Συνταγή για υγιεινή αγκιναρόπιτα χωρίς μπεσαμέλ

Όταν το περασμένο καλοκαίρι έφτασα στην Τήνο, ο Χάρης μου σύστησε να δοκιμάσω οπωσδήποτε την αγκιναρόπιτα. Στην Κώμη, όπως μου είπε, αγαπάνε τις αγκινάρες και τις μαγειρεύουν με αρκετούς τρόπους, παραδοσιακούς και πιο σύγχρονους.
funky cook

Η αγκινάρα έχει κατακτήσει την καρδιά όλων, το ίδιο και η αγκιναρόπιτα, που πρώτη φορά δοκίμασα στην Τήνο, όπου και καλλιεργούνται οι μοναδικές τηνιακές αγκινάρες.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι έφτασα στην Τήνο, ο Χάρης μου σύστησε να δοκιμάσω οπωσδήποτε την αγκιναρόπιτα. Στην Κώμη, όπως μου είπε, αγαπάνε τις αγκινάρες και τις μαγειρεύουν με αρκετούς τρόπους, παραδοσιακούς και πιο σύγχρονους.

Η αγκινάρα είναι ένα δύσκολο λαχανικό αλλά με πάμπολλες ευεργετικές ιδιότητες. Στην Ελλάδα, δεν αποτελεί αγαπημένο λαχανικό και συνήθως τρώγεται αλά πολίτα, ένα λαδερό όπου οι αγκινάρες «παντρεύονται» με τον αρακά, το καρότο, τις πατάτες και αρωματίζονται με άνηθο.

Βέβαια, εδώ και αρκετά χρόνια έχουν κερδίσει έδαφος στην κουζίνα και, όντας πλέον κατεψυγμένες το μαγείρεμά τους, είναι πανεύκολη υπόθεση.

Ο Μάρτης είναι η εποχή της φρέσκιας αγκινάρας. Αν αγοράσεις ένα μπουκέτο, ξεκινάς το καθάρισμα και με λίγη υπομονή ανακαλύπτεις την περιβόητη τρυφερή της καρδιά.

Φέτος βρήκα αγκινάρες λίγο νωρίτερα και, εμπνευσμένη από εκείνη την αγκιναρόπιτα αλλά και την ιταλική (οι γείτονές μας λατρεύουν τις αγκινάρες), έψησα μια ελαφριά και υγιεινή εκδοχή της χωρίς μπεσαμέλ, γιατί ήταν κρίμα να φορτώσω με περιττές θερμίδες αυτό το χαμηλών θερμίδων λαχανικό.

Για να «αγκαλιάσω» τη γέμιση που ετοίμασα από αγκινάρες, τυριά και μυρωδικά χρησιμοποίησα ελαστικό Φύλλο Κρούστας για πίτες γιατί ήθελα να την εμπλουτίσω με αρκετά στρώματα από ανάλαφρο και τραγανό φύλλο.

Τις υπόλοιπες αγκινάρες τις έφτιαξα λαδερές με αυγολέμονο, στ΄αλήθεια τους ταιριάζει γάντι.

Χρόνος Προετοιμασίας: 30'

Χρόνος Ψησίματος: 20′

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 6-8 άτομα

Υλικά

1 συσκευασία Φύλλο Κρούστας για Πίτες

500 gr. αγκινάρες φρέσκιες ή κατεψυγμένες

2 πράσα

1 κρεμμύδι ξερό

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

3 σκελίδες σκόρδο

1 μικρό ματσάκι μάραθο

200 gr. ανθότυρο

100 gr. γκοργκοντζόλα ή μπλέ τυρί

200 gr. γλυκιά γραβιέρα

2 μεγάλα αυγά

½ κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα

½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

½ κουταλάκι του γλυκού παπαρουνόσπορο

Ελαιόλαδο

Πιπέρι

Αλάτι

Εκτέλεση

1) Αφήνουμε το φύλλο κρούστας για πίτες μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει σωστά.

2) Ψιλοκόβουμε τις αγκινάρες, το ξερό κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα σωτάρουμε με ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε 150 ml. νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να σωθούν τα υγρά. Αφήνουμε τις αγκινάρες να κρυώσουν.

3) Κόβουμε τα πράσα σε χοντρές ροδέλες και τα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Σε μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τις αγκινάρες, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τον μάραθο ψιλοκομμένα, προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα τυριά, τα αυγά αλάτι και πιπέρι.

4) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί ή τσέρκι 28-30 εκ. και καλύπτουμε τα τοιχώματα με 4 φύλλα τα οποία απλώνουμε ανάλαφρά και σουρωτά, δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο.

5) Καλύπτουμε τον πάτο με 4 φύλλα, ραντίζουμε κάθε φύλλο με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με νερό, πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

- Η συνταγή μπορεί αν γίνει με φρέσκιες ή κατεψυγμένες αγκινάρες.

- Μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση καρότα ή πατάτες.

- Αν δεν μας αρέσει η μαντζουράνα την παραλείπουμε.

- Μπορούμε να προσθέσουμε καπνιστό ζαμπόν ή μπέικον.

- Αν θέλουμε να κάνουμε την αγκιναρόπιτα νηστίσιμη παραλείπουμε τα τυριά και τα αυγά, προσθέτουμε στην γέμιση επιπλέον νερό και 60 gr. ρύζι, το οποίο βράζουμε μέχρι να μαλακώσει μαζί με τις αγκινάρες.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.