ΔΙΕΘΝΕΣ
08/10/2018 11:34 EEST

«Προκάλεσε τα προβλήματα στον εαυτό του»: Οι κινεζικές αρχές κατηγορούν τον πρώην επικεφαλής της Ιντερπόλ για διαφθορά

Mikhail Metzel via Getty Images

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι διερευνούν τον πρώην πρόεδρο της Ιντερπόλ για δωροδοκία και άλλα εγκλήματα, και υπέδειξαν πως πολιτικές υπερβάσεις ενδεχομένως να προκάλεσαν προβλήματα στον Κινέζο αξιωματούχο.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε κυβερνητική ιστοσελίδα, οι αρχές ανέφεραν πως ο Μενγκ Χονγκγουέι, υφυπουργός δημοσίας ασφαλείας, διερευνάται εξαιτίας της δικής του «ισχυρογνωμοσύνης, και επειδή προκάλεσε ο ίδιος τα προβλήματα στον εαυτό του».

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί μια λακωνική ανακοίνωση σε έντονο ύφος αργά την Κυριακή από μια υπηρεσία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, που διερευνά διαφθορά και πολιτική απιστία, σύμφωνα με την οποία ο Μενγκ είναι ύποπτος για απροσδιόριστες παραβάσεις του νόμου.

Ο Μενγκ είναι πλέον ο πιο πρόσφατος υψηλόβαθμος αξιωματούχος- και μάλιστα με διεθνές προφίλ- που στοχοποιείται στο πλαίσιο μαζικών εκκαθαρίσεων από το κυβερνών κόμμα.

Σε ένδειξη της σημασίας που δίνουν οι αρχές στην υπόθεση, ο Ζάο Λέζι, υπουργός δημοσίας ασφαλείας, προήδρευσε σε σύσκεψη τις πρώτες πρωινές της Δευτέρας με ανώτερους αξιωματούχους της κομματικής επιτροπής του υπουργείου για να συζητήσουν το θέμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Γάλλοι δικαστικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ο 64χρονος είχε εξαφανιστεί. Η ανεξήγητη εξαφάνισή του ενώ ήταν σε ταξίδι στην Κίνα στα τέλη του προηγούμενου μήνα έκανε τη γαλλική κυβέρνηση και την Ιντερπόλ να δημοσιοποιήσουν τους προβληματισμούς τους τις τελευταίες ημέρες.

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε την Κυριακή πως ο Μενγκ παραιτήθηκε από πρόεδρός της, λίγο μετά την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών ότι ήταν σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος του.

Η αποκάλυψη πως το σύστημα σκιωδών και συχνά αυθαίρετων κρατήσεων της Κίνας μπορεί να πιάσει ακόμα και έναν ανώτερο αξιωματούχο διεθνούς φήμης έχει βλάψει την εικόνα που προσπαθεί να προβάλει το Πεκίνο ως σύγχρονη χώρα, όπου τηρείται κατά γράμμα ο νόμος.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας στην ιστοσελίδα του υπουργείου δημοσίας ασφαλείας δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις δωροδοκίες που φέρεται να έλαβε ο Μενγκ ή τα άλλα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται, αλλά υποδείκνυε πως διερευνάται και για πολιτικές παρασπονδίες. Επίσης, έδειχνε πως ο Μενγκ, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, ενδεχομένως να σπιλώθηκε από τον πρώην επικεφαλής ασφαλείας και πρώην μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτμπιρό Ζου Γιονγκάνγκ, που εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης για διαφθορά. «Πρέπει να αντισταθούμε με αποφασιστικότητα στη διαφθορά και να εξουδετερώσουμε την ολέθρια επιρροή του Ζου Γιονγκάνγκ» αναφέρεται σχετικά.

Τα διάφορα πόστα που έχει αναλάβει ο Μενγκ τον έχουν πιθανότατα φέρει σε στενή επαφή με τον Ζου και άλλους Κινέζους ηγέτες στον τομέα της ασφαλείας, που για πολύ καιρό θεωρούνταν συνώνυμο της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.