Πόση ζάχαρη πίνετε σε καθημερινή βάση; Αυτά είναι τα ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη

Πόση ζάχαρη πίνετε σε καθημερινή βάση; Αυτά είναι τα ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη
weiXx via Getty Images

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για ποτά που περιέχουν ζάχαρη;

Αν η πρώτη σας σκέψη είναι αναψυκτικά τύπου Cola και οι τεχνητά χρωματισμένοι φρουτοχυμοί, είναι απόλυτα λογικό-τα ποτά αυτά είναι γεμάτα ζάχαρη.

Όταν η συνηθισμένη ημερήσια διατροφή σας αντιστοιχεί στην πρόσληψη 2.000 θερμίδων, θα πρέπει να καταναλώνετε μόνο 25 γραμμάρια περίπου πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση. Έτσι εάν προσπαθήσετε να αποφεύγετε τα αναψυκτικά τύπου Cola όσο και τα punch φρούτων, βρίσκεστε στο σωστό δρόμο.

Η ζάχαρη είναι απίστευτα εθιστική. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι είναι πιο εθιστική από την κοκαΐνη. Και η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης είναι πραγματικά επιβλαβής για σας. Η κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με μια πληθώρα προβλημάτων, από την αύξηση του σωματικού βάρους έως την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη και τη λιπώδη ηπατική νόσο.

Γι’αυτό, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε στην απομυθοποίηση πραγμάτων που πιθανώς η βιομηχανία ζάχαρης δεν θέλει να ξέρετε, ας ρίξουμε μια ματιά στο πόση ζάχαρη πραγματικά πίνετε.

Χυμοί

Ένα φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού περιέχει 21 γραμμάρια ζάχαρης, όμως και οι περισσότεροι πράσινοι χυμοί είναι επίσης γεμάτοι ζάχαρη.

Καφέδες

Μια κλασική Grande Mocha που σερβίρεται σε παγκοσμίως γνωστή αλυσίδα καταστημάτων καφέ και παρασκευάζεται με 2% γάλα έχει 27 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ μια εμφιαλωμένη (8 ουγκιές) παγωμένη Espresso Vante Latte περιέχει 19 γραμμάρια.

Τσάι

Όπως ο καφές,έτσι και το τσάι από μόνο του δεν περιέχει ζάχαρη. Ωστόσο, μόλις αρχίσετε να το εμπλουτίζετε με διάφορα συστατικά, το απαλλαγμένο από ζάχαρη ρόφημά σας μπορεί ξαφνικά να αποκτήσει 27 γραμμάρια ζάχαρης.

Smoothies

Ενώ είναι εύκολο να ετοιμάσετε Smoothies με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο σπίτι, τα εμφιαλωμένα που πωλούνται στα καταστήματα τροφίμων έχουν συνήθως αρκετά υψηλή ποσότητα ζάχαρης. Ενώ αυτά στα ποτά δεν έχει προστεθεί ζάχαρη με τεχνητό τρόπο, όταν σερβίρετε φρούτα σε μορφή smoothie, χάνετε το μεγαλύτερο μέρος των ινών. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα επεξεργαστεί αυτά τα smoothies όπως ακριβώς τη ζάχαρη.

Τι θα πρέπει να πίνετε λοιπόν αν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη;

Εάν σκέφτεστε ότι το μόνο υγιεινό ποτό που απομένει είναι το νερό, δεν κάνετε λάθος- αλλά δεν χρειάζεται να πίνετε μόνο νερό σε όλη σας τη ζωή για να παραμείνετε υγιείς. Ο συγγραφέας του Happy Gut, Dr. Vincent Pedre, δήλωσε ότι ενώ μερικά ποτά έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία (και είναι υπέροχα!), είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τους και να αποφεύγετε ποτά που περιέχουν περισσότερα από τρία συστατικά.

«Και μην νομίζετε ότι τα τεχνητά ζάχαρα, όπως η ασπαρτάμη ή η σουκραλόζη, αποτελούν υγιή υποκατάστατα», πρόσθεσε. «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια ως γλυκαντικό, αλλά τελικά είναι καλύτερο να αφήσετε τους αισθητήρες της γεύση σας να προσαρμοστούν σε λιγότερη ποσότητα ζάχαρης, γενικά ».

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα