ΔΙΕΘΝΕΣ
16/09/2020 07:11 EEST

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιος κορονοϊό σε εστιατόρια και μπαρ

Τι έδειξε έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Xinhua News Agency via Getty Images

Μια έρευνα που έκανε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έδειξε αυτό που πολλοί υποψιαζόμασταν. Ότι το φαγητό και το ποτό έξω είναι «σημαντικός παράγοντας κινδύνου» να έρθει κάποιος σε επαφή με τον κορονοϊό.

Όπως έδειξε η έρευνα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν θετικοί στον COVID-19, είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να έχουν φάει σε ένα εστιατόριο εντός δύο εβδομάδων από την έναρξη της ασθένειας, από εκείνους που ήταν αρνητικοί στον ιό.

Στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, συμμετείχαν 314 άτομα που έκαναν τεστ τον Ιούλιο. Οι 154 συμμετέχοντες ήταν θετικοί στον ιό ενώ οι 160 αρνητικοί. Σε όλους ζητήθηκε να περιγράψουν τι είχαν κάνει για διάστημα δύο εβδομάδων πριν κάνουν το τεστ, για να διαπιστωθεί ποιες δραστηριότητες κρύβουν μεγαλύτερους κινδύνους.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέρη που προσφέρουν φαγητό ή ποτό μπορεί να είναι «σημαντικοί παράγοντες κινδύνου» για να κολλήσει κάποιος COVID-19.

ARIS MESSINIS via Getty Images

Αντίθετα δεν βρέθηκε το ίδιο για άλλες δραστηριότητες όπως τα ψώνια, το γυμναστήριο, το γραφείο, ή τα μέσα μεταφοράς.

«Οι μάσκες δεν μπορούν να φορεθούν σωστά κατά το φαγητό και το ποτό, ενώ οι αγορές και πολλές άλλες εσωτερικές δραστηριότητες δεν αποκλείουν τη χρήση μάσκας», ανέφερε το CDC.

Η έκθεση του CDC σημείωσε επίσης ότι υπήρξαν αναφορές έκθεσης σε ιούς σε εστιατόρια που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία του αέρα, αν και σε αυτή την έρευνα οι συμμετέχοντες δεν ρωτήθηκαν εάν είχαν κάτσει για φαγητό σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Ακόμα κι αν φορούν μάσκες και εφαρμόζονται μέτρα κοινωνικής απόστασης, το CDC προειδοποίησε ότι η ροή του αέρα μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση των ιών.

*Αναδημοσίευση από την HuffPost US