Πώς θα μετακομίσουμε εν μέσω κορονοϊού - Τι πρέπει να προσέξουμε

Πρόκειται για μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Πως διαμορφώνεται μέσα από τους νέους κανόνες υγιεινής;
Justin Lambert via Getty Images

Η αλήθεια είναι πως αυτή η εποχή δεν είναι και η πλέον φυσιολογική. Η ελευθερία στις μετακινήσεις μας εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, λίγη διαφορά έχει κάνει στην καθημερινοτητά μας.

Ο βασικός κανόνας παραμένει ο ίδιος, αφού δεν πρέπει να συνωστιζόμαστε, θα πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά και όσο λιγότερο βρικόμαστε έξω τόσο το καλύτερο για όλους μας.

Τι γίνεται όμως στο θέμα της μετακόμισης. Αυτή εμπεριέχει κινδύνους αφού θέλοντας και μη θα έρθουμε κοντά με τρίτα πρόσωπα, όπως φίλους που θα βοηθήσουν στην μεταφορά επίπλων - και όχι μόνο - ή επαγγελματίες μεταφορείς, μεσίτες, ιδιοκτήτες ακινήτων. Ας μην ξεχνάμε και την επαφή μας με επιφάνειες στους χώρους που θα επισκεφθούμε που μπορεί να είναι μολυσμένες.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία μετακόμιση, βάζοντας στον εαυτό μας το δίλημμα: υγεία ή νέο σπίτι.

Να πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τον COVID-19 αν πρόκειται να μετακομίσουμε.

Είναι ασφαλές να επισκεφθούμε ένα διαμέρισμα ή σπίτι

Ακόμα και αν υπάρχει η δυνατότητα να δούμε ένα χώρο μέσα από τον υπολογιστή μας, είτε με φωτογραφίες είτε virtual apartment tour, είναι βέβαιο πως πριν υπογράψουμε ή δούμε σοβαρά την πρόταση θα χρειαστεί να τον επισκεφθούμε.

Για να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις πιθανότητες να κολλήσουμε τον ιό ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες.

- Αποφεύγουμε την προσέλευση μας στο ακίνητο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν αυτό είναι δυνατόν.

- Δεν μπαίνουμε με άλλα πρόσωπα μέσα στο ασανσέρ. Αν είναι δυνατόν, επιλέγουμε να πάμε από τις σκάλες.

Συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες μεταφορείς;

Όταν κάνουμε μια μετακόμιση, αυτό απαιτεί πολύ δουλειά και συνήθως δεν επιλέγουμε να την κάνουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε την βοήθεια τρίτων, αφού έχουμε να μεταφέρουμε κούτες, έπιπλα, ηλεκτρικά είδη. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο θα βρεθούμε σε κοντινή απόσταση με τουλάχιστο άλλο ένα άτομο, αλλά και το γεγονός πως θα στριμωχτούμε στις πόρτες και στους διαδρόμους.

Η όλη διαδικασία μετακόμισης μας θέτει σε κίνδυνο να εκτεθούμε στον COVID-19 και ίσως να θεωρήσουμε πως αν δεν συνεργαστούμε με μία μεταφορική εταιρεία, αυτό εξαλείφει ορισμένους από αυτούς τους κινδύνους. Όμως, οι συστάσεις που αφορούν το κομμάτι των αποστάσεων, υπαγορεύουν τη μη συμμετοχή φίλων και μελών της οικογένειας κατά την μετακόμιση.

Η πρόσληψη μιας μεταφορικής εταιρείας είναι η ασφαλής μέθοδος για μία μετακόμιση, καθώς θα εφαρμόσει όλα τα μέτρα υγιεινής που απαιτούνται, όπως ο καθαρισμός και απολύμανση του εξοπλισμού, η σωστή χρήση μάσκας αλλά και οι αποστάσεις που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας. Άλλωστε οι μεταφορείς είναι πάντα πιο δημιουργικοί στο κομμάτι που λέγεται μετακόμιση, λόγω της εξοικείωσης τους με το χώρο σε καθημερινή βάση.

Οσο για μας, μπορούμε να επιβλέπουμε την όλη διαδικασία από ένα ασφαλές σημείο της επιλογής μας.

Σημεία κλειδιά για μία ασφαλή μετακόμιση

Χρήση μάσκας

Όλοι όσοι εμπλέκονται στην μετακόμιση θα πρέπει να φοράνε καθ′ όλη την διάρκεια μάσκα προσώπου. Είτε προσλάβουμε επαγγελματίες, είτε έχουμε βοήθεια από φίλους, όλοι απαραιτήτως φοράμε μάσκα. Μην ξεχνάμε πως τα χέρια μας είναι μονίμως απασχολημένα σε μία μετακόμιση, κάτι που σημαίνει πως η μάσκα σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος θα μας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό.

