CULTURE
16/04/2021 07:19 EEST

«Ποτέ»: Το νέο μυθιστόρημα του Κεν Φόλετ για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια περιπέτεια από τις καυτές ερήμους της Σαχάρας μέχρι τις απόρρητες συνεδριάσεις των κέντρων εξουσίας.

picture alliance via Getty Images

Το νέο βιβλίο του Κεν Φόλετ με τίτλο «Ποτέ», το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα (εκδόσεις Bell) ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Δανία, στις 9 Νοεμβρίου 2021, σηματοδοτεί μια νέα στροφή στη συγγραφική του καριέρα, καθώς με αυτό απομακρύνεται από τα επιτυχημένα ιστορικά του μυθιστορήματα: Τα γεγονότα διαδραματίζονται στο σήμερα και ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία μιας παγκόσμιας κρίσης που απειλεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολύ περισσότερο από θρίλερ, το «Ποτέ» είναι μια περιπέτεια από τις καυτές ερήμους της Σαχάρας μέχρι τις απόρρητες συνεδριάσεις των κέντρων εξουσίας στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου.

Μιλώντας για τη γέννηση του βιβλίου του, ο Κεν Φόλετ λέει: «Όταν έκανα έρευνα για την Πτώση των Γιγάντων, συνειδητοποίησα με κατάπληξη ότι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας πόλεμος που κανείς δεν ήθελε. Κανένας ευρωπαίος ηγέτης κι από τις δυο πλευρές δεν είχε την πρόθεση να συμβεί. Αλλά οι αυτοκράτορες και οι πρωθυπουργοί, ο ένας μετά τον άλλον, πήραν αποφάσεις -λογικές, μετριοπαθείς αποφάσεις- που καθεμιά απ’ αυτές μας έφεραν ένα μικρό βήμα πιο κοντά στην πιο τρομερή σύγκρουση που είχε γνωρίσει ποτέ ο κόσμος. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όλα ήταν ένα τραγικό ατύχημα. Κι αναρωτήθηκα: Θα μπορούσε να ξανασυμβεί το ίδιο; Κι ύστερα έθεσα στον εαυτό μου την ερώτηση, θα μπορούσα να γράψω μια ιστορία γι’ αυτό; Στη δική μου ιστορία ποιο θα ήταν το αντίστοιχο της δολοφονίας που πυροδότησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο; Έκανα συνεντεύξεις με πρόσωπα που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και ρώτησα ποια θεωρούν ως σημεία ανάφλεξης στον παρόντα χρόνο, με άλλα λόγια, τα σύγχρονα ισοδύναμα της Σερβίας ή της Αλσατίας - Λωραίνης. Το αποτέλεσμα ήταν το ‘Ποτέ’».

Όπως αποκάλυψε στη διεθνή online συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 15 Απριλίου, στο πλαίσιο της έρευνας του συνομίλησε μεταξύ άλλων με έναν πρωθυπουργό, δύο πρεσβευτές και ένας στρατηγό. Επίσης, είχε σχεδιάσει διάφορα ταξίδια αλλά εντωμεταξύ προέκυψε η πανδημία, ωστόσο, είχε ήδη επισκεφθεί το Πεκίνο, τη Σαχάρα και τον Λευκό Οίκο.

Απαντώντας δε, στην ερώτηση εάν οι χαρακτήρες του βιβλίου βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα, καθώς στην ιστορία εμπλέκονται ο πρόεδρος των ΗΠΑ και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, ο συγγραφέας είπε πώς όλοι είναι εντελώς φανταστικοί και ότι αυτό έγινε σκόπιμα. 

«Ωστόσο, πιστεύω ότι οι πραγματικοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί θα είχαν λάβει σχεδόν τις ίδιες αποφάσεις. Είναι η πιο ρεαλιστική ιστορία που έχω γράψει ποτέ», σημείωσε. 

Άλλες δυο φορές στη σαραντάχρονη συγγραφική καριέρα του, ο Κεν Φόλετ αψήφησε τις προκλήσεις, σημειώνοντας τεράστιες συγγραφικές επιτυχίες πέρα από κάθε προσδοκία: Σε μια εποχή που οι γυναικείοι χαρακτήρες δεν πρωταγωνιστούσαν στα θρίλερ, κυκλοφόρησε το «Μάτι της Βελόνας», μια πολεμική κατασκοπική ιστορία με κεντρική ηρωίδα μια νεαρή νοικοκυρά, μητέρα ενός τετράχρονου παιδιού. Κι ύστερα από δέκα χρόνια άφησε τα θρίλερ για να δημοσιεύσει ένα ιστορικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε εξαντλητική ιστορική έρευνα, με θέμα τη θεμελίωση ενός καθεδρικού ναού στην καρδιά του Μεσαίωνα – τους Στυλοβάτες της Γης, που μέχρι σήμερα οι πωλήσεις τους έχουν φτάσει τα 27 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Κεν Φόλετ γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Λονδίνο και εργάστηκε ως ρεπόρτερ, πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Από το 1978, οπότε καταξιώθηκε με το Μάτι της Βελόνας, έχει γράψει 36 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 80 χώρες, με πωλήσεις που ξεπερνούν συνολικά τα 176 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Barbara Follett
Κεν Φόλετ

Έχει γράψει επίσης παιδικά βιβλία και σενάρια. Το 1989 εξέδωσε τους Στυλοβάτες της Γης, το μυθιστόρημα που αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα του. Το βιβλίο αυτό -το πρώτο που διαδραματίζεται στο Κίνγκσμπριτζ- έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ και είναι κατά γενική ομολογία το δημοφιλέστερο έργο του, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα είκοσι έξι εκατομμύρια αντίτυπα. Δεκαοχτώ χρόνια μετά ακολούθησε η συνέχειά του, το Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος.

Σε μια on-line ψηφοφορία που διεξήγαγαν οι Τimes του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2009 για τα 60 πιο δημοφιλή μυθιστορήματα των εξήντα τελευταίων ετών, οι Στυλοβάτες της Γης κατέκτησαν τη 2η θέση, μετά το Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια, ενώ το Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος την 23η.

Με το Ένας Στύλος Φωτιάς ο Κεν Φόλετ επιστρέφει για τρίτη φορά στο Κίνγκσμπριτζ, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που εκτοξεύθηκε στη #1 θέση των πωλήσεων σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία κ.ά. Πρόσφατα ο βρετανός συγγραφέας επέστρεψε για τέταρτη φορά στο Κίνγκσμπριτζ με το Καὶ ἐγένετο ἑσπέρα καὶ ἐγένετο πρωί, το προοίμιο των Στυλοβατών της Γης.