Πρέπει να φοβόμαστε την τελευταία ομιλία του Κένεντι που δεν εκφωνήθηκε πότε;

Πρέπει να φοβόμαστε την τελευταία ομιλία του Κένεντι που δεν εκφωνήθηκε πότε;
ullstein bild via Getty Images

Η τελευταία ομιλία του Τζον Κένεντι που προοριζόταν να εκφωνηθεί το 1963 σε εκθεσιακή αγορά στο Ντάλας του Τέξας και δεν ακούστηκε ποτέ. Ο Κένεντι δολοφονήθηκε λίγο πριν από αυτή την ομιλία που σήμερα, 55 χρόνια μετά, είναι διαθέσιμη στο κοινό με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Παρά το μοντάζ και τη δουλειά που έγινε για την αναβίωση της τελευταίας ομιλίας του Κένεντι, ένας δημοσιογράφος της Guardian εξηγεί το λόγο για τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να είναι «επικίνδυνη».

Ο Σαριατμαντάρι αναφέρει ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την αναβίωση της ομιλίας του JFK μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις όπως για παράδειγμα η νόσος του κινητικού νευρώνα που επηρεάζει την ικανότητα της ομιλίας.

Ωστόσο, το πρόβλημα που φαίνεται να δημιουργείται είναι ο εκδημοκρατισμός της εξελιγμένης τεχνολογίας πληροφοριών, το γεγονός ότι οποιοσδήποτε με τη βοήθεια του υπολογιστή, μπορεί στην εποχή μας να εμπλακεί στην «οπλοποίηση» της πληροφορίας, σύμφωνα με τον Σαριατμαντάρι.

Ήδη κυκλοφορούν προγράμματα που επιτρέπουν στους χρήστες να «βάζουν» ψεύτικα λόγια και επιχειρήματα στις ομιλίες των πολιτικών. Επιπλέον, τονίζει ότι πολύ σύντομα θα είναι αδύνατο για τον κόσμο να ξεχωρίζει τι είναι αληθινό και τι όχι, όσον αφορά μια είδηση ή πληροφορία γενικότερα.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες; Το ενδεχόμενο για μια «αποκάλυψη πληροφοριών» με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς αρχίζει να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Η κοινωνία θα μπορούσε να αλλάξει με απρόβλεπτους τρόπους ως αποτέλεσμα, αναφέρει ο Σαριατμαντάρι.

Τέλος, συγκρίνει τα λόγια του JFK με τον Τραμπ, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας και τρομακτικής εποχής όπου η πραγματικότητα και το ψέμα γίνονται δύσκολα να τα ξεχωρίσουμε»

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή