22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
16/06/2020 14:51 EEST | Updated 16/06/2020 15:05 EEST

Πόσο ασφαλείς είναι οι τρόποι κλειδώματος της οθόνης του κινητού μας

Η εταιρεία διαδικτυακής ασφαλείας ESET παρουσιάζει τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε μεθόδου.

Yuichiro Chino via Getty Images
Security padlock in circuit board background.

Το κλείδωμα της οθόνης του κινητού είναι ο πρώτος και, για τους περισσότερους, ο βασικότερος τρόπος προστασίας της συσκευής και των δεδομένων τους- και, δεδομένου ότι η καθημερινή μας ζωή «ψηφιοποιείται» όλο και περισσότερο, αυξάνονται και γίνονται πιο προηγμένες τεχνολογίες καθημερινής (σήμερα) χρήσης που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φάνταζαν «επιστημονικής φαντασίας». Ωστόσο ακόμα και έτσι, δεν υπάρχει καμία άμυνα ή μέθοδος προστασίας που να είναι απόλυτα ασφαλής- όπως και πάρα πολλοί χρήστες εξακολουθούν να παραμένουν απρόσεκτοι ή αμελείς σχετικά με το θέμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία διαδικτυακής ασφαλείας ESET παρουσιάζει τους τρόπους κλειδώματος οθόνης που παρέχουν τα κινητά Android, με μια σύντομη περιγραφή/ αξιολόγησή τους.

Κλείδωμα με μοτίβο

Αυτή η μέθοδος σάς επιτρέπει να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας σχηματίζοντας με το δάχτυλο ένα μοτίβο που είχατε δημιουργήσει. «Όσον αφορά τις επιλογές κλειδώματος οθόνης, η μέθοδος μοτίβου θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να θεωρηθεί επιλογή ασφαλείας μεσαίου επιπέδου» αναφέρει η ESET: Μπορεί να σχεδιάσετε κάτι τόσο απλό όσο το περίγραμμα ενός L ή ένα πιο πολύπλοκο σχήμα- και όσο πιο απλό είναι το μοτίβο, τόσο πιο εύκολο είναι για κάποιον να το αντιγράψει αν βρίσκεται κοντά σας και παρακολουθεί τις κινήσεις σας. Για την ακρίβεια, έρευνα διαπίστωσε ότι απατεώνες κατάφεραν να αναπαράξουν το μοτίβο στο 64,2% των προσπαθειών που έκαναν αφού το είδα μόνο μία φορά. Το ποσοστό επιτυχίας αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο φορές που είδαν την κίνηση. «Μπορείτε να βελτιώσετε την ασφάλειά επιλέγοντας τη ρύθμιση που ορίζει το μοτίβο να μην είναι ορατό και διαλέγοντας ένα πιο πολύπλοκο σχήμα. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ένα PIN ή ένας κωδικός είναι γενικά ασφαλέστερη επιλογή».

PIN/κωδικός

Είναι ιδιαίτερα γνώριμη η επιλογή χρήσης PIN ή κωδικού, επειδή αυτή είναι η μέθοδος που ζητά η κάρτα SIM όταν απενεργοποιήσετε τη συσκευή και την ενεργοποιήσετε ξανά. Πολλές εκδόσεις του Android θα σας επιτρέψουν να ορίσετε έναν απλό τετραψήφιο κωδικό, αλλά αν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια θα πρέπει να επιλέξετε ένα PIN με περισσότερα νούμερα.
«Εάν θέλετε να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο τα επίπεδα ασφαλείας, τότε θα πρέπει να επιλέξετε έναν κωδικό που θα περιλαμβάνει γράμματα, αριθμούς, ειδικούς χαρακτήρες και θα αποτελείται τουλάχιστον από 8 ή περισσότερους χαρακτήρες. Ίσως να είναι πιο δύσκολο να το θυμηθείτε και να το χρησιμοποιήσετε, αλλά μακροπρόθεσμα δε θα μετανιώσετε που επιλέξατε την πιο ασφαλή μέθοδο» σημειώνει η ESET.

Δακτυλικό αποτύπωμα

Πρόκειται για μια μέθοδο που μέχρι πριν σχετικά λίγα χρόνια θα φάνταζε φουτουριστική, μα η μέθοδος του βιομετρικού κλειδώματος με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος είναι πλέον διαθέσιμη σε πολλούς. Μπορεί να συναντήσετε διαφορετικούς αισθητήρες, πάνω στη συσκευή ή σε κάποιο πλήκτρο ή ακόμα και κρυμμένους στην οθόνη της συσκευής σας. Η μέθοδος κλειδώματος με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος θεωρείται ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να κλειδώσετε και να ξεκλειδώσετε το κινητό σας. Τοποθετώντας το δάκτυλό σας στον αισθητήρα, η συσκευή θα ξεκλειδώσει σε κλάσματα δευτερολέπτου.

«Όμως πόσο ασφαλής είναι αυτή η μέθοδος; Η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ότι κάποιος απατεώνας θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει μια βιομετρική κλειδαριά. Εντούτοις, αυτό δεν είναι κάτι απίθανο. Τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να κλαπούν από μια φωτογραφία ή άλλες πηγές, να αναπαραχθούν ακόμη και με εκτυπωτή 2D και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για παραβίαση βιομετρικών κλειδαριών. Το 2017, ένας ερευνητής ασφαλείας μπόρεσε να αναδημιουργήσει το δακτυλικό αποτύπωμα της Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης».

Αναγνώριση Προσώπου

Πηγαίνοντας ακόμα πιο μακριά, αυτή η βιομετρική μέθοδος κλειδώματος αναγνωρίζει το πρόσωπό σας και ξεκλειδώνει τη συσκευή σας. «Πιθανώς να φαντάζεστε ότι αυτή η μέθοδος είναι προηγμένη και βασίζεται σε υψηλή τεχνολογία, η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα βασίζεται μόνο στην κάμερα του κινητού σας και σε κάποιο λογισμικό. Η μπροστινή κάμερα σαρώνει μια εικόνα του προσώπου σας και μετά χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο αναγνώρισης για να επαληθεύσει ότι πρόκειται για το πρόσωπό σας. Η ταχύτητα της διαδικασίας εξαρτάται από τη συσκευή σας και την ποιότητα της μπροστινής κάμερας».

Πόσο ασφαλής είναι αυτή η τόσο φουτουριστική μέθοδος όμως; «Αυτή η μέθοδος δεν είναι απαραίτητα ασφαλής και ένας απατεώνας μπορεί να την παρακάμψει χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία πορτραίτου σας. Για την ακρίβεια, ερευνητές έκαναν μια δοκιμή με 110 διαφορετικές συσκευές smartphone και αυτό που βρήκαν δεν ήταν καθόλου αισιόδοξο. Γενικά, η χρήση βιομετρικής κλειδαριάς δακτυλικού αποτυπώματος σε συνδυασμό με ένα κωδικό είναι η πιο ασφαλής επιλογή» σημειώνει η ESET.

Ειδικά χαρακτηριστικά ανά κατασκευαστή

Μερικοί κατασκευαστές smartphones χρησιμοποιούν ειδικά χαρακτηριστικά για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συσκευών τους. Αυτά ποικίλουν από διαφορετικά επίπεδα σάρωσης προσώπου, μέχρι και σάρωση της ίριδας του ματιού. Η Samsung, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τη δική της μέθοδο για τη σάρωση της ίριδας, η οποία είναι αρκετά απλή στη ρύθμιση. Εξετάζει επίσης εάν φοράτε γυαλιά ή όχι. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί μια υπέρυθρη λυχνία LED για να φωτίζει τα μάτια σας, ενώ μια ειδική κάμερα καταγράφει τα μοτίβα της ίριδας και το smartphone επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, φαίνεται πως τίποτα δεν είναι «απόρθητο»: Ομάδα από White Hat χάκερ (οι θεωρούμενοι «ηθικοί χάκερ», οι οποίοι βρίσκουν τρωτά σημεία και ενημερώνουν για τη διόρθωσή τους) χρησιμοποίησε κάμερα με δυνατότητα υπέρυθρων και κατάφερε να ξεγελάσει το πρώτο από τα τηλέφωνα της Samsung που προσέφερε αυτή τη δυνατότητα.

Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι πως «είναι πάντα σοφό να επιλέγετε έναν συνδυασμό και να μη βασίζεστε αποκλειστικά μόνο σε μια μέθοδο. Αναμφίβολα, η ασφαλέστερη επιλογή είναι το αξιόπιστο PIN ή ένας κωδικός πρόσβασης που αποτελείται από αρκετούς χαρακτήρες. Ακολουθεί η μέθοδος κλειδώματος με σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ότι και να επιλέξετε, είναι συνετό να “βλέπετε” μπροστά. Η ασφάλεια του τηλεφώνου σας σήμερα μπορεί στο μέλλον να σας σώσει από ένα δυσάρεστο πονοκέφαλο».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost