Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας

Οι ειδικοί προτείνουν τον κατάλληλο τρόπο καθαρισμού για κάθε τύπο δέρματος.
Πόσο συχνά πρέπει να φροντίζουμε το πρόσωπό μας.
Maridav via Getty Images
Πόσο συχνά πρέπει να φροντίζουμε το πρόσωπό μας.

Το πλύσιμο των χεριών είναι η πρώτη συμβουλή γιατρών και ειδικών σε θέματα υγείας, προς αποφυγή μόλυνσης από τον κορονοϊό. Ωστόσο, εκτός από την καθαριότητα των χεριών και νυχιών, ακόμα ένα ερώτημα που προκύπτει αφορά το πρόσωπο και την καλή υγιεινή.

Τι σημαίνει όμως καθαριότητα και πόσο συχνά πρέπει να φροντίζουμε το πρόσωπό μας;

«Όταν πρόκειται για καθαρισμό του προσώπου, εννοούμε τη χρήση καθαριστικού γαλακτώματος πέρα από το νερό», λέει η Νάδα Ελμπουλούκ, δερματολόγος και καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. «Είναι κάτι που θα βοηθήσει στην αφαίρεση της λιπαρότητας, βρωμιάς και ο,τι άλλο υπάρχει στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της ημέρας, που το νερό από μόνο του δεν αρκεί για την σωστή καθαριότητα».

Τι συμβαίνει όταν δεν καθαρίζουμε καθόλου το πρόσωπό μας

Όταν αποφεύγουμε το καθάρισμα του προσώπου, η δερματολόγος Μέγκαν Φίλι προειδοποίησε ότι «μπορεί να προκαλέσει ακμή, κυρίως μετά από μια ημέρα στην παραλία ή τη γυμναστική. Οσοι φορούν κράνος ή καπέλα ίσως αποκτήσουν ακμή στο μέτωπο, αν δεν έχει καθαριστεί ο ιδρώτας».

Ακόμα κι αν δεν ιδρώνουμε, η καθημερινότητα μας φέρνει σε επαφή με στοιχεία που φράζουν τους πόρους και αυτά θα πρέπει να αφαιρούνται συχνά. «Καθώς κοιμόμαστε, όπως και κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα λίπη και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος “χτίζονται” στο δέρμα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είμαστε εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς ρύπους», εξήγησε η Φίλι.

Αυτοί οι ρύποι «θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικοί, όπως τα βακτήρια ή οι ιοί. Θα μπορούσαν να είναι αλλεργιογόνα, βρωμιά και άλλα τα οποία δεν θέλουμε να έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας. Το υγιές δέρμα είναι δέρμα που έχει καθαριστεί από όλα τα παραπάνω».

Η Ελμπουλούκ τόνισε ότι το να αφήνουμε το μέικ απ ή τη λιπαρότητα πάνω στο πρόσωπό μας, δυσκολεύει τη δράση προϊόντων όπως το αντηλιακό. «Αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να εισχωρήσουν με την ίδια δυνατότητα αν το δέρμα δεν είναι καθαρό, επειδή έχουμε μια στρώση άλλου προϊόντος πάνω και μειώνουμε την αποτελεσματικότητα».

Ωστόσο, το δέρμα μας κάνει απολέπιση μακροπρόθεσμα. «Είμαστε όλοι σαν φίδια και το δέρμα αλλάζει κάθε 21 μέρες – αυτό συμβαίνει φυσικά», είπε η δερματολόγος Ρεμπέκα Μπαξτ.

Για εκείνους που έχουν ήδη ακμή, η Μπαξτ προτείνει να «καθαρίζουν το πρόσωπό τους τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα».
Deagreez via Getty Images
Για εκείνους που έχουν ήδη ακμή, η Μπαξτ προτείνει να «καθαρίζουν το πρόσωπό τους τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα».

Κι αν χρησιμοποιήσω μόνο μαντηλάκια καθαρισμού;

Υπάρχει κόσμος που είτε δεν προλαβαίνει ή βαριέται να κάνει καθαρισμό προσώπου, χρησιμοποιεί μαντηλάκια για αφαίρεση.

«Μερικές φορές τα μαντηλάκια του μέικ απ είναι καλά για να απομακρύνουμε την πρώτη στρώση. Όμως προτιμώ να καθαρίζω με ένα ήπιο σαπούνι ή γαλάκτωμα προσώπου με κρύο ή ζεστό νερό. Τα μαντηλάκια έχουν χημικά μέσα – γι’αυτό διατηρούνται σε κλειστή συσκευασία. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε αυτά», λέει η Μπαξτ. Οπότε δεν αρκούν για τον καθαρισμό.

Η συχνότητα καθαρισμού εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος

Για εκείνους που έχουν ήδη ακμή, η Μπαξτ προτείνει να «καθαρίζουν το πρόσωπό τους τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα», ενώ όσοι έχουν μικτή επιδερμίδα θα ήταν καλό «να καθαρίζουν το πρόσωπο μια φορά την ημέρα».

Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους με ξηρή επιδερμίδα. Ο δερματολόγος Στήβεν Ξι είπε ότι μπορεί «να το παρακάνουν», αν χρησιμοποιούν συνέχεια γαλάκτωμα. «Το γαλάκτωμα αφαιρεί την πάνω στρώση μέικ απ του δέρματος και μερικές φυσικές ιδιότητες του δέρματος. Αυτό μπορεί να είναι κακό για ανθρώπους με ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα».

Το δέρμα σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να είναι ξηρό και δεν χρειάζεται πλύσιμο δυο φορές την ημέρα. «Το γαλάκτωμα και άλλα καθαριστικά προσώπου μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρά στο δέρμα που είναι περισσότερο ταλαιπωρημένο».

Αν δεν φοράμε μέικ απ, παρά μόνο ενυδατική κρέμα το πρωί, τότε δεν χρειάζεται το καθάρισμα να γίνεται συνέχεια. «Ουσιαστικά δεν υπάρχουν κανόνες όταν πρόκειται για τη συχνότητα πλυσίματος του δέρματος. Όλα εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματος και τα προϊόντα με τα οποία πλένουμε το πρόσωπο», εξήγησαν οι ειδικοί.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: HuffPost US