Project IKOS, όπως «Οίκος»: Έλληνες ερευνητές δημιουργούν σπίτια για πρόσφυγες μέσω 3D printing

Project IKOS, όπως «Οίκος»: Έλληνες ερευνητές δημιουργούν σπίτια για πρόσφυγες μέσω 3D printing

Με την προσφυγική κρίση να αποτελεί το πλέον φλέγον θέμα για την Ε.Ε., ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η τεχνολογική διάστασή της- και ειδικότερα το πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Project IKOS, που δημιουργήθηκε από πέντε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Cass Business School του City University of London: Thomas Bacon, Χρήστο Καγιαννά, Tran Ma, Saaki Oba και Angelie Rozaki και τον φοιτητή του ΕΜΠ Στράτο Κοκορόσκο.

Η ομάδα ιδρύθηκε με σκοπό να σχεδιάσει και να «εκτυπώσει», αξιοποιώντας τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing), ένα πρωτότυπο σπίτι το όποιο θα παραχωρηθεί στον προσφυγικό καταυλισμό «Μόρια» στη Λέσβο, όπου και θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί. Η υλοποίηση του εγχειρήματος θα γίνει χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης μεγάλης κλίμακας, ενώ τα σχέδια και οι μελέτες του σπιτιού θα εκπονηθούν σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με την ομάδα, η δημιουργία της πρωτότυπης οικίας έχει σκοπό να αποδείξει ότι υπάρχει η δυνατότητα παροχής στέγης με πιο άμεσο, οικονομικό αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Όραμα του Project IKOS είναι η παροχή στέγης στο μέλλον να προσφέρεται άμεσα οπουδήποτε και οποτεδήποτε υπάρχει ανάγκη. Για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, η ομάδα στράφηκε σε πρώτη φάση στο crowdfunding, μέσω της διαδκτυακής πλατφόρμας χρηματοδότησης Indiegogo, επιδιώκοντας τη συγκέντρωση 10,000 λιρών σε διάστημα ενός μήνα.

Ο κ. Καγιαννάς μίλησε στη HuffPost Greece την ιδέα πίσω από το Project IKOS και τα σχέδια της ομάδας για το προσεχές μέλλον:

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Project IKOS

Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού MSc Marketing Strategy and Innovation στο Cass Business School έπρεπε να ξεκινήσουμε μία καμπάνια crowdfunding στο IndieGoGo. Ψάχνοντας για κάποια ιδέα που θα ήταν πρωτότυπη, ενώ παράλληλα θα είχε και κοινωνικό αντίκτυπο, θυμήθηκα ότι ο φίλος μου ο Στράτος Κοκορόσκος, φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα πλαίσια της διπλωματικής του μελετούσε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης στον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα είχε ξεκινήσει τη σχεδίαση ενός καταλύματος για τη στέγαση προσφύγων, επηρεασμένος από την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. Το πρότεινα με τη σειρά μου στην ομάδα μου στο Λονδίνο και ενθουσιάστηκαν. Έτσι αποφασίσαμε να το προχωρήσουμε.

-Από πού προκύπτει το IKOS; (είναι αρχικά; Σημαίνει κάτι; κλπ)

Ψάχνοντας να βρούμε ένα όνομα που θα θυμίζει την ελληνική καταγωγή και συνάφεια του εγχειρήματός μας, αλλά και θα είναι εύηχο για τους ξένους, καταλήξαμε στο IKOS, από το ελληνικό οίκος.

-Αισιοδοξείτε για την πορεία του στο Indiegogο; Εάν δεν συγκεντρωθεί η χρηματοδότηση, πώς θα κινηθείτε;

Η αλήθεια είναι πώς περιμέναμε να έχουμε συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσό έως τώρα. Καταλαβαίνουμε βέβαια πως, ειδικά για μια καμπάνια crowdfunding, η συγκέντρωση ενός τόσο μεγάλου ποσού ( £10,000) μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα είναι δύσκολη για ένα τόσο καινούργιο εγχείρημα. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ολόκληρο το ποσό στην πλατφόρμα του Indiegogo, οι δωρεές που θα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι εκείνο το σημείο θα επιστραφούν πίσω στους δωρητές. Χρόνος υπάρχει ακόμα για να συγκεντρωθεί το ποσό. Σε περίπτωση που η καμπάνια αποτύχει θα μελετήσουμε εναλλακτικές οδούς χρηματοδότησης. Για εμάς είναι ένα πολύ όμορφο εγχείρημα, στο οποίο πιστεύουμε και θα θέλαμε να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα.

-Ποια είναι τα μέσα και τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή ενός σπιτιού μέσω αυτής της μεθόδου; (τι 3D printer, τι ύλες, τι ποσότητες κλπ)

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής που απαιτείται είναι αρκετά μεγάλος, στο μέγεθος ενός κοντέινερ, και αυτή τη στιγμή δεν διατίθεται στην αγορά, αλλά βρίσκεται στην κατοχή ορισμένων εταιρειών, με τις οποίες έχουμε έρθει σε επαφή. Οι περισσότεροι εκτυπωτές είναι custom made και στο μέλλον ευελπιστούμε να κατασκευάσουμε κι εμείς τον δικό μας.

