύψει από την πρωτοβουλία του Μητσοτάκη

Το γεγονός ότι συνομίλησαν οι δυο ηγέτες δεν μπορεί να μας φέρει σε χειρότερη βάση από αυτή που βρισκόμασταν μέχρι πριν λίγες ώρες.

Anadolu Agency via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Επιβεβλημένη και απολύτως ορθή κίνηση. Θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα νωρίτερα αλλά και πάλι δείχνει τόλμη, δεδομένων των συνθηκών. Τα κλειστά κανάλια επικοινωνίας σε όλα σχεδόν τα επίπεδα επιβάρυναν την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας λόγω «απαράδεκτα υψηλής» έντασης

Αλίμονο, αν κανείς πιστέψει ότι αρκεί μια επικοινωνία ή και περισσότερες για να μετριαστεί η τουρκική επιθετικότητα, εφόσον στον πυρήνα της βρίσκεται ο τουρκικός αναθεωρητισμός.Ωστόσο, όταν δεν συνομιλείς, επικρατεί σύγχυση, διευκολύνονται οι παρανοήσεις και δεν αποτρέπονται εν τη γενέσει τους μίνι κρίσεις.

Ο φαύλος κύκλος αντεγκλήσεων και το διαρκώς επιδεινούμενο κλίμα μπορούσαν να αντιστραφούν μόνο με την επικοινωνία στο ανώτερο επίπεδο. Και σε κάποιο βαθμό συνέβαλαν τόσο η διπλωματική μας κινητικότητα (και η προοπτική συμφωνίας με την Αίγυπτο), η πίεση από μεριάς ΕΕ (μπορεί η Άγκυρα να θέλει να δείχνει περιφρονητική αλλά την προσμετρά, έστω και όχι καθοριστικά) όσο βέβαια και η ένταση των προκλήσεων της γείτονος και οι εξελίξεις στη Λιβύη. Διόλου δεν αποκλείεται να υπήρξε και αμερικανικός ή γερμανικός «δάκτυλος», υπό τη μορφή παρότρυνσης.

Διαβάστε επίσης: Στρατηγική ανασύνταξη για να μην παγιδευτεί η Ελλάδα στην Αγκυρα

Σημαίνει αυτό ότι θα επανέλθουμε σε μια σχετική κανονικότητα; Προφανώς και αν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, είμαστε στην (πολύ) αρχή. Απαιτούνται κινήσεις από μεριάς της Τουρκίας, που θα είναι τόσο ανατρεπτικές ώστε οι προσδοκίες να είναι περιορισμένες. Όμως, έστω και έτσι, αν καταφέρουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα, ίσως αποφύγουμε τα χειρότερα, που βάσει της ατμόσφαιρας των τελευταίων τριών+ μηνών έμοιαζαν περίπου νομοτελειακά.

Τέλος, η επικοινωνία αυτή δεν σημαίνει επουδενί ότι επανερχόμαστε σε mood διαλόγου ή διερευνητικών επαφών. Είμαστε ακόμη μακριά, όχι απαραιτήτως χρονικά, αλλά πολιτικά. Μη σπεύσουμε να αποδώσουμε τεράστια σημασία στο τηλεφώνημα, αν δεν συνοδευτεί με έμπρακτες ενέργειες έστω και μερικής αποκλιμάκωσης (θα δούμε τι θα γίνει με δηλώσεις και αντιδηλώσεις, όπως και με τις υπερπτήσεις, κτλ), αλλά ούτε και να το υποτιμήσουμε/απαξιώσουμε. Το γεγονός ότι συνομίλησαν οι δυο ηγέτες δεν μπορεί να μας φέρει σε χειρότερη βάση από αυτή που βρισκόμασταν μέχρι πριν λίγες ώρες.

 

Πρώτη δημοσίευση στο Constantinos Filis. Με την άδεια του συγγραφέα