Πώς θα δημιουργήσουμε υπέροχες φυσικές βαφές από τρόφιμα

Θα τους δώσουμε έτσι μια δεύτερη ζωή, κάνοντας μια πράξη με οικολογική συνείδηση.
Ralf Liebhold via Getty Images

Οι φυσικές βαφές κατασκευασμένες από υπολείμματα τροφίμων που διαφορετικά θα πετούνταν, θα κομποστοποιούνταν ή θα έμεναν αχρησιμοποίητα, δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες να είμαστε παραγωγικοί και να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων. Αυτές οι φυσικές βαφές μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να αντικαταστήσουν τα συνθετικά, χημικά χρώματα.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ίνες σε νήματα, ρούχα και μαξιλαροθήκες. Και μπορούν, ακόμα, να προσθέσουν χρώμα σε αυτοσχέδιες κατασκευές και έργα από χαρτοτεχνίες έως Πασχαλινά αυγά.

Η δημιουργία φυσικών βαφών από τρόφιμα βασίζεται στον πειραματισμό με διάφορα συστατικά μέχρι να καταλήξει κανείς κανείς ποια χρώματα αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο. Τελικά, ο πειραματισμός είναι το κλειδί για όποιον θέλει να μάθει να δημιουργεί φυσικές βαφές στο σπίτι.

Μερικές βασικές οδηγίες για τη δημιουργία φυτικών βαφών από υπολείμματα τροφών

Ας συγκεντρώσουμε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι υπόλοιπο φρούτων και λαχανικών κι ας τα ψιλοκόψουμε. Στη συνέχεια, ας προσθέσουμε τα ψιλοκομμένα υπολείμματα τροφίμων σε μια κατσαρόλα κι ας καλύψουμε με διπλάσιο νερό από την ποσότητα του φαγητού. Για ένα φλιτζάνι υπολείμματα, ας χρησιμοποιήσουμε δύο φλιτζάνια νερό. Ας φέρουμε το νερό σε βρασμό. Στη συνέχεια, να μειώσουμε τη θερμότητα και να σιγοβράσουμε για περίπου μία ώρα ή έως ότου τα υλικά φτάσουν στο επιθυμητό – για εμάς - χρώμα. Αμέσως μετά απενεργοποιούμε τη θερμότητα και αφήνουμε το νερό να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στραγγίζουμε και φυλάμε τη βαφή σε ένα δοχείο.

Πώς να βάψουμε υφάσματα - και να διαρκέσει η βαφή

Οι φυσικές βαφές από τροφές μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχες και μοναδικές αποχρώσεις για ρούχα, υφάσματα και νήματα, αλλά απαιτείται διαδικασία για να αναδειχτούν τα χρώματα στα ρούχα. Να πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε χρωματιστά υφάσματα μεγάλης διάρκειας:

Για βαφές φρούτων, ας σιγοβράσουμε το ύφασμα σε ¼ φλιτζάνι αλάτι και 4 φλιτζάνια νερό για περίπου μία ώρα.

Για βαφές λαχανικών, ας σιγοβράσουμε το ύφασμα σε 1 φλιτζάνι ξύδι και 4 φλιτζάνια νερό για περίπου μία ώρα.

Αφ’ ότου περάσει αυτή η ώρα, ας ξεπλύνουμε προσεκτικά το ύφασμα με κρύο νερό. Ας σπρώξουμε αμέσως μετά απαλά την περίσσεια νερού από το ύφασμα κι ας βυθίσουμε αμέσως το ύφασμα στη φυσική βαφή μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό χρώμα. Στη συνέχεια ας τοποθετήσουμε το βαμμένο ύφασμα σε ένα δοχείο για μια νύχτα ή έως και 24 ώρες. Την επόμενη μέρα, ας ξεπλύνουμε το ύφασμα με κρύο νερό έως ότου το νερό τρέξει καθαρό.

Ασφαλείς με τις βαφές μας

Ανεξάρτητα από τα στερεωτικά και τα φυσικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε, ας φροντίσουμε να χρησιμοποιούμε ξεχωριστά δοχεία και σκεύη για τα έργα βαφής μας. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία μόνο για βαφή και όχι για μαγείρεμα ή φαγητό. Κι επίσης ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να φοράμε γάντια καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τέλος, ας διαλέξουμε ένα περιβάλλον που προσφέρει καλό αερισμό, ένα περιβάλλον που μπορούμε να αποθηκεύσουμε τον εξοπλισμό μας, καθώς επίσης κι επιπλέον βαφές που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε σε κάποια άλλη στιγμή.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχες φυσικές βαφές από:

Παντζάρια

Ας αποθηκεύσουμε κομμάτια παντζαριών, τη σάρκα και τις κορυφές τους για να δημιουργήσουμε μια πλούσια κοκκινωπή-ροζ βαφή. Το χρώμα που παράγεται από τα παντζάρια ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου στα υφάσματα, αλλά εξυπηρετεί σε βραχυπρόθεσμες χρήσεις όπως το χρωματισμό Πασχαλινών αυγών.

Αβοκάντο

Αντί να πετάξουμε τη σάρκα και τους σπόρους του αβοκάντο, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στον καταψύκτη. Το βράσιμο της σάρκας και των σπόρων του αβοκάντο αντλεί χρώματα από ζεστό ροδάκινο έως ανοιχτό ροζ.

Κρεμμύδια

Η σάρκα των κρεμμυδιών περιέχει τις δικές της τανίνες, οπότε δεν απαιτείται στερέωση για τη βαφή υφάσματος. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να επεξεργαστούμε το ύφασμα εκ των προτέρων. Οι κίτρινες σάρκες κρεμμυδιών παράγουν κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ οι κόκκινες. ανοιχτό πορτοκαλί με ροζ τόνους.

Λεμόνια

Οι ψιλοκομμένες φλούδες λεμονιού παράγουν απαλό κίτρινο χρώμα. Ας προσθέσουμε τη βαφή σιγά-σιγά για να επιτύχουμε την επιθυμητή απόχρωση.

Σπανάκι

Το μαραμένο σπανάκι μπορεί να μας προσφέρει μια σειρά αποχρώσεων του πράσινου. Η αύξηση της ποσότητας του σπανακιού εμβαθύνει το χρώμα. Λαχανικά από αγκινάρες έως φύλλα βοτάνων και χόρτα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πράσινους τόνους. Για να δημιουργήσουμε τη δική μας φυσική πράσινη βαφή, ας πειραματιστούμε με διαφορετικούς συνδυασμούς.

Βατόμουρα

Εάν κάποια μέρα αγοράσουμε περισσότερα βατόμουρα απ’ όσα μπορούμε να φάμε, αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό μπλε χρώμα ή μια μωβ βαφή ανάλογα με την ποσότητά τους. ΄Οπως έχει ειπωθεί άλλωστε και πιο πάνω, ο πειραματισμός είναι το κλειδί.

Κόκκινο λάχανο

Όταν βράζονται, τα φύλλα κόκκινου λάχανου δημιουργούν μια βαθιά μωβ «σκιά». Η βαφή από φύλλα κόκκινου λάχανου είναι γενικά δύσκολο να πετύχει καλά στο ύφασμα, αλλά η διαδικασία βρασμού υφάσματος που προαναφέραμε θα βοηθήσει. Αυτή η βαφή είναι επίσης ιδανική για χρωματισμό ζαχαρωτών ή μπαχαρικών.

Πηγή: ediblela.com