Πώς γίνεται κάποιος εθελοντής σε υπό δοκιμή εμβόλιο για τον κορονοϊό

Με ποια κριτήρια επιλέγονται τα άτομα που συμμετέχουν στις έρευνες.
ASSOCIATED PRESS

Πώς μπορεί κανείς να προσφέρει εθελοντικά στις μελέτες και τις δοκιμές των εμβολίων για την νόσο Covid-19; Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες δημιουργούν ιστότοπους όπου μπορούν να εγγραφούν τα ενδιαφερόμενα άτομα.

Ο ενθουσιασμός είναι υψηλός και το ενδιαφέρον ζωηρό: Μόνο στις ΗΠΑ περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί σε ένα μητρώο πιθανών εθελοντών που ιδρύθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Αλλά πριν κάποιος σπεύσει να δηλώσει συμμετοχή, πρέπει πρώτα να κατανοήσει πώς λειτουργεί η έρευνα.

Οι αρχικές μελέτες περιλαμβάνουν μόνο μερικές δεκάδες νέους, υγιείς εθελοντές, καθώς αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία να δουν οι επιστήμονες εάν το ένα υπό δοκιμή εμβόλιο προκαλεί επικίνδυνη αντίδραση στους ανθρώπους. Ηλικιωμένοι ενήλικες, οποιοσδήποτε με σοβαρή υποκείμενη ασθένεια και έγκυες γυναίκες συνήθως αποκλείονται από αυτό το στάδιο δοκιμών.

Στις μελέτες του μεσαίου σταδίου συμμετέχουν μερικές εκατοντάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ηλικιωμένων ενηλίκων. Η εστίαση γίνεται στη σύγκριση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων αντιδρά σε διαφορετικές δοσολογίες, καθώς και στη λήψη περισσότερων δεδομένων ασφαλείας.

Στις μελέτες τελικού σταδίου, οι επιστήμονες χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον ιό. Ετσι, στους εθελοντές περιλαμβάνονται άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης.

Αρκετοί συμμετέχοντες στη μελέτη πρέπει να εκτεθούν στον ιό για να μπορούν οι ερευνητές να γνωρίζουν εάν το εμβόλιο λειτουργεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι βασικοί εργαζόμενοι, όπως οι υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ ή στα μέσα μεταφοράς που έρχονται σε συχνή επαφή με άλλους, προτιμώνται για την τελευταία φάση δοκιμών. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές διαλέγουν άτομα από μέρη όπου εξαπλώνεται ο ιός και όχι από περιοχές που τον ελέγχουν - οπότε ακόμη και αν πληροί κάποιος τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ενδέχεται να μην συμμετάσχει εξαιτίας του τόπου διαμονής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εθελοντές δεν γνωρίζουν εάν παίρνουν το κανονικό εμβόλιο ή εικονικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετρά ήδη 10 εμβόλια παγκοσμίως στο τελικό στάδιο δοκιμών ενώ δεκάδες ακόμη βρίσκονται σε προηγούμενα στάδια. Μερικοί ιστότοποι παραθέτουν λίστα με τις μελέτες εμβολίων για άτομα που ενδιαφέρονται για εθελοντισμό.

- Ο ιστότοπος clinicaltrials.gov επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν μελέτες εμβολίων COVID-19 ανά χώρα.

- Πολλές περιοχές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν επίσης τα δικά τους ερευνητικά μητρώα.

- Τοπικά νοσοκομεία, κλινικές ή εργαστήρια δοκιμών αναζητούν εθελοντές, μέσω διαφημίσεων ή φυλλαδίων.

Πηγή: Associated Press

Popular in the Community