Προκαλεί στο Κυπριακό ο Ερντογάν την ώρα που ο Πομπέο στέλνει μήνυμα στη Τουρκία από την Αθήνα

Δηλώνει πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για νέο γεωτρύπανο ενώ την ίδια στιγμή καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας το Παρίσι, η Ρώμη και το Κάιρο.
ASSOCIATED PRESS

Ανεβάζει επικίνδυνα του τόνους ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς τη στιγμή που ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στέλνει από την Αθήνα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για τις διαρκείς προκλήσεις και παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, εκείνος ανακοινώνει πως διαπραγματεύεται για την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου για να ενισχύσει τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες.

Κοφεύοντας (;) στις επισημάνσεις Πομπέο για τα αμερικανικά συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας, τις αμερικανικές επενδύσεις και το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν κομπάζει για τις παράνομες δραστηριότητες των Φατίχ και Γιαβούζ και μοιάζει να ναρκοθετεί την οποία προσπάθεια για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό το προσεχές διάστημα.

Την ίδια στιγμή όμως, στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ έρχονται να προστεθούν και οι φωνές άλλων χωρών όπως η Ιταλία αλλά και η Γαλλία -δεδομένου και του ενδιαφέροντος του Εμμανουέλ Μακρόν να διαδραματίζει το Παρίσι σημαίνοντα ρόλο στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Ο Ερντογάν ακάθεκτος

Ο τουρκος πρόεδρος, σε ομιλία του στην 29η Σύνοδο Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματος του στο Κιζίλτσαχαμάμ, δήλωσε «συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο. Πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει και αυτό». Πρόσθεσε δε ότι «το Γιαβούζ το οποίο προσθέσαμε φέτος στον στόλο μας αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση Μόρφου-1. Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας».

Επεσήμανε δε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες γεώτρησης και έρευνας τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι έχουν πλέον δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα. «Στο μεταξύ γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε».

Ρώμη: Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Παράλληλα με την αμερικανική αντίδραση, η Ιταλία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως ανησυχεί για τις παράνομες επιχειρήσεις από το τουρκικό σκάφος «Γιαβούζ» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και εκφράζει την ελπίδα η Τουρκία να στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν.

«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ακόμη πως τον Ιούλιο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε πολιτικά μέτρα ως απάντηση στις τουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο καθώς και να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό.

«Μαζί με τους εταίρους μας έχουμε επιλέξει μια σθεναρή, αλλά σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση για δημιουργία συνθηκών αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα», αναφέρεται.

«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμα δυνατό, και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γαλλική αποδοκιμασία

Και η Γαλλία με τη σειρά της αποδοκιμάζει την αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου κάνοντας λόγο για «εχθρική ενέργεια» που είναι πιθανό να οδηγήσει σε «κλιμάκωση των εντάσεων» στην περιοχή.

«Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ σε σχετική ανακοίνωση. «Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο».

Και η Αίγυπτος

Σε πολύ αυστηρό τόνο, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωση όπου εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε όποιες μονομερείς ενέργειες απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τηυ Αιγύπτου.

Στην ανακοίνωση προειδοποιεί ότι το Κάιρο «είναι εναντίον της συνέχισης οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

Tην Τρίτη το πρωί πραγματοποιείται στο Κάιρο η 7η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών κρατών της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, με την παρουσία του Αιγυπτίου προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, ΑFP, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή