Προειδοποίηση ΕΕ: Ο κορoνοϊός είναι απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι

Ο ιός είναι σε θέση να διατηρήσει υψηλά επίπεδα αναπαραγωγής σε τροπικά μέρη με υψηλή υγρασία.
Carol Yepes via Getty Images

Ο κορονοϊός είναι απίθανο να εξαφανιστεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες ότι το SARS-CoV-2 θα μπορούσε να συμπεριφέρεται όπως οι άλλοι τέσσερις κορονοϊοί, που είναι ενδημικοί στους ανθρώπινους πληθυσμούς και συνήθως δεν ανιχνεύονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η έκθεση παραπέμπει σε προκαταρκτικές αναλύσεις από το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός ήταν σε θέση να διατηρήσει υψηλά επίπεδα αναπαραγωγής σε τροπικά μέρη με υψηλή υγρασία, όπως η Κουανγκσί και η Σιγκαπούρη. Αυτό «υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής μέτρων παρέμβασης, όπως η απομόνωση προσβεβλημένων ατόμων, η τηλεργασία και το κλείσιμο σχολείων», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων επισημαίνει ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο κορεσμού και προβλέπει εξάντληση των κρεβατιών στις ΜΕΘ μέχρι τα μέσα Απριλίου αν δεν ληφθούν μέτρα. Τέλος αναθεώρησε την αξιολόγηση του κινδύνου για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες στην Ευρώπη από «πολύ υψηλό» από «υψηλό».

Τζεντιλόνι: «Βήμα, βήμα θα γίνει η αναδιάρθρωση της Ευρώπης» Τα νέα μέτρα για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω πρωτοβουλιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Επιτροπής τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα, συζήτησε χτες το Eurogroup, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Πάουλο Τζεντιλόνι. Ο συντονισμός, το σθένος και η ταχύτητα με την οποία λάβαμε μέτρα «κάνουν δυνατή την αναδιάρθρωση της Ευρώπης», είπε δίνοντας το πνεύμα της συνάντησης στη συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός Επίτροπος.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, δέχθηκε ότι «οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού θα είναι σοβαρές» και έφερε το παράδειγμα της πτώσης του δείκτη χονδρικής ο οποίος βρέθηκε πιο χαμηλά κι από την εποχή της κρίσης της Lehman Brothers. Ωστόσο επέμεινε στη «γρήγορη και σθεναρή» αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών λέγοντας ότι «σε δυο εβδομάδες πήραμε μέτρα που λίγους μήνες νωρίτερα ήταν αδύνατο να φανταστούμε». Απαριθμώντας τα, υπογράμμισε την έγκριση από το ECOFIN της ρήτρας γενικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αλλάξαμε τους δημοσιονομικούς κανόνες», σημείωσε, «αλλάξαμε τους κανόνες της κρατικής βοήθειας. Συγκεντρώσαμε 94 δις ευρώ από ευρωπαϊκές πηγές για πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του κορονοϊού. Η ΕΚΤ έκανε ισχυρά και αποφασιστικά βήματα με το Επείγον Πρόγραμμα Αγορών ομολόγων».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και τα κράτη μέλη, τα οποία στην τελευταία τους συνάντηση πήραν μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ και τώρα είναι ήδη πάνω από το 2%.

Αναφερόμενος στο Eurogroup είπε ότι «σήμερα συζητήσαμε περαιτέρω βήματα μέσω ειδικής πρωτοβουλίας του ESM για τον κορονοϊό, μέσω της παροχής ρευστότητας από την ΕΤΕπ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μέσω της Επιτροπής - την προσπάθεια της Επιτροπής να βρει νέους τρόπους με χρήση του Αρθρου 122,2 για να στηρίξει τις θέσεις εργασίας σ′ αυτή τη δύσκολη κατάσταση». Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε θα τα αποφασίσουμε σύντομα και αποτελούν μέρος μιας μακράς διαδρομής.

Γκουτέρες: Βάλτε τους πολέμους σε καραντίνα

Το μήνυμα πως ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό, τον κορονοϊό, και ότι «ήρθε η ώρα να θέσουμε τις ένοπλες διαμάχες σε απαγόρευση κυκλοφορίας και να επικεντρωθούμε στον αληθινό αγώνα της ζωής μας» έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Απευθυνόμενος στα αντιμαχόμενα μέρη, τα κάλεσε να βάλουν στην άκρη τη δυσπιστία και την έχθρα και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

«Σιωπήστε τα όπλα, σταματήστε τους βομβαρδισμούς, τερματίστε τις αεροπορικές επιθέσεις. Αυτό είναι κρίσιμο. Για να συμβάλλουμε στη δημιουργία σωτήριων διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια. Για να ανοίξουμε ένα πολύτιμο παράθυρο στη διπλωματία. Για να φέρουμε ελπίδα σε περιοχές που είναι περισσότερο ευάλωτες στον COVID-19» προέταξε στο κάλεσμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Για να αντλήσουμε έμπνευση από τις συμμαχίες και τους διαλόγους που σιγά-σιγά διαμορφώνονται ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη για να αντιμετωπίσουν μαζί τον COVID-19» προσέθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις δραματικές διαστάσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι ο ιός δεν ενδιαφέρεται για την υπηκοότητα ή την εθνικότητα, την παράταξη ή την θρησκευτική πίστη, αλλά επιτίθεται σε όλους, ανελέητα.

Στο μεταξύ, παρατήρησε πως οι ένοπλες συγκρούσεις μαίνονται σε όλο τον κόσμο και καυτηριάζει ότι πιο ευάλωτοι -γυναίκες και παιδιά, άτομα με αναπηρία, οι περιθωριοποιημένοι και οι εκτοπισμένοι- πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα. Διατρέχουν επίσης τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ολέθριες απώλειες από τον COVID-19, υπογράμμισε.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες, τα συστήματα υγείας έχουν καταρρεύσει και πως οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, ήδη ελάχιστοι στον αριθμό, συχνά στοχοποιούνται.

«Η μανία του ιού αποτυπώνει τον παραλογισμό του πολέμου» τόνισε ο γγ του ΟΗΕ συμπυκνώνοντας το μήνυμά του.

Καταληκτικά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε την έκκλησή του: «Να σταματήσουμε την αρρώστια του πολέμου και να καταπολεμήσουμε την ασθένεια που καταστρέφει τον κόσμο μας. Αυτό θα το κάνουμε με την κατάπαυση των εχθροπραξιών παντού. Τώρα. Αυτό είναι που χρειάζεται η ανθρώπινη οικογένειά μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ».

(Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή