Πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Πέτσας: Σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη η επιστροφή – Η άρση των περιορισμών ξεκινά στις 27/4 από την Δικαιοσύνη, ενώ ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους πολίτες την επόμενη εβδομάδα
Eurokinissi

Το Πάσχα πέρασε και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώθηκε με τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που προκάλεσε αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο για την ανάσχεση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού. Και τώρα πλέον ξεκινά η συζήτηση για το πότε και πως θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα.

Με δεδομένο ότι μέχρι τις 27/4 ισχύουν όλοι οι περιορισμοί, τον βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την σταδιακή μετάβαση στην επόμενη μέρα θα ανακοινώσει στους πολίτες με τηλεοπτικό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό αποκάλυψε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας όμως ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το τελικό σχέδιο είναι ακόμα υπό επεξεργασία και στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στο σύνολο του και όχι αποσπασματικά. Πάντως η αρχή της άρσης των περιορισμών θα γίνει για συμβολικούς λόγους από τη Δικαιοσύνη και όπως είπε ο κ. Πέτσας τα πρώτα που θα ανοίξουν με το πέρας των υφιστάμενων περιορισμών είναι τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και για συγκεκριμένες ενέργειες τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό και στις λύσεις που εξετάζονται, υπογράμμισε ότι η αρχή για την σταδιακή μετάβαση μπορεί να γίνει με την άρση στον περιορισμό των μετακινήσεων από μέρος του πληθυσμού που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ενώ η επαναλειτουργία της αγοράς είναι πιθανό να ξεκινήσει από τα μικρά καταστήματα, καθώς θεωρείται πιο εύκολο να υπάρξει έλεγχος για την αποφυγή συγχρωτισμού.

Ακόμα όμως και αυτά τα μικρά βήματα αποκλείεται να γίνουν πριν μπει ο Μάιος, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από τις 11 του επόμενου μήνα.

Το βέβαιο είναι ότι όλα θα γίνουν με αργούς ρυθμούς και πάντα με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις απόψεις των ειδικών. Είναι επίσης δεδομένο ότι θα συνεχιστεί η προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, κάτι που σημαίνει ότι για παράδειγμα για τους ηλικιωμένους η καραντίνα –έστω και με ελαφρώς πιο χαλαρή μορφή- μπορεί να συνεχιστεί. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα πεισθούν οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να παραμείνουν στο σπίτι.

Ειδική μέριμνα αναμένεται να υπάρξει και για άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τις μεταφορές ή την εργασία. Σύμφωνα με πρόταση που έχει κατατεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, για ορισμένες εταιρείες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων μπορεί να παραταθεί το καθεστώς της εξ αποστάσεως απασχόλησης για ένα ποσοστό των υπαλλήλων προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο. Ερωτηματικό επίσης παραμένει αν θα γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ή κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων των πολιτών με τα μέσα μεταφοράς.

Ακόμα και στην εστίαση αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί. Το γεγονός ότι μπαίνει το καλοκαίρι και ότι ο κόσμος θα κάθεται σε εξωτερικούς χώρους, σίγουρα θα βοηθήσει στην επαναλειτουργία καταστημάτων εστίασης. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξουν εντολές για λιγότερα τραπεζοκαθίσματα, με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους.

Είναι εύκολα αντιληπτό λοιπόν ότι για να εφαρμοσθούν τέτοιου είδους αλλαγές απαιτείται και χρόνος και συντονισμός. Να γιατί τονίζουν από την κυβέρνηση ότι όλα θα γίνουν σταδιακά και στοχευμένα.

Και ενώ έχει ανοίξει για τα καλά η κουβέντα για την μετάβαση στην επόμενη μέρα, την κυβέρνηση απασχολεί και το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας καθώς είναι σίγουρη η ύφεση που θα ακολουθήσει, όπως παραδέχθηκε νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας αλλά είχε επισημάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο τηλεοπτικό του μήνυμα. Για αυτό τον λόγο θα συνεχίσει – σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις κυρίως των χωρών του ευρωπαϊκού νότου- την προσπάθεια για την έκδοση κορονο-ομολόγου. Σχετική συζήτηση θα γίνει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ενώ την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των οικονομιών των κρατών-μελών θα τονίσει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.