ΔΙΕΘΝΕΣ
14/04/2020 07:12 EEST

Πώς τα κινητά βοηθούν τη Νορβηγία να εντοπίσει τη διασπορά του κορονοϊού

Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Νορβηγίας συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να εντοπίσουν τη διασπορά του ιού. Τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα;

Adam Smigielski via Getty Images

Τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών έχουν επιστρατεύσει στη Νορβηγία για να εντοπίσει η κυβέρνηση τη διασπορά του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Νορβηγία, την Telenor, από την οποία περνά το 80% περίπου των δεδομένων τηλεφωνίας και ίντερνετ της χώρας.

Έτσι η εταιρεία ξέρει που βρίσκεται το κάθε τηλέφωνο και πόσο μετακινείται μέσα στην ημέρα από την μια κεραία στην άλλη. Μετά η Telenor παρέχει τα δεδομένα τοποθεσίας στο νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, για να μπορέσει να παρακολουθεί τη διασπορά του κορονοϊού.

«Με τα συστήματά μας, γνωρίζουμε που είναι ο καθένας, ουσιαστικά ανά πάσα στιγμή», λέει στο BBC ο Κενθ Ένγκο-Μονσέν, ερευνητής της Telenor. «Έτσι το κόλπο εδώ είναι να καταλάβουμε πως κινείται ο πληθυσμός. Αν καταλάβεις πως κινείται ο πληθυσμός, μπορείς δυνητικά να καταλάβεις και πως μεταδίδεται ο ιός στη χώρα.   

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας συνδυάζει αυτές τις πληροφορίες με τις πληροφορίες που έχει για τα κρούσματα και χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο, προσομοιώνει τη διάδοση του ιού, για να προβλέψει πόσα κρούσματα αναμένονται σε κάθε περιοχή και πότε.

Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να θέσουν σε ισχύ περιορισμούς, να τους άρουν, να ανοίξουν σχολεία ή να τα κλείσουν.       

Τα προσωπικά δεδομένα

Ωστόσο, ένα από τα μεγάλα θέματα που προκύπτουν είναι η ανωνυμία πίσω από αυτά τα δεδομένα, για να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, ακόμη και σε καιρούς μεγάλης κρίσης όπως η σημερινή.

Η εταιρεία λέει ότι για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, μετράει μόνο ομάδες ατόμων άνω των 20, γιατί σε αυτή την περίπτωση είναι «πολύ, πολύ δύσκολο» να συγκεκριμενοποιήσει τα άτομα αυτά σε ομάδες τόσο μεγάλες. 

Roman Tiraspolsky via Getty Images
Floro, Norway, July 24, 2018: Telenor logo is displayed on the exterior of the communication service provider's office in Floro.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για να παρακολουθηθεί η διάδοση μιας ασθένειας. Έχει γίνει στο Μπαγκλαντές για την ελονοσία και στο Πακιστάν για τον δάγκειο πυρετό.

Ανά τον κόσμο, χώρες όπως η Βρετανία, η Αυστρία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εξετάζουν να δουλέψουν σε συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να υιοθετήσουν παρόμοια μοντέλα με εκείνο της Νορβηγίας, για να μπορέσουν να προετοιμαστούν, ή ακόμα και  να περιορίσουν τη διάδοση του ιού.  

Πηγή: BBC