Η αρχική μελέτη έχει βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο βιοπλαστικό, όμως παράλληλα εξετάζουμε και τρισδιάστατους εκτυπωτές που χρησιμοποιούν τσιμέντο. Το πλεονέκτημα του βιοπλαστικού έγκειται στο ότι είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί., ενώ το τσιμέντο έχει πολύ μικρότερο κόστος.

Πέρα από τον σκελετό, απαιτούνται κάποια επιπλέον υλικά για κουφώματα, υδραυλικά και ηλεκτρολογικά τα οποία θα είναι συμβατικά.

-Έχει υπάρξει ενδιαφέρον για το project σας;

Η αλήθεια είναι ότι έχει υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον, τόσο από φίλους και γνωστούς, όσο και από αγνώστους που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας και ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στο Project IKOS. Ακόμα, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας του Λονδίνου μας έχουν προσεγγίσει, με σκοπό να συνεισφέουν στο κομμάτι της υλοποίησης του project. Τέλος, ο Ai Weiwei μοιράστηκε το εγχείρημά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πιο όμορφο για εμάς είναι ότι φίλοι μας, απ' όλο τον κόσμο, μας ρωτούν για το project, μας συγχαίρουν και το μοιράζονται με δική τους πρωτοβουλία, ενώ και τα σχόλια που λαμβάνουμε από συμφοιτητές μας είναι ενθαρρυντικά.

-Κατά πόσο θα ήταν δυνατή η αξιοποίηση της τεχνικής που προτείνετε σε μαζικό επίπεδο;

Η τεχνολογία βρίσκεται σε πιλοτικό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Και ο σκοπός του εγχειρήματός μας άλλωστε δεν είναι να λύσουμε το πρόβλημα τώρα, αλλά να δείξουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τεχνολογίες οι οπόιες μπορούν να δώσουν λύση σε αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον.

Το όραμά μας είναι να παρέχουμε υποδομές όπου και όποτε χρειαστεί με άμεσο τρόπο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να εκτυπώσουν έως και 10 σπίτια την ημέρα, με έναν εκτυπωτή. Μεταφέροντας τους εκτυπωτές στο σημείο που χρειάζονται υποδομές, εξοικονομείται χρόνος και πόροι, αφού τα κόστη μεταφοράς είναι πολύ μικρότερα και οι υποδομές αρχίζουν αν παρέχονται από την πρώτη στιγμή με μια σταθερή ροή. Θεωρούμε ότι δεν απέχουμε πολύ από ένα τέτοιο μέλλον, αρκεί εγχειρήματα όπως το Project IKOS να υποστηριχθούν.

Τέλος, το κόστος, με την ωρίμανση της τεχνολογίας, θα καταστεί αρκετα μικρότερο από αντίστοιχες λύσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα, οι συνθήκες διαβλίωσης που παρέχονται είναι σημαντικά καλύτερες, ενώ και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον όσον αφορά στο project και το τι θα θέλατε να κάνετε στον χώρο του 3D printing εν γένει;

Θέλουμε να ασχοληθούμε ενεργά με το project στο μέλλον. Μια επιτυχία της καμπάνιας στο IndieGoGo θα ήταν μία σημαντική βοήθεια για εμάς.

Θα θέλαμε να κατασκευάσουμε τον δικό μας τριδιάστατο εκτυπωτή και να συνεχίζουμε να πειρματιζόμαστε με διαφορετικά σχέδια και υλικά. Σκοπεύουμε να προσεγγίσουμε μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και να συνεργαστούμε μαζί τους στην παροχή στέγης, ίσως στην αρχή κατασκευάζοντας συγκεκριμένα κομμάτια της υποδομής (όπως ιατρεία, σχολεία κτλ.). Επίσης, μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε τοπικά υλικά σε σημεία που υπάρχει ανάγκη και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά στη θέση του τσιμέντου ή των βιοπλαστικών, ώστε να εξοικονομήσουμε ακόμα περισσότερους πόρους και χρόνο.

-Ποιες είναι οι πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές του 3D printing;

Οι εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι εκατοντάδες, από αυτοκίνητα που έχουν εκτυπωθεί εξολοκλήρου, έως τρισδιάστατη εκτύπωση ανθρώπινων οργάνων. Επίσης, σημαντικό βάρος δίνεται στη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο διάστημα, είτε για κατασκευή εξαρτημάτων, είτε ακόμα και για κατασκευή καταλυμάτων σε άλλους πλανήτες. Τέλος, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει «απελευθερώσει» χιλιάδες δημιουργούς, οι οποίοι πλέον μπορούν με οικονομικό τρόπο να κατασκευάζουν πρωτότυπα της δουλειάς τους χωρίς να εξαρτώνται από εργοστάσια ή βιοτεχνίες.

Links/ email

projectikos@gmail.com

https://www.facebook.com/projectikos

Δημοφιλή