Πότε αρχίζει φέτος το Ραμαζάνι: Ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων και η νηστεία

Hindustan Times via Getty Images

Την Πέμπτη 17 Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσει ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου.

Όπως αναφέρει σε σχετικό της ρεπορτάζ η «Αλ Αχράμ», «το Ραμαζάνι πραγματοποιείται κατά τον ένατο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου, τον μήνα κατά τον οποίο το Κοράνι αποκαλύφθηκε στον Προφήτη Μωάμεθ. Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο απέχουν από το φαγητό και το πόσιμο νερό από την αυγή μέχρι το σούρουπο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού».

Ο επικεφαλής του εν λόγω Αιγυπτιακού Ινστιτούτου, Hatem Aouda, δήλωσε ότι η ημισέληνος με την οποία μετριέται η έναρξη του Ραμαζανιού θα εμφανιστεί στις 15 Μαΐου. Αυτό θα σημάνει το τέλος του όγδοου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου στις 16 Μαΐου, ανέφερε από την πλευρά του το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

«Κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα, οι μουσουλμάνοι νηστεύουν για ένα πλήρες σεληνιακό μήνα. Η νηστεία αρχίζει με την κλήση προς την προσευχή, ακριβώς πριν από την ανατολή, και σταματάει με τη δύση του ηλίου. Καθώς ο χρόνος για την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα αλλάζει κάθε μέρα, οι ώρες νηστείας στο Ραμαζάνι αλλάζουν και μερικά λεπτά καθ’ ’όλη τη διάρκεια του μήνα. Αυτό το έτος, αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 15 ώρες νηστείας κάθε μέρα στην Αίγυπτο. Το μήκος των ωρών νηστείας διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η Eid Al-Fitr είναι η τριήμερη θρησκευτική εορτή που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού και γιορτάζεται από μουσουλμάνους παγκοσμίως» καταλήγει στο δημοσίευμά της η αιγυπτιακή εφημερίδα.