ΔΙΕΘΝΕΣ
06/06/2018 18:58 EEST

Πώς θανατώθηκε ο Ιησούς: Σπάνια ευρήματα από ρωμαϊκή σταύρωση

Alkis Konstantinidis / Reuters

Τα απομεινάρια ενός άνδρα που τάφηκε στη βόρεια Ιταλία πριν από 2.000 χρόνια υποδεικνύουν ότι πέθανε αφού πρώτα σταυρώθηκε σε ξύλινο σταυρό- ακριβώς όπως θανατώθηκε ο Ιησούς, σύμφωνα με την Αγία Γραφή.

Αν και η σταύρωση ήταν ένας αρκετά κοινός τρόπος θανάτωσης για εγκληματίες και σκλάβους κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science πρόκειται για τη δεύτερη μόλις φορά που ανακαλύπτονται αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν να κάνουν απευθείας με μια τέτοια εκτέλεση.

Νέα μελέτη του σκελετού του άνδρα, που βρέθηκε κοντά στη Βενετία το 2007, αποκαλύπτει ένα κάκωση και κάταγμα που δεν θεραπεύτηκε σε ένα από τα οστά της πτέρνας, που υποδεικνύουν ότι τα πόδια του είχαν καρφωθεί σε σταυρό.

Οι ερευνητές, από τα πανεπιστήμια της Φεράρα και της Φλωρεντίας, σημειώνουν πως τα ευρήματά τους δεν επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων πέρα από κάθε αμφιβολία, λόγω της κακής κατάστασης των οστών και επειδή το δεύτερο οστό της πτέρνας δεν έχει βρεθεί. Επίσης, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο άνδρας είχε καρφωθεί στον σταυρό με καρφιά στους καρπούς, όπως, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, θανατώθηκε ο Ιησούς Χριστός.

Τα απομεινάρια αυτά ανακαλύφθηκαν στο Γκαβέλο, 40 χλμ νοτιοδυτικά της Βενετίας, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ερευνών εν όψει εργασιών για το πέρασμα ενός αγωγού. Η σορός είχε θαφτεί απευθείας στο έδαφος, κάτι ασυνήθιστο για ρωμαϊκή ταφή (κανονικά τοποθετούνταν σε τύμβους) και χωρίς διάφορα κτερίσματα. Γενετικά και βιολογικά τεστ έδειξαν ότι τα απομεινάρια ανήκαν σε έναν άνδρα χαμηλού ύψους και μάλλον αδύνατης κορμοστασιάς, ο οποίος ήταν 30-34 ετών όταν πέθανε. Εκτιμάται πως ίσως να επρόκειτο για υποσιτισμένο δούλο ο οποιος τάφηκε χωρίς τις συνήθεις τελετουργίες.

Στο σχετικό paper οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι Ρωμαίοι έμαθαν τη σταύρωση απο τους Καρχηδόνιους και τη χρησιμοποιούσαν ως τρόπο εκτέλεσης επί χίλια περίπου χρόνια, μέχρι την απαγόρευσή της από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον 4ο αιώνα μΧ. Η μέθοδος ήταν σχεδιασμένη για να κάνει το θύμα να υποφέρει για μέρες πριν πεθάνει, και συνήθως τη χρησιμοποιούσαν για την εκτέλεση σκλάβων. Τα πτώματα συχνά αφήνονταν στον σταυρό, όπου σάπιζαν ή τα έτρωγαν τα όρνια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα κατέβαζαν και τα έθαβαν. Σημειώνεται πως στο τέλος της εξέγερσης του Σπάρτακου εκτελέστηκαν με αυτόν τον τρόπο 6.000 σκλάβοι- ωστόσο η πιο διάσημη σταύρωση ήταν σαφέστατα αυτή του Ιησού του Ναζωραίου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του LiveScience, η μόνη άλλη περίπτωση ανακάλυψης θύματος σταύρωσης ήταν το 1968, σε ανασκαφές στην Ιερουσαλήμ, από τον Έλληνα αρχαιολόγο Βασίλειο Τζαφέρη.