«Πρόοδο» στις συνομιλίες για τους S-400 και τους F-35 βλέπει η Τουρκία

Αλλά προετοιμάζεται για κυρώσεις σε βάρος της.
Tatyana Makeyeva / Reuters

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι βλέπει βελτίωση στις συζητήσεις που γίνονται με τις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-35, όμως πρόσθεσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται και για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι αν συμβεί αυτό, θα τεθεί σε κίνδυνο ο ρόλος της Άγκυρας στην κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Αν και η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις βάσει της Νομοθεσίας για την Αντιμετώπιση των Εχθρών της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) αν προχωρήσει με τη συμφωνία, η Τουρκία ελπίζει ότι θα την προστατεύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους ο Ακάρ επεσήμανε ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την κατασκευή των F-35 και η Άγκυρα αναμένει το πρόγραμμα να συνεχιστεί ως έχει. Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι η αγορά των S-400 έχει στόχο να αντιμετωπιστούν οι αμυντικές ανάγκες της χώρας του και δεν αποτελεί απειλή.

«Κάνουμε ό,τι προβλέπουν οι διμερείς συμφωνίες. Αν και υπάρχουν κάποια ζητήματα από καιρό σε καιρό, είμαστε ικανοποιημένοι που δεν έχει υπάρξει κάποια ραγδαία αλλαγή μέχρι στιγμής (...) Η Τουρκία προετοιμάζεται επίσης για την ενδεχόμενη εφαρμογή κυρώσεων βάσει της CAATSA», επεσήμανε ο Ακάρ.

«Στις συζητήσεις μας με τις ΗΠΑ παρατηρούμε μια γενικότερη χαλάρωση και σύγκλιση σε διάφορα θέματα, περιλαμβανομένης της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη (στη Συρία), τα F-35 και τους Patriot», πρόσθεσε.

Η τουρκική λίρα σημειώνει πτώση έναντι του δολαρίου εξαιτίας κυρίως των ανησυχιών για τις ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την οικονομία της Τουρκίας που βρίσκεται ήδη σε ύφεση από πέρυσι. Μεταξύ των θεμάτων στα οποία διαφωνούν ΗΠΑ και Τουρκία είναι και η στρατηγική στη Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, όπου η Ουάσινγκτον στηρίζει κουρδικές δυνάμεις, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί εχθρικές δυνάμεις.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι η σύνδεση μεταξύ της αγοράς των S-400 και αυτή των F-35 είναι «ένα ακόμη εμπόδιο» στις διμερείς σχέσεις.

«Δεν υπάρχει κανένας όρος πουθενά στη συμφωνία για τα F-35 που να λέει ότι κάποια χώρα αποκλείεται από τη συνεργασία, αν αγοράσει S-400», υπογράμμισε ο Ακάρ. «Η Τουρκία έχει καταβάλει 1,2 δισ. δολάρια. Επίσης έχουμε παράξει τα εξαρτήματα που μας ζήτησαν εγκαίρως. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ως εταίροι;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα ο Ακάρ επεσήμανε ότι η Τουρκία εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ να αγοράσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, ενώ πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον συζητούν για την τιμή, τη μεταφορά τεχνολογίας και ζητήματα κοινής παραγωγής βάσει της πιο πρόσφατης πρότασης των Αμερικανών που υποβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή