Θάλασσα: το νέο ένθετο της HuffPost Greece

Η θάλασσα: Άγρια, στροβιλιζόμενη και αγενής, με τα απρόβλεπτα διογκωμένα και ολέθρια κύματα της. Αυτό το απύθμενο σώμα του μπλε που δεν έχει τέλος ούτε αρχή και το οποίο εμπνέει και εκμαιεύει έναν ωκεανό αντιδράσεων από την καρδιά και την ψυχή του κάθε ανθρώπου.
HuffPost Greece

Το νερό είναι πηγή ζωής και εγώ κατέβαζα καθημερινά άφθονα μπουκάλια κατά την παραμονή μου στο διάσημο αλλά αυστηρό σανατόριο της Αυστρίας. Περιτριγυρισμένη από τα άτονα όρια μιας λίμνης, η θέα ήταν γαλήνια, σχεδόν αναλγητική. Το νερό της λίμνης είχε χρώμα γκρι του αλουμινίου, υφή βελούδινη και μόνο περιστασιακά αναστατωνόταν από ένα νωχελικό αεράκι. Μια περιορισμένη μάζα κλεισμένη μέσα στα Καρινθιακά σύνορα. Το βάθος της λίμνης ήταν πεπερασμένο και το σώμα του νερού δεν κατέληγε ποτέ σε κύματα αλλά, αντίθετα, αναδιπλωνόταν καχεκτικά κόντρα στη λασπωμένη καφετιά ακτή.

Κατά την παραμονή μου στο σπα, δεν ήταν μόνο ο καφές, το κρασί και το φαγητό που λαχταρούσα. Κατάλαβα ακριβώς για ποιο πράγμα διψούσα στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής στο σπίτι μου, στην Αθήνα. Θάλασσα, η ελληνική λέξη για το σώμα νερού που είναι τόσο διαφορετικό από τη ειδυλλιακή, αλλά βαρετή λίμνη.

Η θάλασσα: Άγρια, στροβιλιζόμενη και αγενής, με τα απρόβλεπτα διογκωμένα και ολέθρια κύματα της. Αυτό το απύθμενο σώμα του μπλε που δεν έχει τέλος ούτε αρχή και το οποίο εμπνέει και εκμαιεύει έναν ωκεανό αντιδράσεων από την καρδιά και την ψυχή κάθε ανθρώπου.

Αν και ο Όμηρος αναφέρθηκε στη θάλασσα ως ο «οίνοψ πόντος» (το «σκοτεινό» κόκκινο κρασί), το αρχετυπικό χρώμα της είναι το μπλε. Πόσες πολλές, όμως, αποχρώσεις υπάρχουν μέσα στην υγρή παλέτα της; Μπλε του κοβαλτίου, τιρκουάζ, ναυτικό, ρουά, ουράνιο. Αλλά και ατσάλινο γκρι και το σχεδόν μαύρο που έρχεται σε αντίθεση με τις κορυφές και το «αφρόσκονο» των κυμάτων της.

Αυτό που μας μαγεύει και μας συναρπάζει είναι οι διαθέσεις του πελάγους που είναι ευμετάβλητες και πολύπλευρες. Τα κύματά του είναι σκληρά, η φουσκοθαλασσιά του βαραίνει απειλητικά, ανακατώνεται και διογκώνεται, χαρίζει βελούδινους κυματισμούς για αναψυχή ή ησυχάζει σαν μια απαλή γαλάζια λίμνη. Εκτείνεται ως τον ορίζοντα με τον ουρανό και αποκτάει το χρωματισμό του από μια άλλη άπειρη μάζα. Μπορεί να μας καταπλήξει, καθώς το φως ανακλάται στην αγέρωχη επιφάνειά του ή να μας μαγνητίσει και να μας ξεγελάσει οπτικά με τον ίδιο τρόπο που μας μπερδεύει μια ψευδαίσθηση οπτασίας στην έρημο: «Μήπως είδα ένα δελφίνι»;

Η μυρωδιά της θάλασσας μας ηρεμεί και μας ενδυναμώνει. Το αλάτι, η αλμύρα και ο αέρας με την οσμή των φυκιών συνιστούν αυτό που οι Άγγλοι αποκαλούν «bracing» και διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Και από την άλλη, υπάρχει ο μοναδικός ήχος της -εκείνος της σύγκρουσης, της αναδίπλωσης, της νηνεμίας, της ανακούφισης και της χαλάρωσης, όπως το άγγιγμα κάποιου που αγαπάς. Ή με το χάδι της στο δέρμα σου, είτε κρυστάλλινο, είτε εύθυμα γαργαλιστικό, είτε θερμό, όπως ένα ζεστό μπάνιο, παραδίνεσαι στη θάλασσα και σε υποδέχεται προσφέροντας σου την δύναμη να επιπλέεις, χαλαρώνοντας τα άκρα σου, βελτιώνοντας το λεμφικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος με την ήπια άσκηση πίεσης.

Μιλάμε για την ευεργετική Μητέρα Φύση, όμως η θάλασσα είναι ίσως η υπέρτατη μητριαρχική δύναμη όλων, που τα διογκωμένα κύματα της μας περικλείουν, τα νήματα της από τις θαλάσσιες υδατοκαλλιέργειες μας διατηρούν, ο ρυθμός της καταπραΰνει και ταυτόχρονα μας αναζωογονεί και το διαχρονικό υγρό μυστήριο της μας βοηθάει να επιπλέουμε σε μια σχεδία καθοδηγητικής έμπνευσης και δημιουργικών ονείρων.

Όταν την είδα ξανά, απέραντη και αεικίνητη, ξύπνησε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου. Ιδιαίτερα η θάλασσα της Ελλάδας, αυτός ο υδάτινος σύνδεσμος με τη σειρά νησιών, των οποίων οι θαλασσόλυκοι σχεδιάζουν την πορεία τους από νησί σε νησί και ακόμη παραπέρα.

Έτσι γεννήθηκε το ένθετο «Θάλασσα» της Huffington Post: επιστρέφοντας στην Αθήνα και κοιτώντας από το αεροπλάνο την αδαμάντινη θάλασσα, συνειδητοποίησα ότι η δυναμική αυτού του νέου εγχειρήματος της Huffington Post Greece είναι τόσο ανεξάντλητη, ώστε να με εμπνεύσει και να με παρασύρει. Άρχισα να σχεδιάζω τους θεματικούς άξονες της «Θάλασσας» και στη συνέχεια τους εμπλουτίσαμε και τους αναπτύξαμε με τον Νίκο Άγουρο, τον διευθυντή σύνταξης.

Τo ένθετο «Θάλασσα»θα περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα, αλλά και καθετί που αντλεί την έμπνευση και την υπόσταση του από τη θάλασσα.

-Τέχνη

Καλλιτέχνες και δημιουργοί που εμπνέονται από τη θάλασσα και την αξιοποιούν ως κυρίαρχο μοτίβο τους: εικαστικοί, φωτογράφοι, video artists, σχεδιαστές ρούχων και κοσμημάτων. Για αρχή, ένα πρώτο blog από την γνωστή φωτογράφο Μαρίνα Βερνίκου και την τρυφερή ανάμνηση της σχετικά με το πως εκείνη και ο παππούς της κολυμπούσαν μαζί, σιωπηροί για ώρες, με την θάλασσα να τους ενώνει.

-Ιστορία, Ναυτιλία και Πολιτισμός

Θα ιχνηλατήσουμε το προφίλ μεγάλων Ελληνικών ναυτικών παραδόσεων- από την ιστορία του ναυπηγείου του Νεωρίου στη Σύρο και την δημιουργία ναυτιλιακών δυναστειών στη Χίο και την Άνδρο μέχρι την παράδοση της καλλιέργειας σφουγγαριών στην Κάλυμνο. Θα εξετάσουμε και θα εξηγήσουμε την παγκόσμια κυριαρχία της Ελλάδας στον κλάδο της ναυτιλίας.

-Επιστήμη και Οικολογία

Θα παρουσιάσουμε ερευνητικά και περιβαντολλογικά projects, όπως το θαλάσσιο πάρκο που οραματίστηκε ο Πιέρ Ιβ Κουστώ στη Σαντορίνη, το έργο για την προστασία των θαλάσσιων χελώνων Καρέτα Καρέτα στη Ζάκυνθο, τη δράση του συλλόγου American Society Parley for the Oceans αλλά και της HELMEPA, της Ελληνικής ένωσης προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία δημιουργεί περιβαντολλογική συνείδηση και αντιμετωπίζει την μόλυνση των παραλιών.

-Ενάλια Αρχαιολογία

Αντικείμενα και αμφορείς σπουδαίου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που ανασκάπτονται στην ξηρά και ανασύρονται από τη θάλασσα. Θα παρουσιάσουμε και θα ασχοληθούμε με έναν συναρπαστικό και άγνωστο τομέα της αρχαιολογίας.

Ιστιοπλοΐα και Θαλάσσια σπορ

Αφιερώματα και συνεντεύξεις με αθλητές και πρωταθλητές που αγωνίζονται στο υγρό στοιχείο: θα συναντήσουμε, surfers, kite surfers και κωπηλάτες, καγιάκερς και δεινούς ιστιοπλόους. Θα παρουσιάσουμε τους σημαντικότερους ιστιοπλοϊκούς αγώνες και τις ρεγκάτες που διοργανώνονται στο Αιγαίο.

-Ιατρική και Κοσμητολογία

Ρεπορτάζ για τις επιχειρήσεις που αξιοποιούν στα προϊόντα τους συστατικά των οποίων η συγκομιδή γίνεται από τη θάλασσα (άλγες, φύκια κ.ά.), απόψεις και ειδήσεις για την πρόοδο της υδατοκαλλιέργειας και τις ευεργετικές επιδράσεις της θάλασσας στην υγεία.

-Ιχθυοκαλλιέργεια και Βιομηχανία

Eκτός από την ναυπηγική βιομηχανία και τα επισκευαστικά ναυπηγεία (Νεώριο και Ταρσανάς στη Σύρο, Ελληνικά Ναυπηγεία στην ηπειρωτική Ελλάδα) θα αναδείξουμε τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες περιοχές, τις συνθήκες συγκομιδής του αλατιού, καθώς και όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα βασισμένα στη θάλασσα.

-Απόσταση και Αγάπη

Ιστορίες και μαρτυρίες που αφηγούνται όσα βιώνουν οι γυναίκες των οποίων οι άνδρες ταξιδεύουν μόνιμα στη θάλασσα. Πώς χειρίζονται την απιστία, τη μοναξιά, λαμβάνοντας το ρόλο του άνδρα και πώς προσαρμόζονται όταν εκείνοι επιστρέφουν. Ιστορίες αγάπης με την θάλασσα σε πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από την ποίηση, τη μουσική και το θέατρο.

Δημοφιλή