Προειδοποίηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ στην Αλβανία που «έβαλε στο μάτι» ακίνητες περιουσίες ομογενών

Προειδοποίηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ στην Αλβανία που «έβαλε στο μάτι» ακίνητες περιουσίες ομογενών
GENT SHKULLAKU via Getty Images

«Κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία» καταγγέλει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της γείτονος για παραχώρηση γης - περιλαμβανομένων εκτάσεων από ιδιωτικές περιουσίες(!) Ελληνων ομογενών - στο υπουργείο Τουρισμού της χώρας προς αξιοποίηση...

Ενέργεια που έρχεται στον απόηχο της έντασης που προκάλεσε η δολοφονία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία».

NurPhoto via Getty Images
Πήγαινε στην αρχική σελίδα