Πώς θα διαχειριστούμε το άγχος που μας προκαλούν οι ομαδικές διαδικτυακές συνομιλίες

Και πώς να παραμείνουμε συνδεδεμένοι χωρίς να επηρεαστεί η ψυχική υγεία.
Πώς θα διαχειριστούμε το άγχος που μας προκαλούν οι ομαδικές διαδικτυακές συνομιλίες.
imtmphoto via Getty Images
Πώς θα διαχειριστούμε το άγχος που μας προκαλούν οι ομαδικές διαδικτυακές συνομιλίες.

Αφήνουμε για λίγο το κινητό τηλέφωνο και όταν επιστρέφουμε υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μηνυμάτων στο τσατ του προσωπικού ή εταιρικού e-mail και εφαρμογές όπως το Whatsapp ή το Messenger. Στην εποχή που αλληλεπιδρούμε μόνο διαδικτυακά – κυρίως τώρα που βρισκόμαστε σε καραντίνα λόγω κορονοϊού – οι ομαδικές συνομιλίες στο τσατ λειτουργούν σαν ημερολόγιο, καταγράφοντας τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων ώρα με την ώρα.

Πολλούς τους εξυπηρετεί αυτός ο τρόπος συνομιλίας, για μερικούς όμως αυτές οι μικρής διάρκειας αλλά τακτικές επικοινωνίες με φίλους και συναδέρφους, προκαλούν συναισθήματα άγχους, απομόνωση και δυσανασχέτησης, πόσο μάλλον σε περιόδους απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ακόμα και με τη συνεχή ροή αμφισβητήσιμων ειδήσεων και αστείων ή τρομακτικών εικόνων για τον κορονοϊό, το άγχος μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε αγανάκτηση προς εκείνους που θέλουν κατά βάθος να βοηθήσουν.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι φίλοι και η οικογένεια χρησιμοποιούν το Whatsapp ή άλλο τσατ, μαζί με τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτό, μπορεί να μας πει κάτι για το πώς καθένας από εμάς διαχειρίζεται την αβεβαιότητα», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Λούσι Μπέρεσφορντ. Όταν η ζωή μοιάζει εκτός ελέγχου, η αποστολή πληροφοριών, τα GIFs, τα αστεία και οι περισπασμοί μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας.

«O αποστολέας υλικού, πιθανόν να αισθάνεται δυναμικός και ότι έχει τον έλεγχο. Επιπλέον, είναι ακόμα ένας τρόπος να αισθανθεί ότι διατηρεί επαφή, παρόλο που η επαφή είναι απρόσωπη», λέει η Μπέρεσφορντ στη βρετανική έκδοση της HuffPost.

Ωστόσο, αν είμαστε παραλήπτες απροσδόκητου ή ανεπιθύμητου περιεχομένου, αυτό μπορεί να «προκαλέσει την αίσθηση αδυναμίας που προσπαθούμε να αποφύγουμε σε τέτοιους καιρούς».

Oι ομαδικές συνομιλίες στο τσατ λειτουργούν σαν ημερολόγιο, καταγράφοντας τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων ώρα με την ώρα.
elenabs via Getty Images
Oι ομαδικές συνομιλίες στο τσατ λειτουργούν σαν ημερολόγιο, καταγράφοντας τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων ώρα με την ώρα.

Κάτι το οποίο πιστεύει ο αποστολέας ότι είναι μια καλή αρχή συνομιλίας μπορεί κατά λάθος να δημιουργήσει ένταση ανάμεσα στα μέλη του γκρουπ.

Ο σύμβουλος σε θέματα διαδικτυακής αποτοξίνωσης Μάρτιν Τολκς λέει ότι αν θεωρούμε τη ροή μηνυμάτων υπερβολική, ας προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη χρήση του τσατ. Πώς θα γίνει αυτό;

«Ας συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε συνομιλία μια φορά την ημέρα και όχι λίγο μετά το πρωινό ξύπνημα ή λίγο πριν τον βραδινό ύπνο. Σίγουρα δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με άγχος ή να κοιμηθούμε το βράδυ έχοντας στρες. Το βασικό είναι να απομακρύνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το υπνοδωμάτιο, ώστε να μην μπούμε στον πειρασμό να ελέγχουμε το κινητό κάθε λίγο και να βρεθούμε αντιμέτωποι με άσχημα συναισθήματα που θα μας προκαλέσουν οι ιστορίες γύρω από τον κορονοϊό», συμβουλεύει ο Τολκς.

Η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων θα βοηθήσει να μειώσουμε τη χρήση των τσατ. «Είναι αδύνατον να αντισταθούμε στις ειδοποιήσεις και μόνο μια ματιά στο κινητό, μπορεί να οδηγήσει σε κρίση άγχους και συνέχεια της επικοινωνίας με την υπόλοιπη ομάδα».

Η κοινοποίηση χιουμοριστικών ειδήσεων ή σχολίων με έναν φίλο που εμπιστευόμαστε και όχι μέλη μιας μεγάλης ομάδα, όχι μόνο προστατεύει όσους πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή, αλλά επιτρέπει κάποιον να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες μας. «Η συνομιλία μεταξύ δυο ατόμων είναι πιο εύκολη γιατί είναι περισσότερο προσωπική».

Σε περίπτωση όμως που η επικοινωνία κάθε μορφής είναι απαραίτητη στην εποχή που ζούμε, ο Τολκς συνιστά να προσπαθήσουμε να είμαστε μια θετική επιρροή όταν όλα γύρω μοιάζουν μαύρα. «Θα πρότεινα να ενθαρρύνουμε τα μέλη του γκρουπ να αναρτήσουν περιεχόμενο που ηρεμεί, όπως για παράδειγμα μια φωτογραφία παραλίας, φαγητού, της φύσης γενικότερα».

Αν ένα συγκεκριμένο γκρουπ συνεχίζει να επηρεάζει τη διάθεση αρνητικά, η Μπέρεσφορντ συμβουλεύει να το βάλουμε σε σιγή ή να αποχωρήσουμε τελείως. «Είναι απαραίτητο να θέσουμε όρια για τον εαυτό μας, επειδή μερικοί απολαμβάνουν το δράμα. Στην περίοδο που ζούμε, ας βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι στη ζωή μας, μεταδίδουν υγιή και χαρούμενη ενέργεια».

Πηγή: HuffPost UK