ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2020 12:04 EEST | Updated 15/09/2020 12:09 EEST

Πόσα διαφορετικά τεστ κορονοϊού υπάρχουν - Και ποιο είναι το πιο αξιόπιστο

Ο ρόλος που επιτελεί το καθένα.

ASSOCIATED PRESS

Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού μέχρι σήμερα, λίγοι όμως γνωρίζουν με ακρίβεια σε τι έλεγχο ακριβώς υποβλήθηκαν. Το Associated Press, για τον λόγο αυτό, παραθέτει με ακρίβεια τα τρία είδη τεστ που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, εξηγώντας και τι ακριβώς ρόλο επιτελεί το καθένα.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, από τα τρία αυτά τεστ, τα δύο απαντούν στο ερώτημα αν νοσεί κάποιος τη δεδομένη στιγμή και το άλλο δίνει απαντήσεις για το αν κάποιος είχε νοσήσει στο παρελθόν.

 

Πώς λειτουργούν αναλυτικά:

 

Μοριακό τεστ

Τα περισσότερα τεστ αναζητούν τμήματα του γενετικού υλικού του ιού και απαιτούν για την έρευνά του ρινικό επίχρισμα που λαμβάνεται από έναν επαγγελματία υγείας και στη συνέχεια αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο. Αυτός θεωρείται ο πιο ακριβής τρόπος για τη διάγνωση μιας λοίμωξης, ωστόσο να σημειωθεί ότι ο ειδικός πρέπει να πάρει ένα πολύ καλό δείγμα για να εντοπιστεί ο ιός.

 

Τεστ αντιγόνων

Ένας νεότερος τύπος τεστ αναζητά πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του κορονοϊού και όχι στον ίδιο τον ιό. Οι ειδικοί ελπίζουν πως ο συγκεκριμένος τύπος θα βοηθήσει την επέκταση των δοκιμών για πιο γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα.

Οι δοκιμές αντιγόνου δεν είναι τόσο ακριβείς όσο οι γενετικές, αλλά είναι φθηνότερες, πιο γρήγορες και απαιτούν λιγότερο εξειδικευμένο εργαστηριακό εξοπλισμό. Επίσης, απαιτείται ρινικό επίχρισμα από έναν επαγγελματία υγείας.

 

Τεστ αντισωμάτων

Οι δοκιμές αντισωμάτων αναζητούν πρωτεΐνες που παράγει το σώμα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων στο δείγμα του αίματος ενός ασθενούς. Τα αντισώματα είναι με άλλα λόγια, ένα σημάδι ότι το άτομο είχε προηγουμένως Covid-19.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν τα αντισώματα προστατεύουν τους ανθρώπους από άλλη λοίμωξη ή πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η προστασία. Έτσι, οι εν λόγω δοκιμές είναι κυρίως χρήσιμες για τους ερευνητές που μετρούν ποιο τμήμα του πληθυσμού μολύνθηκε.

(Με πληροφορίες από AP)

Sponsored Post