Πότε η ανυπομονησία για τις διακοπές μαρτυρά εργασιακή εξουθένωση

Και πώς θα επιτύχουμε καθημερινή αποφόρτιση.
Mystockimages via Getty Images

Όλοι απολαμβάνουμε τα ρεπό και τις παύσεις από τη δουλειά. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ του να λατρεύουμε τις διακοπές και του να εναποθέτουμε σε αυτές κάθε ελπίδα προκειμένου να επιβιώσουμε από ακόμη μια κουραστική ημέρα στο γραφείο.

Στην πραγματικότητα, η αντιμετώπιση των διακοπών, ως σανίδα σωτηρίας από τις επαγγελματικές ανησυχίες, αποτελεί σημάδι εξουθένωσης, το οποίο ενδέχεται να προκύψει, ακόμη και εάν κάνουμε τη «δουλειά των ονείρων μας».

«Η εξουθένωση είναι αποτέλεσμα του διαρκώς αυξανόμενου στρες, ενώ ίσως συνδυάζεται και με το άγχος, που αναδύεται από την προσωπική μας ζωή», προειδοποιεί η Σάνον Γκαρθία, ψυχοθεραπεύτρια στο States of Wellness Counselling, στο Ιλινόις.

Πόσα μπορούν να μας προσφέρουν μια ή δύο εβδομάδες άδειας

Σαφώς, ένα διάστημα διακοπών θα λειτουργήσει ως ζωτική ανάσα. Ωστόσο, οι διακοπές δεν πρόκειται να σβήσουν ως διά μαγείας το εργασιακό μας άγχος. Μοναδικό πλεονέκτημα των καλοκαιρινών διακοπών, αποτελεί το γεγονός ότι πέφτουν στα μέσα του έτους. Αυτό τις καθιστά μια καλή στιγμή, προκειμένου να αναλογιστούμε όσα νιώθουμε συνολικά, αναφέρει η Νάνσι Χανκς, σύμβουλος διαχείρισης, με έδρα την Ατλάντα.

«Είναι ευκαιρία για έναν απολογισμό: Τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα; Γιατί είμαστε περήφανοι; Ποιες αλλαγές επιθυμούμε να κατορθώσουμε μέσα στο χρόνο;» συμπληρώνει.

Ωστόσο, η Χανκς δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη παύση, μπορεί να προκύψει μόνο εφόσον είμαστε πραγματικά σε θέση να ξεκουραστούμε.

Η Γκαρθία από την πλευρά της, επισημαίνει ότι κύριο σημάδι εξουθένωσης αποτελεί ο ξέφρενος ενθουσιασμός για τις διακοπές μας, απλώς και μόνο επειδή μας παρασύρουν μακριά από τη δουλειά.

Έρευνα υποστηρίζει την συγκεκριμένη εκτίμηση. Αν περιμένουμε τις καλοκαιρινές διακοπές να μας αναζωογονήσουν για μια ολόκληρη χρονιά, ας το ξανασκεφτούμε. Η κορύφωση που αισθανόμαστε μετά τις διακοπές, δεν διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων ενηλίκων στις ΗΠΑ εξομολογήθηκε ότι η ενεργειακή ώθηση και η ανακούφιση από το άγχος, μετά από τις διακοπές, εξαφανίστηκαν αμέσως μόλις επέστρεψαν στην δουλειά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, του 2018.

Για ένα 40% των ενηλίκων, η καλή διάθεση από τις διακοπές διήρκεσε μοναχά λίγες μέρες, αφότου άρχισαν ξανά να εργάζονται. «Οι ιστότοποι προσφέρουν πλήθος συμβουλών γύρω από το πώς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χρόνο εκτός γραφείου, Ωστόσο, εστιάζουν στον μεμονωμένο υπάλληλο, αγνοώντας σημαντικούς οργανωτικούς παράγοντες», υπογραμμίζει ο σύμβουλος οργάνωσης Ντέηβιντ Μπάλαρντ.

Με άλλα λόγια, οι διακοπές δεν αποτελούν παρά μια προσωρινή λύση σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως τα παράλογα στελέχη με τις αδυσώπητες προθεσμίες ή την αντιμετώπιση τραυματικών περιστατικών που σχετίζονται με την εργασία εν μέσω πανδημίας.

Εάν αισθανθούμε, ότι ζούμε μη προσδοκώντας τίποτα, πέρα από τις επόμενες διακοπές μας, ας κάνουμε μερικά βήματα προς μια πιο υγιή και ισορροπημένη εργασιακή καθημερινότητα.

Τα εν λόγω βήματα, ενδέχεται να σχετίζονται με τα όρια που θέτουμε στον όγκο εργασίας που αναλαμβάνουμε το Σαββατοκύριακο ή τη διαμόρφωση ορίων, γύρω από το πότε θεωρούμαστε προσβάσιμοι στις ώρες εκτός δουλειάς.

Επιπλέον, χρειάζεται να λάβουμε υπόψιν πως τίποτα δεν μας υποχρεώνει να αξιοποιήσουμε τις ημέρες που δικαιούμαστε άδεια μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε συνεννόηση με τον διευθυντή μας, εξετάζουμε ποιος συνάδελφος είναι σε θέση να μας καλύψει, ενώ σε αντάλλαγμα, ίσως προσφερθούμε να πράξουμε αναλόγως για τον συνάδελφο στο μέλλον.

Έτσι, χαρίζουμε στον εαυτό μας μικρές και σύντομες ανάσες, που μας βοηθούν να μην αποδίδουμε στις καταστάσεις μεγαλύτερη σοβαρότητα από αυτή που τους αναλογεί.

Κάτι εξίσου σημαντικό, είναι να διδαχθούμε πώς θα επαναφορτίζουμε τον εαυτό μας σε καθημερινή βάση.

«Το να καθόμαστε στο κρεβάτι και να χαζεύουμε αλόγιστα στο τηλέφωνό μας, όταν επιστρέφουμε από τη δουλειά, φαίνεται μια προσωρινή απόδραση από το άγχος, ωστόσο στην πραγματικότητα, δεν μας επαναφορτίζει», επισημαίνει η Γκαρθία.

«Στις ευεργετικές δραστηριότητες μπορεί να συμπεριλαμβάνεται το μαγείρεμα, μια βόλτα με το σκύλο μας, καθώς και ο χορός με μουσική καθώς τακτοποιούμε το σπίτι ή ασχολούμαστε με τον κήπο», αντιπροτείνει.