ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2018 15:09 EEST | Updated 27/09/2018 15:16 EEST

Oλλανδία: Ζητά φυλή και θρησκεία για να δώσει άδεια οπλοφορίας

K_E_N via Getty Images

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται εναντίον της ολλανδικής κυβέρνησης μετά την απόφαση της να ζητά πληροφορίες για τη φυλή και τη θρησκεία των ανθρώπων που θέλουν να αποκτήσουν άδεια για οπλοφορία.

Το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο ολλανδικό κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα θα προτείνει μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση πληροφοριών για τις πολιτικές πεποιθήσεις αλλά και τις φιλοσοφικές απόψεις του αιτούντος.

Οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα της υιοθέτησης αυστηρότερων όρων για την κατοχή όπλων, μετά από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Οι επικριτές ωστόσο του νέου σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων και των οργανώσεων που μάχονται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής αντιδρούν έντονα.

Η Μόνικα ντερ Μποέρ από το ολλανδικό φιλελεύθερο κόμμα, D66, δήλωσε στην εφημερίδα De Volkskrant: «Δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα όρια της ιδιωτικής ζωής. Σύμφωνα επίσης με τις επισημάνσεις της τελευταίας ευρωπαϊκής οδηγίας, δεν απαιτείται η δήλωση των στοιχείων γι′ αυτούς που ζητούν άδεια για οπλοφορία. Δεν θέλουμε να προωθούμε τις διακρίσεις εναντίον συγκεκριμένων ομάδων και δεν κατανοώ τη στάση της κυβέρνησης».

Οι υπουργοί από την άλλη που στηρίζουν το νέο νομοσχέδιο υπογραμμίζουν πως η συγκέντρωση στοιχείων είναι απαραίτητη ώστε οι Αρχές να καταλήγουν για το αν κάποιος μπορεί να λάβει άδεια χωρίς να αποτελεί απειλή για την κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι μεταξύ άλλων να υπάρχει ένα κοινό αρχείο στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα ονόματα των πολιτών της Ευρώπης που έχουν ένα όπλο στα χέρια τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μεταρρύθμιση της προηγούμενης οδηγίας για τα όπλα το Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί που πραγματοποίησε επίθεση σε σούπερ μάρκετ στις αρχές του 2015 είχε στην κατοχή του δύο τουφέκια τα οποία είχε αγοράσει νόμιμα από τη Σλοβακία. Στη συνέχεια όμως τα χρησιμοποίησε για τη δημιουργία πυρομαχικών.

Αναφέρεται πως η ολλανδική αστυνομία παρέχει περίπου 70.000 άδειες ετησίως για τη διάθεση περισσότερων από 200.000 όπλων.