Πώς τα γυαλιά μπορούν να προστατεύσουν από τον κορονοϊό - Το παράδειγμα της Αννα Γουίντουρ

Η φωτογραφία της αρχισυντάκτριας της Vogue και οι ενδείξεις ειδικών.
Το χαρακτηριστικό σε κάθε εμφάνιση της Αννα Γουίντουρ είναι τα γυαλιά ηλίου που φοράει συχνά σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο. 
Το χαρακτηριστικό σε κάθε εμφάνιση της Αννα Γουίντουρ είναι τα γυαλιά ηλίου που φοράει συχνά σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο. 

Η αμερικανική έκδοση της Vogue δημοσίευσε την Παρασκευή στο Instagram μια φωτογραφία της αρχισυντάκτριας - και εμβληματικής προσωπικότητας στο χώρο της μόδας - Αννα Γουίντουρ να κάθεται στον καναπέ και να ενθαρρύνει τους αναγνώστες του περιοδικού να παραμείνουν στο σπίτι στην προσπάθεια μείωσης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Η Γουίντουρ ίσως να έδωσε άθελά της ένα σημαντικό παράδειγμα.

Στην εικόνα βλέπουμε ότι όπως στις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις της, έτσι και στο σπίτι της κατά τη διάρκεια της καραντίνας, φοράει τα δημοφιλή γυαλιά ηλίου. Το να φοράμε γυαλιά – είτε ηλίου ή μυωπίας/αστιγματισμού - μπορεί να βοηθήσει στην μόλυνση από τον COVID-19;

Η Γουίντουρ γράφει στη λεζάντα της φωτογραφίας: «Οπως πολλοί από εσάς, προσπαθώ να προσαρμοστώ στην νέα πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Πάνω από όλα, κάνω κάτι απλό και σας παροτρύνω να το κάνετε κι εσείς: παραμένω στο σπίτι.

Δεν υπάρχει πιο σημαντικός κανόνας για να ακολουθήσουμε. Πρέπει, αυτή τη στιγμή, να υποσχεθούμε (στον εαυτό μας και τους γύρω) ότι θα μείνουμε στα σπίτια μας όσο περισσότερο δυνατόν. Υπάρχουν, φυσικά, γιατροί και νοσοκόμοι, υπάλληλοι στα σουπερμάρκετ και άλλοι επαγγελματίες, στων οποίων τις ειδικεύσεις βασιζόμαστε. Κι εκείνοι πρέπει να βγουν έξω για να πραγματοποιήσουν αυτά τα καθήκοντα που σώζουν ζωές. Για τους υπόλοιπους από εμάς, δεν υπάρχει συζήτηση. Πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειώσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού και να προστατεύσουμε εκείνους που μας είναι πολύτιμοι.

Οπότε, ακολουθήστε όλους εμάς στη Vogue και #μείνετεσπίτι. Δεν υπάρχει πράξη με μεγαλύτερη αξία. Σας παροτρύνουμε να κοινοποιήσετε τη δική σας υπόσχεση και να γράψετε ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτηση που θα ενθαρρύνετε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι.

Σας ευχαριστώ,

Αννα Γουίντουρ»

Τι λένε οι ειδικοί

«Τα γυαλιά μπορούν να προσφέρουν προστασία ενάντια στις σταγόνες που πιθανόν να εισέλθουν στο μάτι, οπότε θεωρητικά θα μπορούσαν να προστατεύσουν από την έκθεση στον SARS-CoV-2», λέει η Λούσι Γουίλσον, καθηγήτρια στο τμήμα περιστατικών έκτακτης ανάγκης στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Οι βλεννώδεις μεμβράνες, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής γύρω από τα μάτια, είναι ένας συνηθισμένος τρόπος από τον οποίο ο κορονοϊός μπορεί να εισέλθει στο σώμα».

Υπάρχει όμως ακόμα ένας λόγος τον οποίο πρέπει να σκεφτούμε και να αντικαταστήσουμε τους φακούς επαφής με τα γυαλιά μας, ακόμα κι αν δεν είμαστε επαγγελματίες του κλάδου της ιατρικής.

Γνωρίζουμε όλοι και το υπενθυμίζουμε και σε άλλους ότι είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Τα γυαλιά εμποδίζουν (τις περισσότερες φορές) τα χέρια να έρθουν σε επαφή με τα μάτια.

«Ωστόσο, για μερικούς τα γυαλιά μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να αυξηθεί η συχνότητα της επαφής με το πρόσωπο», προσθέτει η Γουίλσον.

Αν δεν φοράμε γυαλιά οράσεως, όπως η Γουίντουρ, αλλά θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη λύση, η αρχισυντάκτρια της Vogue προτείνει τα γυαλιά ηλίου. «Εχουν τo ίδιο αποτέλεσμα με τα γυαλιά οράσεως ή άλλου τύπου γυαλιών».

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: HuffPost US