ΔΙΕΘΝΕΣ
03/09/2019 20:30 EEST | Updated 03/09/2019 20:39 EEST

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία

Και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα τεκταινόμενα στη χώρα.

BARCROFT MEDIA VIA GETTY IMAGES

Με τις εξελίξεις να τρέχουν στη βρετανική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, είναι αντιμέτωπος με μια ακόμα πρόκληση μετά την αποχώρηση του βουλευτή Φίλιπ Λι από τους Συντηρητικούς.Kι όλα αυτά την ώρα που οι βουλευτές του επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας για να σταματήσουν το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Με δεδομένα όλα αυτά, το σενάριο οι Βρετανοί να οδηγηθούν πρόωρα στις κάλπες μοιάζει όλο και πιο πιθανό. Θα διεξαχθούν όντως εκλογές νωρίτερα απ′ ότι πρέπει; Λογικά θα γνωρίζουμε σύντομα.

Η βρετανική έκδοση της HuffPost παραθέτει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για όλα όσα έχουν μέχρι τώρα συμβεί αλλά και όσα πρόκειται να γίνουν τις επόμενες μέρες.

Ποιες είναι οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές

Αυτή τη στιγμή το σενάριο κρίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Την Τρίτη οι βουλευτές της αντιπολίτευσης -αλλά και μια ομάδα επαναστατών των Τόρις- θα αποφασίσουν αν θα οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε πρόωρες εκλογές ψηφίζοντας το πρώτο στάδιο του νομοθετικού τους σχεδίου.

Η απόφασή τους αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον την περασμένη εβδομάδα να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου για διάστημα περίπου πέντε εβδομάδων.

Οι επικριτές του πρωθυπουργού ωστόσο ερμηνεύουν την κίνηση του αυτή ως μια προσπάθεια του ίδιου να εμποδίσει με κάθε τρόπο την ανατροπή των σχεδίων του.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί του Τζόνσον υποστηρίζουν πως εκείνος θα ζητήσει τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στις 14 Οκτωβρίου αν οι βουλευτές του ψηφίσουν ενάντια σε όσα εκείνος επιδιώκει.

Ο πρωθυπουργός στο μεταξύ επιμένει πως δεν σκοπεύει να ζητήσει από την ΕΕ να καθυστερήσει κι άλλο το Brexit. Aυτό σημαίνει πως οι εκλογές δεν είναι διόλου απίθανο σενάριο αυτή την ώρα.

DANNY LAWSON - PA IMAGES VIA GETTY IMAGES

 

Ο εναλλακτικός δρόμος

Το Ηνωμένο Βασίλειο βέβαια θα μπορούσε να βρεθεί και πάλι στις κάλπες, ακόμα κι αν αποτύχει το σχέδιο των αντιφρονούντων, αν η αντιπολίτευση απειλούσε την κυβέρνηση με μια πρόταση μομφής.

Στην περίπτωση που ο Τζόνσον έχανε, θα είχε διάστημα 14 ημερών για να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση με μια δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν αποτύγχανε και τότε, τότε η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ζητήσει επίσημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Πώς θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι εκλογές στη Βρετανία πρέπει να διεξάγονται ανά πενταετία, η επόμενη λοιπόν εκλογική διαδικασία έχει οριστεί για τις 5 Μαϊου του 2022.

Για να κινηθεί η διαδικασία για την προκήρυξη εκλογών, η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταθέσει τη σχετική πρόταση στο Κοινοβούλιο.

Τουλάχιστον τα 2/3 των κοινοτήτων -δηλαδή 434 βουλευτές- θα πρέπει στη συνέχεια να παρέχουν στήριξη στο σενάριο αυτό.

Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε επίσης να καταθέσει ένα έκτακτο νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά υπερισχύει των ισχυόντων νόμων σχετικά με τις εκλογές και το οποίο θα του επέτρεπε να ορίσει εκλογές για μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται τη στήριξη του 51% των βουλευτών. Ωστόσο, η πρόταση θα πρέπει επίσης να περάσει από τη Βουλή των Λόρδων και θα είναι ανοικτή σε τροπολογίες.

Θέλουν οι Εργατικοί εκλογές;

Η απάντηση είναι «ναι». Σε μια ομιλία του τη Δευτέρα ο ηγέτης του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται άμεσα εκλογές αν και παραδέχτηκε πως η βασική του προτεραιότητα είναι να εμποδίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Όταν μια κυβέρνηση δεν έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας, η λύση δεν είναι να υπονομεύσουμε τη δημοκρατία», είπε στους οπαδούς του χαρακτηριστικά.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του YouGov που είδε το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, το Συντηρητικό Κόμμα θα έπαιρνε το 34% των ψήφων, αφήνοντάς πίσω τους Εργατικούς που θα λάμβαναν το 22% των ψήφων.

Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έρχονταν τρίτοι στην κατάταξη με 17%.