Πώς τα ψάρια πίνουν θαλασσινό νερό και το αντέχουν, ενώ εμείς όχι

Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα θαλάσσια πλάσματα.
Alastair Pollock Photography via Getty Images

Το σώμα μας ως γνωστόν αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα τα οποία με τη σειρά τους χρειάζονται την αναγκαία χημική ισορροπία για να λειτουργήσουν σωστά. Ανάμεσα στις απαραίτητες για τον οργανισμό μας ουσίες είναι και τα νιτρικά άλατα.

Αν στο σώμα μας δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά, τότε σίγουρα θα δημιουργηθούν και τα ανάλογα προβλήματα. Το ίδιο όμως ισχύει και στην περίπτωση που η συγκέντρωσή τους είναι παραπάνω από την κανονική.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γλυκού νερού θα βοηθήσει στην αραίωση της συγκέντρωσης νατρίου στο σώμα μας, δεδομένου ότι οι νεφροί μας μπορούν να επεξεργαστούν μονάχα μικρές ποσότητες αλατιού. Γι′ αυτό άλλωστε η διατροφή μας πρέπει να είναι πάντα προσεγμένη.

Anadolu Agency via Getty Images

Τα πλάσματα που ζουν στη θάλασσα από την άλλη αντιμετωπίζουν το θαλασσινό νερό με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το πόσο αλάτι μπορεί να αντέξει το σώμα τους.

Υπάρχουν για παράδειγμα κάποια είδη, όπως οι λεγόμενες «γαρίδες-φαντάσματα»- που μπορούν να διαχειριστούν μεγάλες ποσότητες νατρίου και να διατηρήσουν τις απαραίτητες ισορροπίες. Ως εκ τούτου, μπορούν να αντέξουν στο σώμα τους μεγάλες μεταβολές στις συγκεντρώσεις αλάτων.

Με τον τρόπο αυτό, πολλά ασπόνδυλα (όπως και οι μέδουσες) επιβιώνουν μέσα σε αλμυρό νερό ενώ μπορούν να αντέξουν τα υψηλά επίπεδα αλμυρότητας, κάτι που για εμάς θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Anadolu Agency via Getty Images

Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωσή τους υπάρχουν συγκεκριμένα όρια. Κι αν οι συγκεντρώσεις αλάτων στο σώμα τους είναι πολύ υψηλές, πρέπει άμεσα να μετακινηθούν σε λιγότερο αλμυρό νερό, αλλιώς ενδέχεται να πεθάνουν.

Τα ψάρια έχουν αναπτύξει τρόπους ώστε να διαχειρίζονται τις μεγάλες ποσότητες αλατιού στο σώμα τους, ενώ όταν πίνουν πάρα πολύ θαλασσινό νερό, στη συνέχεια το απομακρύνουν με τα ούρα τους.

Μπορούν επίσης να απαλλαγούν από ένα μέρος του νατρίου μέσω του δέρματος τους ή των βραγχίων τους.

Τα διάφορα είδη ψαριών βέβαια έχουν και διαφορετικά όρια στις ποσότητες που μπορούν να διαχειριστούν. Υπάρχουν κάποια που αν παγιδευτούν στο θαλασσινό νερό για μεγάλο διάστημα μπορεί και να πεθάνουν.

(Με πληροφορίες από The Conversation)

Δημοφιλή