Το παρασκήνιο της προεδρικής εκλογής. Τα επόμενα 24ωρα οι απαντήσεις από τον πρωθυπουργό

Το παρασκήνιο της προεδρικής εκλογής. Τα επόμενα 24ωρα οι απαντήσεις από τον πρωθυπουργό
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια αμέσως μετά την επιστροφή του τελευταίου από την Αλγερία. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε στον κ. Παπούλια την πρόθεσή του για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί η εκλογή προέδρου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι καταλυτικές ημερομηνίες για την ψήφιση ΠτΔ είναι: Η 17η Δεκεμβρίου (πρώτη ψήφιση – 200 ψήφους), η 23η Δεκεμβρίου (δεύτερη ψήφιση – 200 ψήφους) και η 29η Δεκεμβρίου (τρίτη ψήφιση – 180 ψήφοι).

Εάν δεν επιτευχθεί εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε προκηρύσσονται εκλογές τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου.

Το μεγάλο ερώτημα για τα επόμενα 24ωρα είναι ποιος μπορεί είναι ο νέος Πρόεδρος. Έντονη είναι η φημολογία ότι ίσως το νέο πρόσωπο να μην ανήκει στο χώρο της πολιτικής. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τον "εκλεκτό" του μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την πρώτη ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πάντα σε συνεννόηση με τον κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο, επιδιώκουν η τελική επιλογή του προσώπου να είναι μία κοινώς αποδεκτή προσωπικότητα, που δεν ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι κρούσεις του Αντώνη Σαμαρά, είχαν θετική ανταπόκριση.

Τα σενάρια για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τα ονόματα που μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί και συνάδουν με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Επίσης ακούγονται και τα ονόματα του Ευρωπαίου Διαμεσολοβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου και του προέδρου του Δικαστηρίου της Ε.Ε με έδρα το Λουξεμβούργο, Βασίλειου Σκουρή.

Στα ονόματα που έχουν ακουστεί από το χώρο της κεντροδεξιάς ως εναλλακτικές λύσεις, είναι του πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε και υπουργού Σταύρου Δήμα , και της πρώην ευρωβουλευτή και υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου. Ακόμα και τώρα δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο να κληθεί ακόμα και ο προσφάτως διορισμένος κοινοτικός Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος όπως υποστηρίζουν βουλευτές της ΝΔ, διατηρεί άριστες σχέσεις με τους βουλευτές της ΔΗ.ΜΑΡ και ανεξάρτητους βουλευτές.

Στο χώρο της κεντροαριστεράς τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Κωνσταντόπουλου και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος όμως στους συνομιλητές του, λέει κατηγορηματικά ότι δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

Τι ορίζει το Σύνταγμα

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα, την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου.

Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι. Εάν και σε αυτή την δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία, το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Δεύτερη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32, παρ. 4)

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:

* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ

κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών

* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 151 ΨΗΦΟΙ

εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών

* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Δημοφιλή