Πρέπει να παίρνουμε ασπιρίνη πριν κάνουμε το εμβόλιο;

Οι ειδικοί απαντούν.
Φωτο αρχείου
Φωτο αρχείου

Με αφορμή τις συζητήσεις για την πιθανή συσχέτιση μεταξύ των περιστατικών θρομβώσεων στο αίμα και του εμβολίου AstraZeneca, ορισμένοι ανησυχούν για το τί μπορεί να σημαίνει αυτό για τον εμβολιασμό τους και για την υγεία τους.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, έχουν προκληθεί θρομβώσεις στο αίμα σε άτομα, μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca - με πολύ μικρό αριθμό θανάτων.

Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης στο αίμα είναι τέσσερα προς 1 εκατομμύριο, ενώ ο κίνδυνος θανάτου είναι ένας στο εκατομμύριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Επομένως, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός - αλλά για να είμαστε ασφαλείς, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης δήλωσε ότι οι κάτω των 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούν εναλλακτικά να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna όπου είναι δυνατόν.

Ωστόσο, οι ειδήσεις για τα περιστατικά θρομβώσεων έχουν τρομοκρατήσει μερικούς ανθρώπους, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι πολλοί καλούν με ανησυχίες για πονοκεφάλους μετά από το εμβόλιο.

Το HuffPost UK έχει λάβει μερικές ερωτήσεις αναγνωστών που ρωτούν εάν η λήψη ασπιρίνης πριν ή μετά το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό σενάριο, επειδή η ασπιρίνη χρησιμοποιείται προληπτικά για την αποφυγή θρομβώσεων στο αίμα, καθώς είναι αντιπηκτικό αίματος - το NHS λέει ότι κάνει το αίμα λιγότερο κολλώδες και βοηθά στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Για αυτό θα ήταν πιθανό να μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σχηματισμού θρομβώσεων στο αίμα μετά το εμβόλιο της Covid. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν ισχύει.

Η καθηγήτρια Μπέβερλι Χαντ, ιδρύτρια της Thrombosis στην Αγγλία και σύμβουλος θρομβώσεων στο νοσοκομείο St Thomas, λέει σε συνέντευξη τύπου ότι «δεν υπάρχει όφελος» από τη λήψη ασπιρίνης.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό το σενάριο είναι πολύ, πολύ σπάνιο», λέει για την πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων αίματος. Μια έκθεση από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) διαπίστωσε 79 περιπτώσεις αυτών των σπάνιων θρομβώσεων αίματος και 19 θανάτους από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που χορηγήθηκαν.

Οι θρομβώσεις αίματος που έχουν παρατηρηθεί σε άτομα με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων. Πιστεύεται ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλεί ανοσοαπόκριση που θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για αυτό το συμβάν.

Επειδή, όμως, είναι αρκετά σπάνιο και φαίνεται να συνδέεται με την ανοσοαπόκριση του σώματος, η καθηγήτρια Χαντ λέει ότι «η λήψη ασπιρίνης δεν θα είναι χρήσιμη» και «η λήψη ενός αντιπηκτικού αίματος μάλλον δεν θα είναι χρήσιμη», επίσης.

«Δεν υπάρχει καμία λογική στη λήψη ασπιρίνης μετά το εμβόλιο AstraZeneca επειδή δεν θα επηρεάσει την εμφάνιση της πολύ σπάνιας θρόμβωσης και θρομβοκυτταροπενίας που σχετίζεται με το εμβόλιο», λέει στην HuffPost UK.

Εκτός αυτού, λέει, η λήψη ασπιρίνης από υγιείς ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει λόγος, αυξάνει τον κίνδυνος για αιμορραγία, γεγονός που αυξάνει τα μειονεκτήματα στην λήψη της ασπιρίνης.

Ωστόσο, η ασπιρίνη έχει «τεράστιο όφελος» στη μείωση του κινδύνου περαιτέρω αρτηριακών θρομβώσεων, σε εκείνους που πάσχουν από αυτές γενικά, προσθέτει. Αυτό όμως δεν ισχύει για όσους κάνουν το εμβόλιο AstraZeneca.

Η καθηγήτρια Χαντ δεν είναι η μόνη που αμφιβάλλει για τις επιδράσεις της ασπιρίνης. Ο Δρ. Κένι Λίβινγκστοουν, γενικός ιατρός και ιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας ZoomDoc, λέει ότι η ασπιρίνη δεν συνιστάται ως μέρος του εμβολιασμού, πριν ή μετά. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη λήψη αυτού του φαρμάκου ως μέρος μιας προληπτικής στρατηγικής για μια πολύ, πολύ σπάνια παρενέργεια», λέει στο HuffPost UK.

Εάν διατρέχουμε κίνδυνο θρόμβωσης ή έχουμε στο παρελθόν ιστορικό θρομβώσεων ή μη φυσιολογικών αιμοπεταλίων, συνιστάται να το συζητήσουμε με τον γιατρό μας πριν κάνουμε το εμβόλιο. Όσοι λαμβάνουν ήδη ασπιρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους θα πρέπει να συνεχίσουν να την παίρνουν, και πριν το εμβόλιο.

Ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca δεν απάντησε στο εάν η λήψη ασπιρίνης πριν ή μετά το εμβόλιο είναι χρήσιμη. Ωστόσο, μοιράστηκαν την ακόλουθη δήλωση: «Η AstraZeneca συνεχίζει να υποστηρίζει τις τρέχουσες έρευνες από τον EMA και τη MHRA και συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για την εφαρμογή αλλαγών στις πληροφορίες του προϊόντος.

«Η εταιρεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και να υποστηρίζει την έρευνα για να κατανοήσει καλύτερα τη φύση αυτών των γεγονότων για να διασφαλίσει την ασφαλή χορήγηση του εμβολίου κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας».

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μαθαίνουν για την Covid-19. Οι πληροφορίες σε αυτό το δημοσίευμα είναι ό, τι ήταν γνωστό ή διαθέσιμο κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, αλλά οι οδηγίες θα μπορούσαν να αλλάξουν καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν περισσότερα για τον ιό. Για να ενημερώνεστε για συμβουλές υγείας και τα κρούσματα, επισκεφθείτε την ηλ. διεύθυνση του ΕΟΔΥ.

Πηγή: HuffPost UK, BBC