Πρώην αξιωματούχοι Εθνικής Ασφαλείας συσπειρώνονται εναντίον του Τραμπ

Πρώην αξιωματούχοι Εθνικής Ασφαλείας συσπειρώνονται εναντίον του Τραμπ
Nicola Ranieri / EyeEm via Getty Images

Όταν μια ομάδα από πρώην επικεφαλής του Στρατού, των Μυστικών Υπηρεσιών και της Αστυνομίας στρέφεται εναντίον τoυ εκλεγμένου προέδρου μιας δημοκρατικής χώρας, το πρώτο λογικό συμπέρασμα είναι ότι μυρίζει πραξικόπημα. Κι όταν η επίθεση ερμηνεύεται από ορισμένους ως μήνυμα προς τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, κατασκόπους και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς - «σκεφτείτε δύο φορές πριν ακολουθήσετε τις διαταγές του προέδρου εν ώρα κρίσης» - η πρώτη λογική αντίδραση των πολιτών της εν λόγω χώρας είναι η επιδρομή στα σουπερ-μάρκετ.

Όταν όμως οι πρώην αξιωματούχοι είναι σεβάσμιοι γέροντες, πρώην Αρχηγοί της CIA, του FBI και του Πενταγώνου και ο πρόεδρος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, η πρώτη λογική κίνηση παγκοσμίως είναι Twitter με ποπκορν.

Μόνο στην Αμερική

Για το μεγαλύτερο μέρος των χωρών του πλανήτη, ακούγεται σαν κρύο ανέκδοτο. Δεκατρείς πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου, της CIA και του FBI συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή εναντίον του Αμερικανού προέδρου, επικαλούμενοι την προστασία του Συντάγματος και της ελευθερίας του λόγου. Με αφορμή την αναστολή της διαβάθμισης ασφαλείας του πρώην Διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν, οι σεβάσμιοι πρυτάνεις των υπηρεσιών Εθνικής Ασφαλείας στέκονται στο πλευρό του συναδέλφου τους και κατηγορούν τον Τραμπ για φασιστικές τακτικές.

«Η απόφαση του Προέδρου για τον Τζον Μπρέναν και οι απειλές για παρόμοιες αποφάσεις εναντίον άλλων πρώην αξιωματούχων δεν έχουν καμία σχέση με το ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να έχει διαβάθμιση ασφαλείας. Είναι μία απόπειρα φίμωσης του ελεύθερου λόγου...» γράφουν στην επιστολή τους. «Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί κανείς με τη γνώμη του Τζον Μπρέναν (ούτε εμείς συμφωνούμε όλοι) για να συμφωνήσει με το δικαίωμά του να εκφράσει την γνώμη του και να σεβαστεί την υποχρέωσή του να προστατεύσει απόρρητες πληροφορίες. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε δει τις διαβαθμίσεις ασφαλείας να χρησιμοποιούνται ως πολιτικά εργαλεία, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση...».

Το «Βαθύ Κράτος»

Για τον Τραμπ, οι σεβάσμιοι πρυτάνεις και οι υποστηρικτές τους δεν είναι παρά μια παρέα πρώην αρχικατασκόπων και ομοσπονδιακών αστυνομικών οι οποίοι προσπαθούν να τον φάνε με διαρροές και ψέμματα. Τους αποκαλεί «Βαθύ Κράτος» και κάθε κίνησή τους δεν είναι παρά άλλο ένα κομάτι του ιστού της συνομωσίας που υφαίνουν γύρω του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί ότι η συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 του ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι κι ότι αυτή την φορά την πλήρωσε ο Μπρέναν. Προηγήθηκαν ο διευθυντής της CIA, Τζέιμς Κόμι και η υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς.

Ο Μπρέναν, ο οποίος ήταν διευθυντής της CIA επί προεδρίας Ομπάμα, θεωρεί «ανοησίες» τους ισχυρισμούς Τραμπ περί της αθωότητάς του και δεν κρύβει την πεποίθησή του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποτελεί “κίνδυνο ασφαλείας” σε σχέση με την Ρωσία.

«Απρεπές και λυπηρότατο μήνυμα»

Για τους υπογράφοντες την επιστολή εναντίον του Τραμπ, η εκδικητική απόφαση εναντίον του Μπρέναν είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους πρώην και νυν αξιωματούχους.

«Έχουμε προστατεύσει και διαφυλάξει το δικαίωμα των Αμερικανών να εκφράζονται ελεύθερα – ακόμα και όταν αυτό το δικαίωμα χρησιμοποιείτο για να ασκήσει κριτική σε μας τους ίδιους…» γράφουν. «Το μήνυμα της απόφασης του Προέδρου είναι απρεπές και λυπηρότατο. Οι αποφάσεις για τις διαβαθμίσεις ασφαλείας πρέπει να βασίζονται στην εθνική ασφάλεια και όχι στις πολιτικές απόψεις…».

Δεν είναι βασιλιάς

Για τον Τιμ Γουάινερ, αρθρογράφο των New York Times και συγγραφέα ιστορικών βιβλίων για την CIA και το FBI, το μήνυμα το οποίο στέλνουν οι πρυτάνεις των υπηρεσιών Εθνικής Ασφαλείας προς όλους τους πρώην και νυν αξιωματούχους, είναι εξ ίσου ξεκάθαρο: η δημόσια κριτική εναντίον του προέδρου δεν είναι παράνομη στις ΗΠΑ – και ο Τραμπ δεν είναι βασιλιάς.

«Θυμηθείτε τον όρκο σας για την προστασία και την υπεράσπιση του Συντάγματος απέναντι σε όλους τους εχθρούς, εξωτερικούς και εσωτερικούς...» είναι κατά τον Γουάινερ αυτό που πραγματικά εννοούν οι συνυπογράφοντες την επιστολή και οι άλλοι υποστηρικτές του Μπρέναν . «Σκεφτείτε δύο φορές πριν ακολουθήσετε τις διαταγές αυτού του ανθρώπου εν ώρα κρίσης. Σκεφτείτε πρώτα μήπως παραιτηθείτε...»

Ο Τραμπ, αντιθέτως, μέχρι στιγμής αποδεικνύει ότι εν ώρα κρίσης πρώτα αντιδρά και μετά σκέφτεται. Και οι αντιδράσεις του στην υπόθεση της έρευνας για την ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, δεν διαφέρουν και πολύ απ’ αυτές του Ερντογάν. Μόνο που οι ΗΠΑ δεν είναι Τουρκία.

Δημοφιλή