Πόσο κακό κάνουν στο δέρμα μας οι ειδικά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Αυτό που βάζουμε μέσα στο σώμα μας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με τα προϊόντα που βάζουμε πάνω σε αυτό.
Tommy Parker for Huffpost

Τα ηρεμιστικά, οι οροί και τα ελιξήρια είναι υπέροχα, μην μας παρεξηγείτε. Αλλά αν θέλουμε μια καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα, αυτό που βάζουμε μέσα στο σώμα μας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με τα προϊόντα που βάζουμε πάνω σε αυτό. Αποδεικνύεται ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως ζαχαρούχα ροφήματα διακοπών, αλμυρά σνακ και συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, μπορεί να είναι ολέθρια για το δέρμα μας.

Όλα αυτά τα τρόφιμα είναι γνωστό ότι έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρό μας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσει περισσότερα σπυράκια. Η δρ. Κόρτνεϊ Ρούμπιν, δερματολόγος, συνιδρύτρια και επικεφαλής ιατρός του Fig.1, εξηγεί γιατί: «Αυτές οι τροφές μπορεί να έχουν επίδραση στο σώμα, οδηγώντας σε εξάρσεις (και) σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως η ακμή».

«Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων τείνουν να έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ακμής», επιβεβαιώνει η δρ. Τζέιμι ΝτεΡόσα πιστοποιημένη πλαστική χειρουργός προσώπου. Η ίδια εξηγεί ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και απελευθέρωση ινσουλίνης, αναγκάζοντας το σώμα να παράγει περισσότερο έλαιο στο δέρμα. «Αυτή η υπερπαραγωγή αυτού που είναι γνωστό ως σμήγμα μπορεί να φράξει τους πόρους μας και να προκαλέσει εστίες», λέει.

Αυτό που τρώμε και πίνουμε επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματός μας

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η «ενοχή» τους για δερματικά προβλήματα είναι μια σύνδεση που εξακολουθεί να διερευνάται. «Έχει αποδειχθεί και έχει αναφερθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία ότι η κατανάλωση ζάχαρης, για παράδειγμα, προκαλεί ακμή και φλεγμονή στο δέρμα», δηλώνει η δρ. Ρεμπέκα Μάρκους, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος και ιδρύτρια του Maei MD.

Έπειτα, υπάρχει το θέμα του αγαπημένου μας ποτού. «Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ, και ειδικότερα μπύρας, θα αφυδατώσει το δέρμα και αυτή η μειωμένη περιεκτικότητα σε υγρά θα επιταχύνει την εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών», λέει η ΝτεΡόσα.

Η έρευνα συνεχίζεται για να ανακαλύψει νέες συνδέσεις μεταξύ της διατροφής και της υγείας του δέρματος. «Η κατανάλωση αυτών των επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί επίσης να βλάψει το δέρμα αυξάνοντας την παραγωγή προηγμένων τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης, γνωστών ως AGEs», λέει η Μάρκους. «Ερευνα δείχνει ότι τα AGEs σχηματίζονται όταν η γλυκόζη ή η φρουκτόζη συμβάλλουν ώστε το κολλαγόνο και η ελαστίνη να μην είναι τόσο ”λειτουργικά”». Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι αυξημένο, κάτι που συμβαίνει όταν τρώμε τροφές που έχουν υψηλή επεξεργασία.

Πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε την διατροφή μας ώστε να έχουμε πιο υγιές δέρμα

Αυτό που «ταΐζουμε» το σώμα μας εμφανίζεται στο δέρμα μας, οπότε όσο περισσότερο μπορούμε να εστιάσουμε στη (σωστή) θρέψη και την ενυδάτωση, τόσο καλύτερα θα είμαστε. «Οι δερματολόγοι συνιστούν μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τη γενική υγεία», δηλώνει η δρ. Ραμόν Γουίλλιαμς, χειρουργός, κοσμητικός δερματολόγος και μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Αν παρατηρήσουμε εξάρσεις μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, ας κρατήσουμε ένα ημερολόγιο τροφίμων (που καταναλώνουμε) κι ας συζητήσουμε τα ”ευρήματα” με τον δερματολόγο μας».

Όπως πάντα, το μέτρο είναι το κλειδί. «Μερικές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να σταματήσουν να καταναλώνουν υδατάνθρακες θα βελτιώσει το δέρμα τους», δηλώνει η δερματολόγος δρ. Νικόλ Νεγκμπενέμπορ. «Αυτό μπορεί να ισχύει για ορισμένους ασθενείς, αλλά υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που μπορεί να επιδεινωθούν ... Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μια υγιή ισορροπία ελάχιστα επεξεργασμένων υδατανθράκων, φρούτων και λαχανικών για να δουν την καλύτερη κατάσταση του δέρματός τους».

«Η καλά ισορροπημένη διατροφή κάνει θαύματα στο δέρμα», δηλώνει η Τζένιφερ Γουέις, βοηθός γιατρού στο Marmur Medical. «Το να παραμένουμε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μας ενυδατώσει από μέσα προς τα έξω και θα κάνει το δέρμα μας να φαίνεται πιο σφριγηλό και πιο υγιές. Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και A, οι οποίες καταπολεμούν τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες για να εξισορροπήσουν το μικροβίωμα του δέρματός μας. Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη, θα βοηθήσουν το δέρμα να λάμψει, θα μειώσει κάθε φλεγμονή και θα βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής».

Εάν έχουμε μπροστά μας μια εκδήλωση και το δέρμα μας έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Πρώτα, δούμε εάν ο δερματολόγος μας μπορεί να δράσει... «Μπορεί να είναι σε θέση να κάνει ένεση στην ακμή με ένα φάρμακο που μπορεί να τη συρρικνώσει γρήγορα», λέει ο δερματολόγος δρ Μπρένταν Καμπ. «Μια γρήγορη και εύκολη ένεση κορτιζόνης σε μια κύστη ακμής μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή γρήγορα και να βοηθήσει τη συρρίκνωση της κηλίδας μέσα σε 24 έως 48 ώρες», προσθέτει η Γουέις.

Δεν υπάρχει χρόνος για επίσκεψη στον δερματολόγο; Φυσικά, είναι καλή ιδέα να στραφούμε σε μια διατροφή με χαμηλότερους υδατάνθρακες, υψηλή σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη πολύ πριν από ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός, λέει η ΝτεΡόσα, αλλά αν αυτό δεν (μπορεί να) είναι επιλογή μας, προτείνει μια πιο βραχυπρόθεσμη επιλογή όπως οξυγονοθεραπεία προσώπου.

Ας ελέγξουμε το ντουλάπι με τα φάρμακά μας για να δούμε εάν έχουμε προμήθειες έκτακτης ανάγκης. «Μπορεί επίσης να δοκιμάσουμε να χρησιμοποιήσουμε έμπλαστρο ακμής, το οποίο μας βοηθά να ”τραβήξουμε” την υγρασία από το σπυράκι για να το συρρικνώσουμε», λέει ο Καμπ. «Ή η χρήση μιας κρέμας υδροκορτιζόνης χωρίς συνταγή γιατρού στην πληγείσα περιοχή μπορεί (επίσης) να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση της ερυθρότητας και του πρηξίματος».

«Μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα πριν από ένα μεγάλο γεγονός μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερο ύπνο, αύξηση της πρόσληψης νερού, δοκιμή και χρήση ενός προϊόντος με υαλουρονικό οξύ», καταλήγει η Νεγκμπενέμπορ. «Μια μάσκα (επίσης) μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή εμφάνιση παχύρρευστης ή αυξημένης ενυδάτωσης για λίγες ώρες».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