Εταιρική Διακυβέρνηση και το Μέλλον των Εταιρικών Αναφορών

Σε ένα θέμα, που όλοι οι συμμετέχοντες στην προαναφερόμενη έρευνα συμφώνησαν είναι η αυξανόμενη σημασία και ο όγκος στοιχείων που περιλαμβάνονται στις εταιρικές αναφορές (corporate reporting) που σχετίζονται: (i) με θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, (ii) με τον σημαντικού όγκο στο εισαγωγικό μέρος των σημειώσεων για τα ισχύοντα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικών Αναφορών «Δ.Π.Χ.Α» και ποια από αυτά τα «Δ.Π.Χ.Α» χρησιμοποιήθηκαν από τις Διοικήσεις των Εταιρειών στην κατάρτιση των εταιρικών αναφορών (corporate reporting).
FangXiaNuo via Getty Images

Η Εταιρική Διακυβέρνηση, ως εργαλείο διοίκησης και πληροφόρησης, τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό προβληματισμό σε επιχειρηματίες, σε μελετητές, συντάκτες και ελεγκτές λογιστές των οικονομικών καταστάσεων.

Οι τελευταίοι, δηλαδή οι ελεγκτές λογιστές, καλούνται να γνωματεύσουν και για την Έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και της Δήλωσης Εταιρικής Διακυβέρνησης που περιλαμβάνεται πλέον στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις και είναι υποχρεωμένοι κατά πόσο «κατά τη γνώμη τους η Έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου έχει καταρτισθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές απαιτήσεις των άρθρων 43α και 107Α και της παραγράφου 1 (περιπτώσεις γ' και δ') του άρθρου 43ββ του Κωδ. Ν. 2190/1920 καθώς και κατά πόσο το περιεχόμενο αυτής αντιστοιχεί με τις συνημμένες εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης που έληξε.

Παρά τη βαριά ευθύνη που έχει τεθεί στις πλάτες των ελεγκτών λογιστών, οι ενδιαφερόμενοι μελετητές των οικονομικών καταστάσεων είτε λόγω παραλείψεων, είτε του μεγάλου και ανωφελούς όγκου των οικονομικών καταστάσεων, δεν φαίνονται να ικανοποιούνται. Για τον λόγο αυτό τον Ιούνιο 2016, ο Σύνδεσμος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών Αγγλίας (ACCA) ανέθεσε έρευνα και εκπόνηση μελέτης με τον τίτλο «Επαγγελματίες Λογιστές - Το Μέλλον» (Professional Accountants - the future). Η μελέτη αυτή καλύπτει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο από ότι ο τίτλος προσδιορίζει. Η μελέτη καταλήγει με μια σειρά κυρίων συμπερασμάτων σχετικά με τις εταιρικές αναφορές (corporate reporting) όπως:

(α) ποιες είναι οι τρέχουσες κλειδιά τάσεις,

(β) ποία είναι τα προβλήματα με το ισχύον μοντέλο αναφορών,

(γ) ποίες αλλαγές πρέπει να γίνουν κ.ο.κ.

Σε ένα θέμα, που όλοι οι συμμετέχοντες στην προαναφερόμενη έρευνα συμφώνησαν είναι η αυξανόμενη σημασία και ο όγκος στοιχείων που περιλαμβάνονται στις εταιρικές αναφορές (corporate reporting) που σχετίζονται: (i) με θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, (ii) με τον σημαντικού όγκο στο εισαγωγικό μέρος των σημειώσεων για τα ισχύοντα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικών Αναφορών «Δ.Π.Χ.Α» και ποια από αυτά τα «Δ.Π.Χ.Α» χρησιμοποιήθηκαν από τις Διοικήσεις των Εταιρειών στην κατάρτιση των εταιρικών αναφορών (corporate reporting).

Όσον αφορά τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, που περιλαμβάνονται στις εταιρικές αναφορές (corporate reporting), η μελέτη καταλήγει στη βασικότερη σύσταση ότι:

«Οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο πληροφόρησης που να παρέχει όχι μόνο τυποποιημένες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, αλλά και άλλων σχετικών μέτρων απόδοσης που αντανακλούν και τους τυχόν κινδύνους».

