ΔΙΕΘΝΕΣ
21/04/2019 20:22 EEST | Updated 21/04/2019 23:19 EEST

Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία: Ο πρώην κωμικός στην ηγεσία της χώρας

Τα exit polls δείχνουν την εκλογή του με πάνω από 70%.

Valentyn Ogirenko / Reuters

Ο πρώην κωμικός, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα exit polls

Μάλιστα του δίνουν νίκη που ξεπερνά το 70% έναντι του αντιπάλου του και μέχρι σήμερα προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. 

Ο Ζελένσκι είχε βγει πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά δεν είχε συγκεντρώσει πάνω από 50%, οπότε το αποτέλεσμα έπρεπε να κριθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με τον Ποροσένκο, που βγήκε δεύτερος.

Ο Ζελένσκι, 41 ετών, είναι ηθοποιός και μέχρι πρότινος η μόνη του σχέση που είχε με την πολιτική ήταν όταν υποδυόταν τον αρχηγό του Κράτους σ′ ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ. Στο μοναδικό ντιμπέιτ που έγινε με τον αντίπαλό του Πέτρο Ποροσένκο την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι θα «τσακίσει το σύστημα». Όμως, παρότι υπόσχεται να «τσακίσει» το status quo και να πατάξει τη διαφθορά, κατηγορείται από το στρατόπεδο του Ποροσένκο ότι είναι μαριονέτα του ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ορκισμένου εχθρού του απερχόμενου προέδρου.

Ήδη από τις δημοσκοπήσεις πάντως αναδεικνυόταν νικητής με διαφορά. Για τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο ηθοποιός και εμπορικά επιτυχημένος επιχειρηματίας του θεάματος έχει την αποδοχή του κόσμου, οφείλεται κυρίως στο ότι προσελκύει την ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, έπειτα από χρόνια πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς.

Ο «Ζε» για τη διαφθορά 

Ο Ζελένσκι δεν ακολούθησε τις συνήθειες της προεκλογικής εκστρατείας. Ο «Ζε» όπως αποκαλείται ο Ζελένσκι, από τα αρχικά του ονόματός του, δεν διένειμε φυλλάδια. Δεν έδωσε πολλές συνεντεύξεις.

Επιτυχημένος τηλεοπτικός κωμικός στο δημοφιλές τηλεοπτικό δίκτυο του ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόζκι, ο Ζε είχε τεράστια αναγνωρισιμότητα. Μόνο στο Instagram έχει 3,8 εκατομμύρια ακόλουθους.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ζελένσκι είναι ότι έπεισε τους ψηφοφόρους ότι δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα της ουκρανικής ελίτ που κυριαρχείται από τη διαφθορά και τους ολιγάρχες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φαίνεται πιο δυναμικός και πιστευτός στα μάτια πολλών θεατών, ενσωματώνει τη θέληση για μια νέα αρχή που πολλοί Ουκρανοί θέλουν.

Ο Ζελένσκι υπόσχεται ότι ως πρόεδρος θα είναι φιλελεύθερος και φιλοευρωπαϊστής.

 Όπως γράφει η γερμανική Die Welt «οι Ουκρανοί δεν πείστηκαν επίσης από την πολωτική εκστρατεία του Ποροσένκο που έθεσε μια εθνικιστική ατζέντα στην προεκλογική του εκστρατεία προβάλλοντας το δίλημμα εμένα ή τον Πούτιν. Στέλνοντας ακόμη το μήνυμα ότι απευθύνεται στους «πραγματικούς» Ουκρανούς: Ουκρανούς και Χριστιανούς».

Αντίθετα, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε ως μεγάλος συμφιλιωτής, ο οποίος θέλησε να φέρει τη δικαιοσύνη στη χώρα με τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις γλώσσες τους. Στην προεκλογική εκστρατεία δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει και στα ρωσικά - μια γλώσσα συχνά ανεπιθύμητη στην Ουκρανία.

Το σημείο καμπής στην εκλογική νίκη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι πάντως τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική πολιτική: οι σχέσεις του Κιέβου με την Μόσχα. Πολλοί Ουκρανοί ελπίζουν ότι αν και νεοφερμένος στην πολιτική, ο Ζελένσκι θα μπορούσε να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης με τους ρωσόφωνους Ουκρανούς του Ντονμπάς, χωρίς να είναι ο ίδιος φιλορώσος.

Ο Ποροσένκο συγχαίρει τον αντίπαλό του 

Vasily Fedosenko / Reuters

Με αυτή τη διαφορά, ο Ποροσένκο δεν άργησε να παραδεχτεί ότι ηττήθηκε και να συγχαρεί τον αντίπαλό του. Όπως είπε, θα αποχωρήσει από την προεδρία τον επόμενο μήνα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει οριστικά την πολιτική.

Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, που του δίνουν μόλις το 25% των ψήφων, «είναι προφανείς και μου δίνουν κάθε λόγο να καλέσω τον αντίπαλό μου και να τον συγχαρώ» (καθώς λαμβάνει το 73% ψήφων), δήλωσε ο Ποροσένκο ενώπιον των υποστηρικτών του. «Αποδέχομαι αυτή την απόφαση. Αφήνω το αξίωμά μου αλλά θέλω να τονίσω με αποφασιστικότητα: δεν αφήνω πολιτική», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου.

Sponsored Post