Πώς γίναμε όλοι μικροί σεφ εν μέσω καραντίνας

«Ταβάνι» έπιασε η επισκεψιμότητα σε σάιτ μαγειρικής.

Θα το έχετε δει και εσείς στα social media. Οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει τις selfies και ανεβάζουν φαγητά, δικής τους δημιουργίας. Ψωμιά, τσουρέκια, περίεργες συνταγές κατακλύζουν τα social δείχνοντας ότι εν μέσω πανδημίας όλοι έχουμε γίνει μικροί σεφ.

Αυτό φαίνεται και από την επισκεψιμότητα στα διάφορα σάιτ μαγειρικής, που έχει «πιάσει ταβάνι» και τα βίντεο με περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς σεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συντροφεύουν καθημερινά όσους/ες αποφασίζουν να βάλουν την κατσαρόλα στη φωτιά.

«Η μαγειρική βγήκε νικήτρια από αυτήν την κατάσταση. Από τα τηλεφωνήματα που έχουμε καθημερινά αλλά και από τη μεγάλη επισκεψιμότητα στη σελίδα μας, προκύπτει πως γυναίκες και άντρες ασχολήθηκαν όσο ποτέ αυτό το διάστημα του εγκλεισμού με την κουζίνα και πολλαπλασίασαν το ενδιαφέρον τους για τη μαγειρική», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κική Εμμανουηλίδου, μέλος της λέσχης αρχιμαγείρων και ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως έδωσε ήδη τουλάχιστον 100 συνταγές ενόψει της Πρωτομαγιάς.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί νεοεισερχόμενοι στη μαγειρική. Γυναίκες και άντρες που, όπως λένε οι παλιοί, ”δεν ήξεραν να βράσουν ούτε αβγό” τηλεφωνούν στα μέλη μας και ακολουθώντας βήμα βήμα τις οδηγίες των ειδικών, καταφέρνουν να ”ανακαλύψουν” τη μαγειρική παίζοντας με τα άφθονα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και τις γεύσεις», λέει η κ. Εμαννουηλίδου.

Από την άλλη πλευρά, έμπειρες μαγείρισσες, που βρέθηκαν με περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους, ξέφυγαν από τις παραδοσιακές συνταγές, πειραματίστηκαν και αναζήτησαν «μυστικά» για να «παντρέψουν» την παράδοση με τις νέες τεχνικές και τη μοριακή μαγειρική. «Οι νοικοκυρές κυρίως -λιγότερο οι άντρες- έφτιαξαν μέχρι και ψωμί στο σπίτι. Ζύμωσαν και έψησαν το δικό τους αρτοσκεύασμα και, μάλιστα, τις πρώτες εβδομάδες της καραντίνας είχε εξαφανιστεί από τα ράφια η μαγιά, που επανήλθε μόλις πριν από λίγες μέρες στην αγορά», εξηγεί η κ. Εμμανουηλίδου.

Στην κουζίνα μπήκαν και τα παιδιά. Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να έχουν «sous- chef» τα παιδιά τους, με τις παρασκευές να γίνονται οικογενειακή υπόθεση. Και μπορεί οι επίδοξοι «σεφ της καραντίνας» να μην συμμετέχουν σε κανένα παιχνίδι μαγειρικής δίνοντας «μάχη» για την παραμονή τους, αλλά μαγειρεύουν με πολύ μεράκι και αγάπη για το τραπέζι της οικογένειας.