ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/09/2018 07:33 EEST

Πρεμιέρα στο «παζάρι» για τις συντάξεις: Αρχίζει η πολιτική διαπραγμάτευση

Yves Herman / Reuters

Αρχίζει και επίσημα από σήμερα ο κύκλος της πολιτικής διαπραγματεύσεις που θα επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση με τους θεσμούς με στόχο μια θετική εξέλιξη στο θέμα της κατάργησης του νόμου για την μείωση των συντάξεων από την 1h Ιανουαρίου 2019. O Ευκλείδης Τσακαλώτος’ θα βρεθεί σήμερα στο Βερολίνο όπου θα έχει την δυνατότητα μεταξύ άλλων να συναντηθεί και με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σόλτς, καθώς θα λάβει μέρος -ως παρατηρητής- στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ οι οποίοι ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η εξέλιξη των συνομιλιών μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων πλευρών δείχνουν ότι για ακόμα μια φορά η τύχη των διαπραγματεύσεων για τα ελληνικά ζητήματα κρίνεται από τις διαθέσεις του Βερολίνου. Η απόσταση που κρατούν το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι των Βρυξελλών, σχετικά με τις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο μέτωπο των συντάξεων, δείχνει ότι οι γνωστοί βερολινέζικοι πολιτικοί κύκλοι έχουν αναλάβει για ακόμη μια φορά δράση και επιχειρούν να ορίσουν τις εξελίξεις ή τουλάχιστον να ορίσουν τον χρόνο ολοκλήρωσης των συνομιλιών με βάση τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Γερμανού ομολόγου του προκειμένου να σχηματίσει συγκεκριμένη εικόνα για τις πιθανότητες ακύρωσης του μέτρου αλλά και για τον χρόνο που θα ληφθεί η απόφαση. Όλα δείχνουν ότι ειδικά για την Γερμανία και την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ η συζήτηση για το θέμα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της, πριν τα μέσα Οκτωβρίου καθώς στις 14 του μήνα διεξάγονται οι τοπικές εκλογές στην Βαυαρία γεγονός που δεν επιτρέπει στην Άγκελα  Μέρκελ να δείξει ότι χαλαρώνει απέναντι στην Ελλάδα μετά τη λήξη του μνημονίου.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών

Επόμενος σταθμός για την ελληνική πλευρά είναι η σύνοδος του EuroWorking Group, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν τον πρώτο απολογισμό των συνομιλιών που έγιναν  στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την διάρκεια του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου.

Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης θα έχουν την πρώτη ενημέρωση για τα στοιχεία που συνέλεξαν τα στελέχη των θεσμών, τόσο για την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, όσο και για την πορεία των δημοσιονομικών στόχων. Από αυτές τις επαφές θα φανεί και αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι έστω και σιωπηρά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποδεχθεί τα επιχειρήματα του υπουργείου οικονομικών σχετικά και με το δημοσιονομικό περιθώριο το οποίο έχει δημιουργηθεί,  αλλά και με το γεγονός ότι η περικοπή των συντάξεων αποτελεί διαρθρωτικό και όχι μεταρρυθμιστικό μετρό, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ακύρωση των περικοπών.