Σχεδόν ταυτόχρονα με την προαναφερθείσα έρευνα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Λογιστών (European Federation of Accountants «FEE»), σε έγγραφο συζήτησης (discussion paper) που σχετίζεται με το «Μέλλον των Εταιρικών Αναφορών», που άμεσα επηρεάζει και τους ελεγκτές λογιστές, υποδεικνύει τις εξελίξεις της πληροφοριακής τεχνολογίας η οποία θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο παρουσίασης των αναφορών καθώς επίσης και πώς οι τρίτοι χρήστες των εταιρικών αναφορών θα τις χρησιμοποιούν.

Το προαναφερόμενο ίδιο έγγραφο συζήτησης (discussion paper) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες των εταιρικών αναφορών αυξάνονται, πιθανότατα από το ενδιαφέρον τους να μάθουν πώς η Διοίκηση βλέπει το μέλλον της εταιρείας που διοικεί. Ικανοποιούν δε το ενδιαφέρον τους μέσα από τις πληροφορίες που αντλούνται από τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης που διατυπώνεται στις οικονομικές αναφορές.

Πρόσθετα με τα προαναφερθέντα, η έρευνα και μελέτη του ACCA προσδιορίζει έναν αριθμό από βασικούς και αναγκαίους μοχλούς, όσον αφορά τις εταιρικές αναφορές (corporate reporting):

  • Μεγαλύτερη παγκόσμια εναρμόνιση των προτύπων λογιστικής και επιχειρηματικών προτύπων δηλαδή προτύπων που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση.
  • Αυξανόμενη σημασία των μη-χρηματοοικονομικών επιδόσεων και αναφορών.
  • Χρήση της πληροφοριακής τεχνολογίας για τη βελτίωση της πληροφόρησης και των ψηφιακών εκδόσεων.

Η άλλη πηγή των αλλαγών έγκειται στη διόρθωση αυτών που σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι είναι τα παρουσιαζόμενα προβλήματα στις εταιρικές αναφορές (corporate reporting) και που κατά την έρευνα και μελέτη είναι τα εξής:

  • Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις, όπως σήμερα καταρτίζονται, χάνουν την σχετικότητα τους.
  • Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις είναι περισσότερο ογκώδεις από ότι πρέπει.
  • Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις και τα ΔΠΧΑ που χρησιμοποιούνται είναι πολύ πολύπλοκα για τους περισσότερους ενδιαφερόμενους αναγνώστες και επενδυτές για να τις/τα αντιληφθούν.
  • Οι εταιρικές αναφορές (corporate reporting) αναφέρουν με πολύ καθυστέρηση τα ιστορικά δεδομένα (το παρελθόν) και δεν παρέχουν καμια εικόνα για το μέλλον.

Οι ελλείψεις και τα προαναφερόμενα προβλήματα των οικονομικών καταστάσεων οδηγούν τους αναγνώστες, ενδιαφερόμενους επενδυτές και αναλυτές να ενεργούν έρευνα σχετικότητας (search for relevance) μέσω διαφορετικών πηγών ενημέρωσης για να καταλήξουν σε συμπεράσματα και λήψη αποφάσεων για επενδύσεις. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι «γνωστοποιήσεις εταιρειών», οι «τάσεις τιμών και όγκων μετοχών», οι «εκδόσεις ομολόγων» κ.ο.κ. Οι αναλυτές εστιάζουν σε αριθμούς προσαρμοσμένων κερδών «adjusted earnings numbers» παρά τα τυποποιημένα αποτελέσματα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων που έχουν συνταχθεί με βάση τα Δ.Π.Χ.Α.

Το American-Hellenic Chamber of Commerce και ειδικότερα η Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης κάθε χρόνο ενεργεί έρευνα για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και οργανώνει το ετήσιο συνέδριο με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων για τις εξελίξεις στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και πώς οι εταιρείες στην Ελλάδα ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενημέρωσης των ενδιαφερομένων επενδυτών, αναλυτών και αναγνωστών.

Η Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητήριου (American Hellenic Chamber of Commerce), όπως κάθε χρόνο και την εφετινή χρονιά οργανώνει, στις 25 Μαϊού 2017, το 6ον Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης που αφορά τις «Ριζικές αλλαγές στην εταιρική Διακυβέρνηση και στη Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση».

Εφέτος το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαϊού και θα εξεταστούν «οι ριζικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση και στη Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση».

Δημοφιλή