Πώς θα τακτοποιήσουμε τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά ρούχα στην ντουλάπα εύκολα και γρήγορα

Και πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία.
Πώς θα τακτοποιήσουμε τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά ρούχα στην ντουλάπα εύκολα και γρήγορα
Spiderplay via Getty Images
Πώς θα τακτοποιήσουμε τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά ρούχα στην ντουλάπα εύκολα και γρήγορα

Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης είναι εδώ και παρόλο που ο καιρός ακόμα παρουσιάζει μερικές μεταπτώσεις, αυτό το διάστημα είναι που τακτοποιούμε τις ντουλάπες μας και αλλάζουμε τα ρούχα από χειμωνιάτικα σε καλοκαιρινά. Είναι ώρα για ένα ανοιξιάτικο μάζεμα, κυρίως τώρα που περνούμε περισσότερες ώρες στο σπίτι.

«Κι ενώ η ζωή μπορεί να μοιάζει εκτός ελέγχου αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μικρά περιθώρια της ζωής μας που μπορούμε να ελέγξουμε», λέει η life coach και συγγραφέας Κέιτ Ιμποτσον. «Η τακτοποίηση της ντουλάπας μας είναι μια από τις δραστηριότητες που μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο και αποτελεί τον τέλειο εσώκλειστο χώρο για να εστιάσουμε αυτό το διάστημα».

Πολλοί από εμάς θα έχουν τώρα περισσότερο χρόνο να κάνουν ένα καλό ξεκαθάρισμα, οπότε ας το εκμεταλλευτούμε, όμως «αν δεν υπάρχουν ελεύθερες ώρες, ας βρούμε λίγες μόνο για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, καθώς η τακτοποίηση είναι γνωστή ως προώθηση συναισθημάτων όπως η ηρεμία όταν κοιτούμε τον νέο, καθαρό και σε τάξη, χώρο».

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κατηγοριοποιώντας τα ρούχα, τα υποδήματα και τα αξεσουάρ, λέει η Ιμποτσον. Για κάθε κατηγορία, χρειάζεται να συγκρίνουμε τα όμοια ρούχα (με βάση το μήκος, το χρώμα). Ας αναρωτηθούμε: «Εχουμε αγαπημένο ζευγάρι μαύρες μπότες, το προτιμούμε από άλλα ζευγάρια παπουτσιών ή χρειαζόμαστε και τα δυο;»

Όταν ξεκαθαρίζουμε τα ρούχα, η Ελεν Σάντερσον, συγγραφέας του Home Declutter Kit, προτείνει να τοποθετούμε τα ρούχα στις εξής κατηγορίες:

  • χειμωνιάτικη στοίβα
  • χρειάζεται επιδιόρθωση
  • για χάρισμα (σε φίλους, φιλανθρωπικές οργανώσεις ή μεταπώληση
  • αξίζει να τα δοκιμάσουμε
  • για τον κάδο/ανακύκλωση
  • ντουλάπα για διακοπές (μπορούμε να τακτοποιήσουμε τα ρούχα σε βαλίτσα αν δεν υπάρχει άλλος χώρος στην ντουλάπα)

Πριν πάρουμε μια απόφαση, η Ιμποτσον λέει να κάνουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις όπως: «Πώς αισθάνομαι γι’αυτό το ρούχο; Θα το αγόραζα αν το έβλεπα σήμερα; Κολακεύει η εφαρμογή το σώμα μου; Μου ταιριάζει το χρώμα; Υπάρχουν ρούχα που μπορώ να τα ταιριάξω; Διαθέτω άλλα παρόμοια ρούχα;». Το «όχι» σε μερικά ρούχα και το «ναι» σε άλλα δίνει περισσότερο χώρο για αντικείμενα και ρούχα που μας φέρνουν χαρά.

Μόλις τελειώσουμε, ας σκεφτούμε πού θα πάνε τα ρούχα μας. Αν χρειάζονται επιδιορθώσεις και είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε, ας τις κάνουμε. Πρώτα όμως για πιο ευχάριστη και αποτελεσματική διαδικασία, ας βάλουμε προθεσμία στον εαυτό μας, λέει η Σάντερσον. Στην συνέχεια, ας τοποθετήσουμε τα ρούχα σε μια τσάντα και με ετικέτες πάνω τους, ας γράψουμε την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας.

Η Σάντερσον συμπληρώνει ότι τα ακριβά ρούχα ή τα αντικείμενα που είναι σχεδόν καινούργια, ίσως να αξίζει να πωληθούν στο eBay. Όμως πρώτα ας σκεφτούμε αν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να τα πουλήσουμε. «Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να προσφερθούν σε φίλους και οικογένεια, αλλά και ο δανεισμός σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, αποτελεί πάντα μια όμορφη και καλή πράξη».

Πηγή: HuffPost UK