Πώς το ντονέρ κεμπάπ έγινε σύμβολο της ευρωπαϊκής ταυτότητας και δίχασε τους πολιτικούς

Το αγαπημένο έδεσμα πολλών έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες.
Alexander Nolting / EyeEm via Getty Images

Έχει γίνει το ντονέρ κεμπάπ πολιτικό ζήτημα στην Ευρώπη; Το ερώτημα μπορεί αρχικά να μοιάζει λίγο αστείο, αντίθετα όμως είναι πολύ σοβαρό. Κι αυτό γιατί πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες λατρεύουν τη γεύση του, ενώ στη Γαλλία πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή γεύματα fast food.

Τον Δεκέμβριο του 2017 η Επιτροπή Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε την απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ντονέρ και κεμπάπ, κάτι που ωστόσο προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν γενικά την χρήση φωσφορικών αλάτων στα κρέατα. Όμως εξαιτίας μιας σειράς εξαιρέσεων, η χρήση τους διαρκώς αυξάνεται, με την αιτιολογία ότι προστατεύουν τη γεύση και διατηρούν τα υγρά του κρέατος.

Ο Γερμανός Επίτροπος Ρενάτε Σόμερ το διάστημα εκείνο μέσω του λογαριασμού του στο facebook είχε σχολιάσει πως η απόφαση θα τιμωρούσε ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες των μικρών εστιατορίων και πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Jelena990 via Getty Images

Το θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα πήρε μεγάλες διαστάσεις ενώ μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως η Bild και ο Guardian ασχολήθηκαν μαζί του. Κι εκεί που στην αρχή όλοι νόμιζαν πως πρόκειται για ένα μικρού βεληνεκούς ζήτημα, στη συνέχεια αποδείχθηκε πως το κύμα των αντιδράσεων ήταν μαζικό και τελικά ίσως το κεμπάπ να ήταν ένα σύμβολο για τη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών ταυτοτήτων, την κρίση των οποίων αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Στο μεταξύ η αύξηση των καταστημάτων που διαθέτουν πλέον το εν λόγω είδος κρέατος είναι αξιοσημείωτη. Μόνο στο Παρίσι υπάρχουν πλέον πάνω από 550 αντίστοιχα μαγαζιά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αντίστοιχες επιχειρήσεις ανέρχονται στις 17.000. Και στη Γερμανία όμως, την καρδιά του ευρωπαϊκού κεμπάπ, 2 εκατομμύρια τρώγονται καθημερινά από το 2017.

Το κεμπάπ ντονέρ βρήκε τη στήριξη ενός τεράστιου αριθμού Ευρωπαίων, για τους οποίους το συγκεκριμένο έδεσμα δεν είναι μόνο ένα γευστικό πιάτο σε λογική τιμή αλλά και ένα ζωντανό παράδειγμα της αξίας της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των πληθυσμών στην Ευρώπη.

Ο ερευνητής Ayşe Çağlar στο άρθρο του «McDoener: Döner Kebab και ο αγώνας της κοινωνικής ενσωμάτωσης των Τούρκων μεταναστών» προσπάθησε να αποτυπώσει τους συσχετισμούς μεταξύ των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία και του κεμπάπ.

Όταν ο δεξιός πολιτικός Robert Ménard εκλέχτηκε δήμαρχος της Béziers στη Γαλλία το 2014 εξέφρασε την επιθυμία του να εξαφανίσει όλους τους πωλητές κεμπάπ από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Κι ενώ ευτυχώς τα σχέδια του τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν, ανάλογες ανακοινώσεις δείχνουν πως τελικά το κεμπάπ δεν είναι μόνο ένα σνακ για αργά τη νύχτα.

(Με πληροφορίες από The Conversation)

Δημοφιλή