Πώς θα φτιάξουμε τον δικό μας κήπο - Οι σύγχρονες τάσεις στην κηποτεχνία

Ποια φυτά να φυτέψουμε, τι εργαλεία χρειαζόμαστε. Ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης φυτωρίου κ. Καλαντζής μιλά στην HuffPost.
Εργαλεία κηπουρικής.
Chris Clinton via Getty Images
Εργαλεία κηπουρικής.

Διανύουμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και η διάθεση για να δημιουργήσουμε τον δικό μας πράσινο χώρο στον κήπο ή την βεράντα, είναι καλύτερη. Σε περίπτωση όμως που είμαστε αρχάριοι αλλά επιθυμούμε να φτιάξουμε την δική μας όαση σε μόλις λίγα τετραγωνικά, ποια φυτά μπορούμε να φυτέψουμε και πώς;

Η HuffPost επικοινώνησε με τον κ. Αναστάσιο Καλαντζή, γεωπόνο και ιδιοκτήτη της επιχείρησης «Καλαντζής Φυτά» στον Μαραθώνα Αττικής, ο οποίος μιλά για τον τρόπο που μπορούμε να φτιάξουμε τον δικό μας κήπο και βεράντα, τα φυτά που θα ευδοκιμήσουν αυτούς τους μήνες στην Ελλάδα και τις σύγχρονες τάσεις στην κηποτεχνία.

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας κήπο (και τη δική μας βεράντα)

Ένας όμορφος κήπος ή μια όμορφη βεράντα αποτελούν τα πιο ασφαλή και προσωπικά ησυχαστήρια σήμερα. Ο χώρος αυτός οφείλει να έχει το δικό μας γούστο και να εξυπηρετεί τις δικές μας προσωπικές ανάγκες και απαιτήσεις. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, τα κυριότερα στοιχεία για την κατασκευή μίας πράσινης γωνίας είναι ο χρόνος και η δημιουργικότητα.

Ανάλογα με τις δικές μας προτεραιότητες, η επιλογή των φυτικών ειδών θα πρέπει να επικεντρωθεί σε χρώμα, άρωμα, αντοχή, ανάγκες περιποίησης και, φυσικά, τοποθεσία. Αφού καταγράψουμε τα συναισθήματα και τις αισθήσεις που θέλουμε να μας διεγείρει ο χώρος, υπολογίζουμε τον χρόνο που θα έχουμε διαθέσιμο και μπορούμε να επενδύσουμε στο μέλλον για το ησυχαστήριό μας. Ένας κήπος έχει ανάγκες και απαιτήσεις όπως ένα κατοικίδιο ζώο, πολλές φορές μάλιστα μεγαλύτερες, όμως ακριβώς όπως το κατοικίδιο, η ενασχόληση μαζί του μας γεμίζει ενέργεια και ευτυχία συμβάλλοντας στη ψυχική μας υγεία.

Το κόστος δε χρειάζεται να είναι μεγάλο, δεδομένου του ότι τα φυτά μεγαλώνουν μαζί μας και με την φροντίδα μας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με κάτι μικρό και σίγουρα δε χρειάζεται όλα τα φυτά να αγοραστούν με μιας. Κάθε εποχή μπορούμε να προσθέτουμε κάτι μικρό και πριν το καταλάβουμε θα έχουμε έναν πανέμορφο χώρο στον οποίο μπορούμε να απομονωθούμε από τις καθημερινές σκοτούρες με απόλυτη ασφάλεια.

Τα λουλούδια στο μπαλκόνι μας κάνουν καλό στην ψυχική υγεία.
Obencem via Getty Images
Τα λουλούδια στο μπαλκόνι μας κάνουν καλό στην ψυχική υγεία.

Ποια φυτά θα ευδοκιμήσουν και επομένως ενδείκνυνται

Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από έντονες κλιματολογικές αλλαγές και τοπικά μικροκλίματα. Επιπροσθέτως, ο κάθε χώρος είναι μοναδικός, άλλος έχει δυτικό προσανατολισμό, άλλος βορεινό. Άλλος επηρεάζεται από την θαλάσσια αύρα, άλλος κινδυνεύει το χειμώνα από πρωινό παγετό. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται μια βόλτα στη γειτονιά μας για να δούμε τι ευδοκιμεί και μία συζήτηση με το τοπικό κέντρο κήπου ώστε να δημιουργήσουμε έναν κατάλογο ειδών που εγκλιματίζονται ευκολότερα στο χώρο μας. Θα ήταν ουτοπικό να περιμένουμε να ευδοκιμήσουν πολυετή τροπικά φυτά στην Φλώρινα ή Αλπικά είδη στην Ιεράπετρα χωρίς να έχουμε μεγάλη εμπειρία και αρκετό εξοπλισμό. Για αυτό το λόγο, ας κάνουμε ελεύθερα την έρευνά μας στην περιοχή τριγύρω από το πράσινο ησυχαστήριό μας και ας παρατηρήσουμε τα φυτά που ευδοκιμούν. Η φύση μας έχει προικίσει με χιλιάδες είδη για όλες τις περιστάσεις και γούστα, συνεπώς μπορούμε άφοβα να πρασινίσουμε ένα μπαλκόνι με είδη από Μεσόγειο, Αυστραλία, Αμερική και Νότια Αφρική να μεγαλώνουν αρμονικά το ένα δίπλα στο άλλο.

Φυτά και λουλούδια που αντέχουν στον ήλιο και την ζέστη

Την περίοδο του καλοκαιριού που περνούμε περισσότερες στιγμές χαλάρωσης στην βεράντα και τον κήπο, θέλουμε να βρισκόμαστε ανάμεσα σε εντυπωσιακά, «ζωντανά» και «χρωματιστά» φυτά. Αυτό που στην ουσία χρειαζόμαστε είναι ανθεκτικά καλλωπιστικά φυτά, λουλούδια και αρωματικά φυτά που να αντέχουν στις ζεστές ξηροθερμικές συνθήκες, την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά τα φυτά είναι: Ιβίσκος, Πορτουλάκα, Βερβένα, Γεράνι, Πετούνια, Ευφόρμπια, Γιούκα, Δενδρολίβανο, Λεβάντα, Φασκόμηλο. Μερικά από τα φυτά που αντέχουν στον αέρα είναι τα: Τούγια, Αγιόκλιμα, Αγγελική, Πικροδάφνη, Ελιά, Χαρουπιά, Λεβάντα και Δάφνη.

Τι εξοπλισμός – εφόδια απαιτούνται

Θα χρειαστεί χρόνος και όρεξη. Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι ένας σωστός κήπος είναι ένα μέρος που κάθεσαι και χαλαρώνεις χωρίς να κάνεις τίποτα. Προφανώς και αυτό μπορεί να γίνει, αλλά τότε θα πρέπει να αναθέσουμε την συντήρηση και την δημιουργία σε κάποιον από τους χιλιάδες άξιους κηποτέχνες που έχει η χώρα μας. Εναλλακτικά, ας διαβάσουμε στο διαδίκτυο για τα φυτά που μας έχουν εντυπωσιάσει, ας μάθουμε αν μπορούν να εγκλιματιστούν στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας.

Σε περίπτωση που λείπουμε τακτικά από το σπίτι η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος θα μας λύσει τα χέρια. Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό: ηλεκτροβάνα με μπαταρία για εγκατάσταση στη βρύση, ένας σωλήνας πάνω στον οποίο θα βάλουμε βαλβίδες ελεγχόμενης ροής (σταλλάκτες), από κάθε έναν από τους οποίους θα ποτίζεται και κάποιο από τα φυτά σας.

Σίγουρα θα χρειαστούμε γλάστρες, χώμα και φυτά. Ένα ζευγάρι γάντια κηποτεχνίας θα βοηθήσει να μένουμε καθαροί και να αποφεύγουμε μικροτραυματισμούς, ενώ ένα σετ από σκαληστήρι και φτιαράκι θα αποδειχτούν πολύ χρήσιμα. Τέλος, για μεγαλύτερους κήπους, μία τσάπα, μία τσουγκράνα, ένα μικρό καρότσι και μεγάλες σακούλες θα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα.

Εργαλεία για κηπουρική
AlexRaths via Getty Images
Εργαλεία για κηπουρική

Ποιες οι σύγχρονες τάσεις στην κηποτεχνία

Αν στο παρελθόν οι κήποι χαρακτηρίζονταν από την επιθυμία για μεγάλες πράσινες εκτάσεις με χλοοτάπητα, στο τέλος του οποίου υπήρχαν φυτοφράκτες με τούγιες ή λέιλαντ, σήμερα η τάση είναι διαφορετική. Αφενός για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση νερού οι χλοοτάπητες περιορίζονται σε έκταση ενώ κερδίζουν έδαφος τα πιο ξηρικά είδη για έναν πιο άνυδρο κήπο, αφετέρου η ανάγκη για έναν «ζωντανό πίνακα» στον κήπο όπου κάθε εποχή κάποιο διαφορετικό φυτό ανθίζει, θέτουν τους κανόνες για μία πιο σύνθετη εικόνα. Ζούμε τον κήπο μας και ο κήπος ζει από εμάς. Το συναίσθημα που δημιουργείται όταν γεύεσαι τους καρπούς του κόπου σου είναι μοναδικό, οπότε οι σύγχρονες πράσινες γωνίες συχνά-πυκνά περιλαμβάνουν λίγα κηπευτικά, λίγα φρούτα και αρκετά φυτά που ανθίζουν σε διαφορετικές περιόδους και έχουν μικρές ανάγκες συντήρησης. Όποια και αν είναι τα γούστα μας ας μη διστάζουμε, υπάρχει ένας μοναδικός κήπος/βεράντας για εμάς.

Πώς θα αποκτήσουμε έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Φύτευση λαχανικών στον κήπο

Η φύτευση λαχανικών στον κήπο είναι σίγουρα μια απαιτητική διαδικασία, διότι χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο πριν από την φύτευση ή σπορά των φυτών, όσο και κατά την εξέλιξη της καλλιέργειας.

Ομως, είναι μια από τις πιο όμορφες, δημιουργικές κι ευχάριστες ενασχολήσεις διότι εκτός από το αίσθημα της δημιουργίας μας προσφέρει τροφές εύγευστες και υγιείς, απαλλαγμένες από βλαβερές χημικές ουσίες.

Επιλογή των λαχανικών που θέλουμε

Από τον Μάρτη και μετά ξεκινάμε τη σπορά ή τη φύτευση των λαχανικών που θα δώσουν καρπούς από τα μέσα της άνοιξης και όλο το καλοκαίρι. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών που μπορούμε να επιλέξουμε για το λαχανόκηπο μας. Τα συνηθέστερα λαχανικά είναι η τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά και το αγγούρι διότι είναι σχετικά εύκολα στην καλλιέργεια τους και ιδιαίτερα αγαπητά. Επιπλέον, συχνά συναντούμε κολοκύθια, ραδίκια, βλίτα και σπανάκι ή διάφορα
ψυχανθή όπως φασολάκι και μπιζέλι. Ιδιαίτερα δημοφιλή επίσης σε λαχανόκηπους είναι κι ο άνηθος, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο δυόσμος, η ρίγανη και ο βασιλικός, τα πεπόνια και τα καρπούζια.