ΔΙΕΘΝΕΣ
02/03/2021 07:16 EET

Πρέπει ο εμβολιασμός για την Covid-19 να γίνει υποχρεωτικός για όλους; Η Γαλικία είπε "ναι"

Και θέλει να επιβάλει και πρόστιμα έως 60.000 ευρώ. Πώς απαντούν οι πολίτες στην έρευνα του Global Attitude της Ipsos.

DENIS LOVROVIC/AFP via Getty Images

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Γαλικίας, στη ΒΔ Ισπανία, ανακοίνωσε πως προτίθεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για την COVID-19 για τους 2,7 εκατ. κατοίκους της, απειλώντας μάλιστα με σοβαρά πρόστιμα όσους «αδικαιολόγητα» αρνούνται να εμβολιαστούν. 

Αυτά δε, σύμφωνα με το Local, μπορεί να είναι από 1.000 έως και 60.000 ευρώ. 

Η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της περιφέρειας Alberto Nuñez Feijóo και υπόκειται σε έγκριση.

Τώρα που φαίνεται πως ο νόμος θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Γαλικίας, έγινε γνωστό πως η «αδικαιολόγητη» άρνηση κάποιου να κάνει το εμβόλιο θα αποτελεί πταίσμα και θα επιβάλλεται χρηματική ποινή ύψους 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου η άρνηση του πολίτη ”ενδέχεται να ενέχει κίνδυνο ή πρόκληση σοβαρή βλάβη στην υγεία του πληθυσμού”, θα θεωρείται σοβαρό αδίκημα και η ποινή θα κυμαίνεται από 3.000 έως 60.000 ευρώ.

Το θέμα του χειρισμού των μαζικών εμβολιασμών εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε όλο τον κόσμο αλλά καμία χώρα δεν έχει προχωρήσει σε μια απόφαση που καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. 

Ωστόσο, φαίνεται πιθανό πως όσοι έχουν κάνει όλες τις δόσεις των εμβολίων για την Covid-19 θα απολαμβάνουν κάποια ”προνόμια” (π.χ. η συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο ΕΕ περί πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια). 

Το πώς όμως μπορεί να αντιδρούσαν οι πολίτες σε μια ενδεχόμενη απόφαση που τους υποχρέωνε να εμβολιαστούν δεν είναι βέβαιο.

Κάποιοι, αναλογιζόμενοι αυτά τα ”προνόμια”, μπορεί το έκαναν αλλά επίσης υπάρχει ο κίνδυνος, εάν αναλογιστούμε τη δυναμική που έχει τα τελευταία χρόνια το αντιεμβολιαστικό κίνημα, μια τέτοια απόφαση να γινόταν μπούμεραγκ πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Επίσης, θα υπήρχαν σίγουρα και αντιδράσεις που σχετίζονται με νομικά ζητήματα δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά την τέλεση μιας ιατρικής πράξης και εγείρονταν θέματα και  ιατρικής ηθικής.

Όπως δείχνει το γράφημα από την έρευνα Global Attitude της Ipsos, η προσέγγιση των πολιτών στο ερώτημα εάν τάσσονται υπέρ του να γίνει εμβολιασμός για την Covid-19 υποχρεωτικός ποικίλλει μεταξύ των χωρών.

Ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων πχ στη Γαλλία και τη Γερμανία αντιτίθεται σε μια τέτοια πολιτική, πολίτες στη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα θα ήταν ευρέως υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ipsos
Ipsos