ΔΙΕΘΝΕΣ
21/05/2019 09:07 EEST | Updated 21/05/2019 09:07 EEST

Πρόωρες εκλογές για νέα Εθνοσυνέλευση προτείνει ο Μαδούρο

Πυροτέχνημα ή σκοπεύει να το πράξει;

ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πρότεινε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογές για την ανάδειξη νέας Εθνοσυνέλευσης της οποίας ηγείται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊντό.

Η αντιπολίτευση κέρδισε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση το 2015 και οι επόμενες εκλογές του Κογκρέσου είναι προγραμματισμένες για τα τέλη του 2020.

Ο Μαδούρο πάντως, όπως επισημαίνει το Reuters, δεν αναφέρθηκε σε ακριβή ημερομηνία ενώ και στο παρελθόν είχε δεσμευθεί πως θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αλλά τελικά δεν το έπραξε.

Στην ομιλία του πάντως, ο Μαδούρο απευθυνόμενος σε υποστηρικτές τους δήλωνε πως με την διεξαγωγή των εκλογών «θα νομιμοποιήσουμε το μοναδικό θεσμό που δεν έχει νομιμοποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια».

Βέβαια αρκετά κράτη έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και θεωρούν την παρούσα Εθνοσυνέλευση ως τον πιο αξιόπιστο θεσμό στη χώρα. Καταγγέλλει τον Μαδουρο για σφετερισμό της εξουσίας και αποτυχημένες πολιτικές που ως αποτέλεσμα, όπως λέει, βύθισαν τη χώρα σε οικονομική ύφεση. 

Ο Μαδούρο από την άλλη κατηγορεί τον Γκουαϊντο ότι επιδιώκει την πραξικοπηματική ανατροπή του με τη στήριξη των ΗΠΑ. 

Ωστόσο στα καλέσματα του Γκουαϊντό προς τον στρατό της Βενεζουέλας όσο και το λαό για γενικό ξεσηκωμό και ανατροπή του Μαδούρο δεν βρήκαν ανταπόκριση. 

Πηγή: Reuters