ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2020 16:34 EET

Πρώην στέλεχος της Uber ίσως πληρώσει έως και 179 εκατ. δολάρια στην Google

Κατηγορείται για κλοπή εταιρικών μυστικών.

ASSOCIATED PRESS

Ο Άντονι Λεβαντόφσκι ήταν για χρόνια ανώτατο στέλεχο της εταιρείας Uber, ενώ τη βοήθησε να πρωτοπορήσει στην αυτοκινητοβιομηχανία της. Πλέον κήρυξε πως είναι χρεοκοπημένος, καθώς η Google του ζητά 179 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση. Πήγε να τους την φέρει, αλλά την πάτησε ο ίδιος. 

Πώς πήγε να τους τη φέρει; Η σύμβαση εργασίας που είχε υπογράψει ο Λεβαντόφσκι με την Google ήταν σαφής. Περιλάμβανε ρήτρες για τη μη κατοχή εμπιστευτικών πληροφοριών και την εμπλοκή «σε οποιαδήποτε άλλη απασχόληση, επάγγελμα ή διαβούλευση» που σχετίζεται άμεσα με επιχειρηματικές δράσεις που αναπτύσσει η Google. 

Ακόμη, μια άλλη σύμβαση σχετικά την εξαγορά δύο εταιρειών του Λεβαντόφσκι από την Google, όριζε ότι δεν θα προσπαθήσει να «ενθαρρύνει, να παρακινήσει ή να ζητήσει» από οποιονδήποτε υπάλληλο της Google να εγκαταλείψει την εταιρεία. 

Το πρόβλημα είναι ότι ο ευφυής μηχανικός εργαζόταν για χρόνια στα αυτοκίνητα που παρήγαγε η Google πριν φύγει για να δημιουργήσει μια αυτόνομη εταιρεία το 2016 και στη συνέχεια να γίνει μέλος της - επίσης -  εταιρείας κολοσσού, Uber. Εκπρόσωποι του Waymo, που ήταν παλιότερα γνωστό  ως το πρόγραμμα αυτοοδηγούμενων οχημάτων της Google, υποστήριξε ότι ο Λεβαντόφσκι κατέβασε και αποθήκευσε σε σκληρό δίσκο χιλιάδες απόρρητα αρχεία πριν παραιτηθεί από την εταιρεία. Η Uber τον απέλυσε τον Μάιο του 2017 καθώς απέτυχε να τηρήσει προθεσμία συμμόρφωσης με εσωτερικό έλεγχο για όσα τον κατηγορούσε η Google. 

Σύμφωνα με τον Νιλ Τσάτερζι, δικηγόρο του Λεβαντόφσκι «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να υποβληθεί σε πτώχευση για να προστατεύσει τα δικαιώματά του».  

Η Uber δήλωσε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πιθανή απώλεια έως και 64 εκατομμυρίων δολαρίων», δεν σχολίασε όμως την πτώχευση. Επιτροπή διαιτησίας είχε προηγουμένως ορίσει το ποσό των 127 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στην Google από τον Levandowski, αλλά το δικαστήριο πρόσθεσε πληρωμές τόκων και νομικές αμοιβές στο ποσό αυτό. Αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο για κλοπές και απόπειρα κλοπής εμπορικών μυστικών από την Google. 

Η Google δεν απάντησε σε αίτημα του CNN για σχολιασμό της υπόθεσης. 

 

(Mε πληροφορίες από New York Times)