Χρησιμοποιούμε καινούργιες κούτες

Όπως γνωρίζουμε ο κορονοϊός ζει πάνω σε μία χάρτινη επιφάνεια για 24 ώρες. Αν λοιπόν στο παρελθόν, θα μαζεύαμε όποια παλιά - μεταχειρισμένη κούτα μας φαινόταν βολική και χρήσιμη, αυτή την φορά αξίζει να επενδύσουμε σε καινούργιες, προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία την δικιά μας αλλά και των γύρω μας.

Συσκευάζουμε τα πάντα αεροστεγώς

Οχι μόνο συσκευάζουμε το κάθε αντικείμενο, αλλά μόλις τοποθετηθούν όλα όσα χρειαζόμαστε στην κούτα, τότε την κλείνουμε καλά με ταινία ασφαλείας, χωρίς να αφήσουμε κανένα απολύτως κενό, στην πάνω επιφάνεια.

Εννοείται πως δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, ούτε για τελευταία στιγμή. Καλό είναι όλες οι κούτες να έχουν κλείσει, 24 ώρες πριν. Όταν θα έρθουν οι μεταφορείς, φίλοι - συγγενείς - επαγγελματίες, θα πρέπει να βρουν μόνο κλειστές κούτες, έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, έτοιμα όλα για μετακόμιση. Εκτός ότι είναι στοιχειώδης ευγένεια, αυτή την φορά είναι επιτακτική ανάγκη.

Έγκαιρη και τακτική επικοινωνία

Εφόσον προχωρήσουμε στο πλάνο με τους επαγγελματίες μεταφορείς, η συνενόηση με την εταιρεία πρέπει όχι μόνο να γίνει εγκαίρως αλλά και με τις κατάλληλες συνθήκες. Με άλλα λόγια ρωτάμε τον υπεύθυνο, που θα αναλάβει την μετακόμιση μας, ποια μέτρα ακολουθεί η εταιρεία για την προστασία από την μετάδοση του COVID-19. Πρόκειται για βασική προϋπόθεση, καθώς είναι απαραίτητο να αισθανόμαστε άνετα και ασφαλείς για την συνεργασία μας.

Ξεπακετάρουμε με προσοχή

Οτι ακριβώς κάναμε όταν πακετάραμε τα πράγματα μας, ακριβώς το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, που θα αφαιρέσουμε το περιεχόμενο από τις κούτες μας.

Ετσι λοιπόν, αφήνουμε να περάσουν 24 ώρες, πριν ξεκινήσει ή όλη διαδικασία. Σιγουρευόμαστε δηλαδή, πως έχει πεθάνει ο ιός που πιθανόν να υπήρχε σε κάποια κούτα.

Αν θέλουμε μπορούμε να έχουμε μία κούτα με τα απολύτως απαραίτητα για την πρώτη μέρα, την οποία θα απολυμάνουμε μόλις αυτή μεταφερθεί στο νέο μας χώρο.

Καθαρίζουμε τα πάντα

Όσοι συμμετέχουν στην μετακόμιση οφείλουν να καθαρίζουν τις επιφάνειες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν νοικιάσουμε μέσο για την μετακόμιση, τότε καθαρίζουμε επιφάνειες που συνήθως αγγίζουμε όπως, λαβές πόρτας, ζώνες ασφαλείας και πόρπες, το τιμόνι, τα κλειδιά, το στερεοφωνικό τις θήκες στην καμπίνα των επιβατών, ακόμα και τους τεμπέληδες (μπράτσα ξεκούρασης).

Σε τελική ανάλυση, δεν γνωρίζουμε ποιος οδήγησε το συγκεκριμένο μέσο τελευταία φορά και αν ακολούθησαν τις ίδιες προφυλάξεις.

Η μετακόμιση είναι μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Δυστυχώς οι νέοι κανόνες υγιεινής, μπορεί να μας δίνουν την εντύπωση πως τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερος μπελάς.

Αν δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε μια μετακόμιση αυτή την στιγμή, ίσως είναι καλύτερη ιδέα να περιμένουμε μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Η στάση μας προς το κοινό καλό είναι ότι εάν μπορείτε να αποφύγουμε μία μετακόμιση, τότε ας την αναβάλλουμε γι′ αργότερα.

Πηγή: HuffPost US